АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

КОЛО КРОВООБІГУ

Прочитайте:
  1. Алгоритми лікувально-діагностичних заходів при гострих порушеннях мозкового кровообігу на госпітальному етапі
  2. ВЕЛИКЕ І МАЛЕ КОЛА КРОВООБІГУ
  3. ВЕЛИКЕ І МАЛЕ КОЛА КРОВООБІГУ.
  4. Велике і мале кола кровообігу. Особливості кровообігу у плода
  5. Велике та мале коло кровообігу, анатомія, фізіологія, вікові особливості.
  6. ВЕЛИКОГО КОЛА КРОВООБІГУ
  7. Відділ серця людини - кінець великого кола кровообігу?
  8. Глава 18. Патологічна фізіологія системного кровообігу
  9. Глава 9. Патологічна фізіологія периферичного кровообігу
  10. Етап С – підтримання кровообігу

1. Велике коло

2. Мале коло

3. Серцеве коло

Шлях по якому кров рухається по артеріям від серця і по венам до серця називається колом кровообігу. ВЕЛИКЕ КОЛО КРОВООБІГУ називається метаболічним тому що воно слугує для насичення органів та систем киснем і поживними речовинами і відводить СО2 і продукти метаболізму. Починається з лівого шлуночка аортою і закінчується верхньою та нижньою порожнистими венами, які впадають в праве передсердя. МАЛЕ КОЛО КРОВООБІГУ називається газообмінним тому що воно слугує для насичення крові киснем. Починається з правого шлуночка легеневим стовбуром який ділиться на дві легеневі артерії що заходять в легені і галузяться на капіляри які оплітають альвеоли де і відбувається і газообмін.О2 з альвеол іде в капіляри і кров стає артеріальною. СО2 з капіляр в альвеоли. Артеріальна кров по двом легеневим венам з кожної легені іде в ліве передсердя. СЕРЦЕВЕ КОЛО КРОВООБІГУ слугує для живлення серця. З аорти виходять права та ліва корональні артерії вони оплітають серце і живлять його.

Венозна кров збирається у венозний синус який відкривається в праве передсердя.

 

 

Білет 24 Ох-те будову лімфатичної системи

ЛІМФАТИЧНА СИСТЕМА - це система розгалужених судин і вузлів яка виконує захисну и (дренажну функцію – забезпечуючи відтік тканинної рідини). Будова лімфатичної системи.

1. Лімфатичні капіляри (vara lymphocapilaria).

2. Поза органні лімфосудини.

3. Лімфатичні вузли.

4. Лімфатичні стовбури.

5. Дві лімфатичні протоки.

ЛІМФАТИЧНІ КАПІЛЯРИ в органах утворюють сітку. Вони відсутні в головному і спинному мозку, очному яблуці, внутрішнім вусі, шкірі, плаценті.Лімфатичний капіляр не має базальної мембрани тому в їх просвіт легко потрапляють мікроби, віруси, пухлинні клітини. Вийшовши з органа називаються ПОЗА ОРГАННІ ЛІМФАТИЧНІ СУДИНИ. Вони мають вигляд голок тому що містять клапани які забезпечують рух лімфи в одному напрямку. Лімфатичні судини прєриваються в лімфатичних вузлах. ЛІМФАТИЧНІ ВУЗЛИ – це утвори круглої овальної, бобоподібної форми від 0,5 до 2,5 см. В діаметрі. Складається з кіркової і мозкової речовини вкриті капсулою мають приносні лімфатичні судини - з опуклої сторони і через ворота виходять виносні лімфатичні судини.

ФУНКЦІЯ: 1. Захисна; 2. Лімфопоетична (утворення лімфоцитів). Після вузлові лімфатичні судини зливаючись утворюють стовбури. ЛІМФАТИЧНІ СТОВБУРИ Є:

1. Поперекові.

2. Яремний – правий і лівий збирає з голови та шиї.

3. Підключичний стовбур збирає лімфу з верхньої кінцівки і бронхоаредостінний стовбур збирає лімфу з грудної клітки. Стовбури зливаючись утворюють дві протоки.

ДВІ ЛІМФАТИЧНІ ПРОТОКИ Грудна протока – утворюється в черевній порожнині при злитті двох поперекового і крижового стовбурів. Підіймається у гору в неї впадає лівий яремний підключичний, бронхосередостінний стовбури. Впадає протока в лівий венозний кут (злиття яремної і підключичної вени) збирає лімфу з нижніх кінцівок таза черевної порожнини лівої половини грудної клітки, лівої верхньої кінцівки лівої половини голови та шиї. ПРАВА ЛІМФАТИЧНА ПРОТОКА утворюється при злитті правих яремного підключичного бронхосередостінного стовбурів впадає в правий венозний кут. Збирає лімфу з правої половини грудної клітки правої половини голови та шиї, правої верхньої кінцівки.

Лімфа жовтувата речовина схожа на плазму. Лімфа утворюється з клітинної рідини

 

Білет 26 Дайте ха-ку дихальній системі


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 679 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)