АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гіповітаміноз К

Прочитайте:
  1. Гіповітаміноз D
  2. Гіповітаміноз А
  3. Гіповітаміноз Е
  4. Гіповітаміноз Н

Вітамін К (філохінон) – найважливіший антигеморагічний вітамін. Гіповітаміноз К може бути ендогенного і екзогенного походження.

Ендогенний гіповітаміноз виникає внаслідок порушення всмоктування вітаміну К в кишечнику (дефіцит жовчі, панкреатичного соку), при ураженні кишечнику (проноси), гострому та хронічному ураженні печінки, прийомі медикаментозних засобів, які блокують синтез факторів згортання крові.

При недостатності надходження в організм вітаміну К виникає кровотеча, крововилив в шкіру навіть при дуже незначній травмі. Спостерігаються також крововиливи в суглоби, сітківку ока, носові кровотечі, кровотечі ясен, при жуванні твердої їжі та чищенні зубів.

У новонароджених при гіповітамінозі К відзначається розвиток геморагій (шкірні, субперіостальні, сечостатеві, легеневі, пупкові та ін.). Одночасно зменшується вміст протромбіну в крові, час згортання крові збільшується. Розвивається анемія. У дітей гіповітаміноз К часто призводить до летального кінця.

У дослідах гіповітаміноз К було отримано у щурів, індиків, гусей. У птахів із гіповітамінозом К спостерігається підшкірна, внутрішньо-м’язова кровотечі, анемія.

Основні прояви гіповітамінозу К – порушення згортання крові. При цьому в печінці зменшується утворення активних форм деяких факторів згортання крові: протромбіну (фактор ІІ), проконвертину (фактор VІІ), фактора Крістмаса (фактор ІХ), фактора Стюарта-Пауера (фактор Х).

Вітамін К здійснює коферментні функції в реакції карбоксилювання залишків глютамінової кислоти в молекулі протромбіну та інших білків, перетворюючи їх на активні форми. Одночасно вітамін К бере участь у перенесенні електронів під час біологічного окиснення в клітинах мікроорганізмів і при здійсненні процесу фотосинтезу в рослинах.

Добова потреба в вітаміні К дорослої людини становить 0,2-0,3 мг, для вагітних жінок – 2-5 мг. Вітамін К міститься в зелених листках салату, капусти, кропиви.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 963 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)