АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Модель монопсонії.

Прочитайте:
  1. АНГЛО-АМЕРИКАНСКАЯ МОДЕЛЬ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛЕНИЯ
  2. Голографическая модель
  3. Информация цветового тела как семантическая модель интеллекта
  4. Кейнсианская модель ОЭР
  5. Краткосрочная (статическая) модель
  6. МЕХАНИЧЕСКАЯ МОДЕЛЬ ШЕЙНОГО ОТДЕЛА ПОЗВОНОЧНИКА
  7. Мікроекономічна модель підпр-ва. Поняття виробничих факторів.
  8. Модели, основанные на некооперативной стратегии. Модель Курно
  9. Модель адаптации
  10. Модель Айзенка.

 

Відповідь:

На ринку праці досить часто може виникати ситуація, коли монопольне становище займає покупець. Такий ринок називається монопсонією. Термін „монопсонія” взятий з давньогрецької мови і означає „один покупець”, так же як „монополія” означає „один продавець”. Термін „монопсонія” прийнято використовувати до всіх ринків, де покупець встановлює ціну. За наявності лише одного або декількох покупців деякі з них можуть користуватись монопсонічною владою, яка означає спроможність покупця впливати на ціну товару або ресурсу. Вона дає покупцеві можливість придбати товар (ресурс) за ціною, нижчої від тієї, яка б переважала на ринку з конкуренцією.

На ринку праці така ситуація може виникнути, коли один наймач робочої сили домінує на ринку конкретної спеціальності, або по особовому розташований. Для монопсонії на ринку праці характерні такі риси:

– Кількість зайнятих на даної фірмі складають основну частку всіх зайнятих певним конкретним видом праці.

– Даний вид праці є немобільним, тобто, щоб змінити роботу, треба або переїхати на нове місце, або змінити кваліфікацію.

– Фірма “диктує заробітну плату”, тобто ставка заробітної плати знаходиться в прямій залежності від кількості найнятих робітників.

В деяких випадках монопольна влада наймача робочої сили є повною – коли в невеликих містах єдина фірма наймає всіх працездатних мешканців. Наприклад, в селищі Южний під Одесою розташований Припортовий завод, який є єдиним крупним наймачем робочої сили в даному селищі.

Оскільки фірма-монопсоніст є єдиним покупцем даного виду праці, то крива пропозиції праці для такої фірми буде співпадати з кривою ринкової пропозиції праці, тобто буде зростаючою кривою. А це значить, що наймаючи більшу кількість робітників, фірма змушена сплачувати більшу ставку заробітної плати. Більш висока ставка заробітної плати, встановлена для приваблення додаткових робітників, повинна виплачуватися всім робітникам, в тому числі і тим, які були найняті раніше по більш низьким ставкам. Але в цьому випадку граничні витрати на працю (MRC) не збігатимуться із заробітною платою, а завжди будуть перевищувати її на величину, необхідну для доведення ставки заробітної плати до нового рівня раніше найнятим робітникам (MRC > w):

(7.4)

де: w – встановлена ставка заробітної плати, D w – зміна в заробітній платі, L – кількість найнятих робітників, D L – зміна кількості робітників (кількість додатково найнятих).

Монопсоніст буде наймати робітників користуючись принципом рівності вартісного граничного продукту та граничних витрат на ресурс. Він найме таку кількість робітників при якій: MRP = MRC. Ставка заробітної плати, яку буде виплачувати фірма, визначається згідно кривої пропозиції праці.

Оскільки MRC > w, то крива граничних витрат на працю буде розташована вище кривої пропозиції праці (мал. 7.8).

 
 


Мал. 7.8. Формування заробітної плати на ринку монопсонії.

 

На мал. 7.8 точка максимізації прибутку (перетину кривих MRP та MRC) показує, що фірма-монопсоніст найме. LМ робітників і буде виплачувати їм ставку – wМ.

Якщо виходити з мал. 7.8, монопсоніст наймає менше робочої сили і буде виплачувати меншу заробітну плату, ніж підприємство або група підприємств, що не має монопольної влади наймати робітників. На конкурентному ринку фірма буде наймати LC робітників, тому що на цьому рівні попит на працю (MRP) дорівнює кількості пропозиції праці (S), по ринковій ставці зарплати (wC).

Монопсоніст враховує вигідним скорочувати зайнятість, щоб знизити ставку зарплати та скоротити витрати. В зв’язку з цим встановлена монопсоністом ставка зарплати буде менше вартісного граничного продукту wМ < MRP

Чиста монопсонія досить рідкісне явище. Ринки, на яких декілька фірм закупають всю ринкову пропозицію ресурсів, зустрічаються частіше. Така структура ринку називається олігопсонією. Під олігопсонією розуміють такий вид ринку, на якому є лише декілька покупців, яким протистоїть велика кількість продавців. Прикладом олігопсонії можуть бути професійні спортивні ліги. Спортсмени можуть продавати свої послуги невеликій кількості фірм. Олігопсонія схожа з олігополією в тому відношенні, що фірми розуміють свою взаємозалежність. При олігопсонії на ринку праці декілька фірм володіють монопольною владою наймача робочої сили, хоча й неповною, і можуть впливати на рівень заробітної плати.

 

Питання 7.6: Контроль профспілок над пропозицією робочої сили, рівнем заробітної плати.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 641 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)