АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гіповітаміноз Е

Прочитайте:
  1. Гіповітаміноз D
  2. Гіповітаміноз А
  3. Гіповітаміноз К
  4. Гіповітаміноз Н

Вітамін Е (токоферол) – фактор розмноження. Дефіцит вітаміну Е у щурів викликає безпліддя, у самців розвивається атрофія статевих залоз, яка призводить до повної або часткової стерильності. Додавання до дієти, яка не містить вітаміну Е, листків салату повністю виліковувало безпліддя. Дефіцит вітаміну Е викликає м’язову дистрофію, схильність до гемолітичної анемії, гемоліз еритроцитів у дорослих, порушення біосинтезу гему у недоношених дітей, гальмує синтез коензиму Q, який має хінонову структуру. Цей комплекс бере участь у переносі водню з жовчних ферментів на цитохроми.

Вітамін Е бере участь у процесі переносу електронів в мітохондріях клітин. Токоферол є сильним біологічним антиоксидантом, гальмуючи процеси окиснення ненасичених ліпідів. При дефіциті токоферолу і підсиленні процесів перекисного окиснення ненасичених ліпідів пошкоджується структура ліпопротеїдних мембран клітин, субклітинних структур, інгібується синтез простагландинів. При дефіциті вітаміну Е порушується акумуляція жиророзчинних вітамінів у внутрішніх органах, особливо ретинолу.

Таким чином, при гіповітамінозі Е зменшується тканинне дихання, активується процес перекисного окиснення ліпідів, порушуються практично всі види обміну речовин, виникають дистрофічні зміни в м’язах, жирова інфільтрація печінки,дегенерація спинного мозку.

Добова потреба дорослої людини в вітаміні Е становить 12-15 МО, для дітей – 5-12 МО. Токофероли містяться в оліях: соняшниковій,кукурузній, соєвій, а також в зелених листках салату, петрушки.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 492 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)