АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Приклади формулювання діагнозу. 1. Аутоімунний тиреоїдит, гіпертрофічна форма, еутиреоїдний стан

Прочитайте:
  1. Вкажіть повну назву клінічного діагнозу. (первинна прогресуюча міодистрофія Ерба-Рота)
  2. Дайте визначення другому закону Менделя - закону розщеплення. Наведіть приклади домінантного і рецесивного типу успадкування - хвороба Геттінгтона і фенілкетонурія.
  3. Дайте оцінку взаємодії генетичних факторів і факторів середовища в реалізації «вроджених форм поведінки». Наведіть приклади.
  4. Етапи виділення чистої культури аеробних бактерій (середовища, маніпуляції, значення). Приклади аеробних та факультативно анаеробних бактерій латиною.
  5. Класифікація (формулювання діагнозу)
  6. Класифікація ДР (формулювання діагнозу)
  7. Приклади
  8. Приклади формулювання діагнозу.
  9. Успішні приклади утворення подібних мереж маємо у інших країнах.

1. Аутоімунний тиреоїдит, гіпертрофічна форма, еутиреоїдний стан

2. Аутоімунний теріоїдит, атрофічна форма, гіпотиреоз середньої ступені важкості, вторинна гіпохромна анемія

Клінічна картина. На початку захворювання скарги скупі (слабість, втомленість). При ве­ликій щільності і значному збільшенні щитовидної залози хворі скаржаться на ущільнення залози, відчуття стискання в ділянці передньої поверхні шиї, а інколи на затруднення при ковтанні. При тривалому перебігу захворювання через кілька років після виявлення збільшення ЩЗ з'являються симптоми, які переважно і зумовлюють зміни в органах і системах.

Виражена щільність ЩЗ і явний гіпотиреоз — пізні ознаки захво­рювання. Тому дуже важливо врахувати фактори ризику і дані спеціальних лаборатор­них досліджень на ранніх стадіях захворювання.

Групи ризику: перехворілі на дифузний токсичний зоб, оперовані з приводу вузло­вого зобу, в тканинах якого виявлена вогнищева лімфоплазмоцитарна інфільтрація, хворі на будь-який зоб, у яких хоч би одноразово в біоптаті виявлялась лімфоїдна інфільтрація (5-10 лімфоцитів в полі зору) або виявлялись тиреоїдні аутоантитіла в низькому титрі.

Діагностика. Методи діагностики розділяють на прямі, які дозволяють виявити специфічні порушення в імунній системі, і побічні, які дають інформацію при харак­терних, але не обов'язкових симптомах.

Перша група (прямі методи): 1) гісто- і цитологічне дослідження тиреоїдної тка­нини; 2) визначення титру циркулюючих в крові аутоантитіл; 3) виявлення гіперчутливості до специфічного антигену лімфоцитів крові в реакціях бласттрансформації лімфоцитів і гальмування міграції лейкоцитів.

Друга група (побічні методи): визначення функціонального стану ЩЗ, ехографія, лімфографія.

Діагноз аутоімунного тиреоїдиту не може вважатись достовірним без підтвердження його хоча б одним із прямих методів. В сумнівних випадках проводять дослідження в динаміці.

Аутоімунний тиреоїдит нерідко помилково діагностують як вузловий еутиреоїдний зоб або рак ЩЗ. Але зоб має більш м'яку, тістувату консистенцію, частіше виникає в ендемічних щодо зобу місцевостях. Наявність ознак гіпотиреозу (навіть прихованого) "документальний" аргумент на користь аутоімунного ти­реоїдиту. В біоптаті при вузловому зобі - колоїдна маса, дрібні дистрофічно змінені тиреоцити, кристали холестерину, гемосидерин. При УЗД відмічається чергування гіпо- і гіперехогенних ділянок, долькова структура залози.

Від раку щитовидної залози АТ відрізняється гладкою поверхнею і рухомістю, відсутністю збільшених лімфовузлів. Деколи лише після гістологічного дослідження видаленої ЩЗ вдається верифікувати той чи інший діагноз.

Лікування. Основний метод лікування - застосування тиреоїдних препаратів (тиреоїдин, трийодтиронін та ін.). Вони не тільки зменшують симптоми гіпотиреозу і розміри ЩЗ у більшості хворих, але і гальмують розвиток аутоімунного процесу. Доза підбирається індивідуально під контролем загального стану хворого, ма­си тіла, частоти пульсу. Орієнтовна добова доза тиреоїдину 0,1-0,2 г., L-тироксину – 100-200 мкг на добу.

Критерії ефективності лікування: зменшення розмірів і зниження щільності ЩЗ, нормалізація титру антитіл і лімфоцитарної формули. Призначають кор­тикостероїди: 20-30 мг преднізолону і кожні 7-10 днів дозу знижують на 5 мг. Курс лікування продовжується 3-4 місяці. При підозрі на злоякісне переродження ЩЗ, а також при наявності компресійних явищ внаслідок великих розмірів зобу, показано оперативне лікування.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 513 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)