АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ДИХАЛЬНА СИСТЕМА

Прочитайте:
  1. IV. Система изложения
  2. IX. Дыхательная система
  3. IX. Система HLA
  4. Автономна нервова система
  5. АНАСТОМОЗИ МІЖ ВЕНОЗНИМИ СИСТЕМАМИ
  6. Антигенная система Резус.
  7. АНТИКОАГУЛЯНТНАЯ СИСТЕМА
  8. Антиноцицептивная система
  9. Артериальная система
  10. АТФ и адениловая система клетки

Це комплекс органів які забезпечують насичення організму киснем і виведення СО2, складається з повітроносних шляхів та респіраторного відділу де відбувається газообмін – легені.В основі будови повітряносних шляхів ложить хрящ, що попереджає їх спадання і вистелені війковим епітелієм який виштовхує сторонні частинки є верхні дихальні шляхи (cavum nasi):

- Носова порожнина, носоглотка. Нижні дихальні шляхи гортань, трахея, бронхи.

НІС має корінь, спинку, кінчик, крила. НОСОВА ПОРОЖНИНА (cavi tarnasy) перегородкою поділяється на праву і ліву частини. Вхід має (грушоподібний) вихід – хоани. Збокової стінки носа три носові раковини:

- Верхня, середня, нижня - Під ними проход три носові ходи,

- Верхній, середній, нижній - В ці носові ходи відкриваються пазухи повітроносних кісток. У верхній носовий вхід відкривається клиноподібна пазуха, середні і задні комірки решітчастої кістки. В середні носовий вхід відкривається лобова пазуха, гай морова, передні комірки решітчастої кістки. У нижній носовий вхід відкривається носослізний канал і різцевий.

В носовій порожнині повітря зігрівається, зволожується, очищується. Зігрівається за рахунок венозних сплетень, очищується за рахунок війкового єпітелію, і зволожується за рахунок слизу який виділяють залози.

ГЛОТКА (farinx) розташована позаду носової і ротової порожнини поділяється на:

- Носоглотку

- Ротоглотку

- Гортаноглотку

НОСОГЛОТКА - сполучається з носовою порожниною через хоани і з середнім вухом через євстахієві труби. РОТОГЛОТКА – сполучається з ротовою порожниною через зів – (отвір). ГОРТАНОГЛОТКА – сполучається з гортанью через вхід гортань. На початку глотки є майже повне кільце лімофідної тканини, яка складається з 6 мигдаликів кільце Пирогова Вальдейєра виконує захисну функцію.

- Два піднебінних мигдалика

- Два трудних

- Один язиковий

- Один глотковий

ГОРТАНЬ (larynx) розташована на передній ділянці шиї нарівні 4 – 6 шийних хребців. Складається з непарних і парних шляхів: Непарні 1) Щитоподібний (thyroidec) 2) Перснеподібний (cricoidea) 3) Надгортанник - закриває вхід в гортань при ковтанні (epiglottis)/

Парні 1) Черпакуваті (arytenoidea) 2) Ріжкуваті (corniculata) 3) Зерноподібні (triticea) Гортань за допомогою мембрани підвішена до підязикової кістки. Внутрішня будова гортані має верхній, середній, і нижні відділи. В середньому відділі є дві складки: Верхня – при сіткова (plica vestibularis Нижня - голосова (plica vocalis) Заглибина між ними називається шлуночок гортані (ventericulus laringis). Голосова щілина (rima glottidis) – це проміжок між правою талівою голосовою складками, які містять голосовий мяз (musculus vocale) і натянуті між черпакув. І щитоподібними хрящиками. Гортань є органом голосоутворення. Гортань переходить в трахею. ТРАХЕЯ тягнеться від 6 шийного до 5 грудного хребця де ділиться на дві головних бронхи. Місце поділу трахеї на дві головні бронхи називається біфуркація трахеї.

Складається трахея з 16 – 20 хрящових на півкілець не замкнених позаду де пролягає травохід. БРОНХИ (bronxus) в легені заходять головні бронхи які діляться на часткові (вентилюють частку легені) далі діляться на сегментарні бронхи (вентилюють сегмент легенів), а ті дихотомічно діляться на часткові бронхи (вентилюють часточку легені) а ті діляться на кінцеві бронхіоли, які не мають хряща і здатні спазмуватися. Таке розгалуження бронхів називається - бронхіальне дерево.

