АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розкрийте будову сечового міхура.

Прочитайте:
  1. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  2. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  3. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  4. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  5. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  6. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  7. Видалення сечового міхура (cystectomіа)
  8. Високий розріз сечового міхура (sесtiо аltа, суstotomia)
  9. Де розташований головний мозок? Опишіть його зовнішню будову.
  10. Дослід 5. Відеофільм про будову і функції нефрона.

Січовий міхур - еластичний орган, що представляє собою резервуар для збору сечі, що знаходиться в черевній порожнині. У міхур відпрацьована рідина з нирок надходить по сечоводах і потім виводиться назовні через уретру (сечовипускальний канал).

Будова і функції сечового міхура

Січовий міхур має округлу форму. Його розмір і форма змінюються залежно від заповнювання порожнини. Порожній міхур нагадує за обрисом плоске блюдце, повний - перевернуту грушу, нахилену вкінці. Сечовий міхур здатний утримувати в собі приблизно три чверті літра рідини.

Заповнюючись сечею, сечовий міхур поступово розтягується, а з підвищенням тиску в його порожнини посилає сигнали про необхідність спорожнення. Людина відчуває позиви, і при нормальній роботі сфінктерів може тривалий час відкладати акт сечовипускання. При досягненні межі заповнюваності, бажання сходити в туалет стає нестерпним, а сечовий міхур починає хворіти.

Сечовипускання відбувається за рахунок розслаблення сфінктерів і скорочення м'язових стінок міхура. Цей процес людина може контролювати, шляхом стиснення сфінктерів.

Розглянемо, як влаштований сечовий міхур:

Резервуар міхура (детрузор) займає його велику частину і складається з верхнього сегмента, тіла, дна і шеечного сектора.

Верхівка з'єднує міхур з пупкової зв'язкою. Дно сечового міхура, поступово звужуючись, переходить в шийного сегмент, який закінчується запирательной сфінктером на вході в уретру.

Запірательний відділ сечового міхура складається з м'язових сфінктерів: внутрішній знаходиться навколо отвору уретрального каналу, зовнішній - на 2 см вглиб мочеиспускательной трубки.

Будова стінки сечового міхура

Стінки сечового міхура мають м'язове будова, вистелене зсередини слизовим епітеліальним шаром. Слизова утворює складчастість, яка розтягується при заповненні міхура сечею.

Передня стінка сечового міхура у жінок спрямована до лонного зчленування, задня дивиться вгору, в бік очеревини. Будова дна і шийки сечового міхура у жінок передбачає їх розташування уздовж піхви.Порушення в роботі сфінктерів і стінок сечового міхура викликає різні захворювання, найпоширеніші з яких - цистити, камені і пісок, пухлинні утворення.

При наявності проблем в сечовивідної системі колір і запах сечі змінюється (у нормі вона світло-жовта, прозора і майже без запаху). Хвора сеча темніє, каламутніє, неприємно пахне, може містити частки крові і сторонні включення. Такі стани потребують дослідження аналізу сечі, порожнини сечового міхура і уретри.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 662 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)