АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову гіпофізв та епіфіза.

Прочитайте:
  1. E. - епіфіза.
  2. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  3. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  4. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  5. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  6. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  7. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  8. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  9. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  10. Дайте определение понятию «антитела». Укажите классификацию иммуноглобулинов. Охарактеризуйте свойства антител. Опишите процесс антителообразования.

Гіпо́фіз — залоза внутрішньої секреції, розміщена в головному мозку в гіпофізарній ямці турецького сідла клиновидної кістки черепа.

Гіпофіз відноситься до центральних органів ендокринної системи і до проміжного мозку. Гіпофіз складається з трьох частин: Передньої долі (аденогіпофіз), що здатна посилювати чи послаблювати синтез гормонів, які діють на інші залози, та виробляє сім власних гормонів (соматотропний гормон, тиреотропний гормон, фолікулостимулюючий гормон,лютеотропний гормон, лютеїнізуючий гормон, лактогенний гормон і адренокортикотропний гормон); Задньої долі (нейрогіпофіз), де накопичуються два гормони, що синтезуються гіпоталамусом окситоцин івазопресин; Середньої долі, яка виробляє меланофорний гормон, що сприяє синтезу меланіну.

Епіфіз (верхній мозковий придаток, пинеальная, або шишковидна, заліза) розташований між передніми горбами четверохолмія. Це нейроендокринний орган, що регулює фізіологічні ритми, так як секреція його провідного гормону змінюється від часу доби. У деяких хребетних (риб, амфібій та ін) – це фоторецепторной орган. Будова епіфіза. Епіфіз покритий сполучнотканинною капсулою, від якої відходять перегородки. Вони ділять паренхіму на часточки, що складаються з тяжів пінеаль-них клітин (або пінеалоцітов) і клітин нейроглії – гліоцітов.

епіфіз

Пінеалоціти – полігональні клітини з відростками, які за допомогою булавовидний розширень контактують з капілярами. У цитоплазмі клітин містяться великі мітохондрії, ендоплазматична мережа, комплекс Гольджі, везикули та ін Серед пінеалоцітов виділяють світлі і темні клітини.

Епіфіз виробляє антігіпоталаміческіе фактори (антігормони), які надають дію на гіпофіззавісімие ендокринні органи. Дія це зворотне (гальмує, інгібуючу) тропний гормонів аденогіпофіза. Важливе значення має вироблення пінеалоцітов антігонадотропіни, який гальмує секрецію лютропина в аденогіпофіз, тобто виконує роль гонадостатіна. Антігонадотропін епіфіза і гонадоліберину гіпоталамуса, діючи як гормони-антагоністи, спільно здійснюють регуляцію гонадотропної функції гіпофіза.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 535 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)