 

Білет 27 Ох-те топографію та будову легень

ЛЕГЕНІ (pulmones), pneumon – це парні органи конусоподібної форми розташовані в грудній порожнині права легеня на 1.5 см. коротша ніж ліва, але об’єм ніж ліва на10% МЕЖІ ЛЕГЕНЬ

1. Верхня на 2 – 3 см. вище ключиці

2. Нижня межа

1)Пригрудна лінія: А) права легеня 5 ребро; Б) ліва легеня 4 ребро. 2) Середньо ключична: А) права 6 ребро; Б) ліва 7 ребро. 3) Пахова: А) права 8 ребро; Б) ліва 9 ребро. 4) Лопаткова А) права і ліва 10 ребро 5) Прихребетна А) права і ліва 11 ребро Легені мають поверхні реберну, діафрагмальну, середостінна. Середостіння – це комплекс органів між легенями (mediastinum). З середост. сторони знаход. ворота легень, заходять у ворота - головний бронх, легенева артерія і нерви. Виходять дві легеневі вени і лімфатичної судини. Ці структури формують корінь легені. Легені діляться на частки права – 3 ліва – 2, частки діляться на сегменти права і ліва 10.

Морфофункціональна одиниця легень ацинус. Ацинус складається – дихальна бронхіола ольвеолерний хід, альвеоли – це піхурці з повітрям які зовні оплетені капілярами де й відбувається газообмін:О2 з альвеоли → капіляриСО2 з капіляр → альвеолиОбмін газів називається - дифузія З середени альвеоли вистелені біологічно активною речовиною сурфактант, яка попереджає їх спадання.Утворюється сурфактант на 34 неділі вагітності.

Білет 31 Ох-те будову плеври(межі,будова,закутки)

ПЛЕВРА - це фіброзно – серозна оболонка яка вкриває кожну легеню окремо. Плевра складається з фіброзного і серозного листків, між якими е порожнина плеври. Порожнина плеври 1 – 2 мм. серозної рідини. Межі плеври на одне ребро нижче ніж межі легень. Плевра утворює закутки, які заповнені легенями при глибокому вдихі.

Закутки: - реберно – середостінний

- реберно - діафрагмальний

- діафрагмально – середостінни

 

Білет 32 Ох-те топографію та будову печінки.Проаналізуйте будову печінкової часточки

ПІЧІНКА (gepar) – це паринхімат орган вагою 1.5 кг. розташований в правому підреберні. Печінка має діафрагмальну поверхню на якій є дві частки права більша і ліва менша. На вісцеральній поверхні є 4 частки: 1)Права; 2) Ліва; 3) Квадратна; 4) Хвостата.

Звязки печінки: 1) Серпоподібна в товщі якої є кругла зв’язка; 2) Вінцеві; 3) Печінково – шлункова 4) Печінково – 12пала Ворота печінки заходить: 1) печінкова артерія; 2) ворітна вена (збирає кров з непарних органів черевної порожнини). Функції: захисна, травна, бар’єрна, бере участь в обміні білків,кровотворна, обмінна вуглеводів, перетворює в глікоген і створює дено глікогену. Морфофунціон одиниця печінки – це печінкова часточка вона має вигляд 6 – ти гранної призми, плоский низ опуклий верх а в центрі проходить центральна вена. Між часточками проходить 3 судини це триада печінки (міжчасточкова артерія, вена, жовчна протока). Артерія і вена оплітають часточку і дають початок геиокапілярам по яких кров рухається до центральної вени. ГЕМОКАПІЛЯРИ - це чудесна сітка печінки, яка з’єднує дві системи вен:

1) Систему ворітної вени

2) Систему нижньої порожнинної вени

Печінкова часточка складається з клітин гепатоцитів, які мають два полюси:

1) Васкулярний обернений до гемо капіляра

2) Біліарний який виробляє жовч

Жовч з часточки рухається на периферію кров до центра, жовч від центра. Печінка виробляє жовч цілодобово і вона накопичується у жовчному міхурі. Розчеплює і всмоктує жири.

ЖОВЧНИЙ МІХУР (vesica fellea) Довжина 10 – 14 см. вмішує 40 – 70 мл. Жовчі має дно, тіло, шийку, яка переходить в міхурову протоку до якої приєднана печінкова протока і утворюється загальна жовчна протока, яка відкривається на фатеров. сосочку в 12-п кишку Рух жовчі регулюють 3 сфінктери: 1) сфінктер Міріці; 2) сфінктер Люткенца; 3) сфінктер Одді – регулює виділення жовчі в 12-п кишку.

 

Білет 30 Проаналізуйте топографію,будову,функції,підшлункової залози

ПІДШЛУНКОВА ЗАЛОЗА (panarecs) Розташована в черевній порожнині за шлунком на рівні 1 – 2 поперекових хребців горизонтально має головку, тіло, хвіст.Головка охоплена 12–п кишкою а хвіст доходить до селезінки. Це залоза змішаної секреції. Як зовнішня секреція вона виділяє підшлунковий сік. Як внутрішня секреція в ділянці хвоста вона має скупчення клітин α, β, І d це острівці Лантегранса.

Бетта клітини виділяють інсулін – знижують рівень глюкози. Альфа клітини виділяють глюкагон – збільшують рівень глюкози. Дельта клітини виділяють соматостатин.

Ця залоза виділяє ліпокаін, валотанін, центропенеін.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 802 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)