АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Методи дослідження сприйнять

Прочитайте:
  1. II.Методи діагностики інфекції під час вагітності
  2. IV. Методические указания студентам по подготовке к занятию
  3. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  4. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. V. Методичне забезпечення
  6. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  7. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  8. VI. Методика
  9. VI. Методичне забезпечення
  10. VI. Методичне забезпечення

Сферу відчуттів і сприйнять вивчають за допомогою спостереження, інтроспекції, опитування і використання різних приладів. У спеціалізованих клініках (неврологічній, офтальмологічній, отолярингологічній) використовують прилади для дослідження гостроти відчуттів і сприйнять у різних аналізаторах. При психологічному обстеженні сприйняття досліджують за допомогою таблиць і малюнків (зображення предметів, їхніх силуетів, малюнки з накладеними один на один контурами різних предметів; малюнки-схеми із зоровими ілюзіями, малюнки типу «фігура і тло», «загадкові» картинки).

Для вивчення зору і зорових сприйнять застосовують спеціальні таблиці, технічні засоби.

Для вивчення слухових, шкірних, вестибулярних сприйнять використовують аудіометр, циркуль Вебера та ін. Для дослідження стереогнозису (обмацування предмета при виключенні зору) варто мати різні предмети: іграшкові моделі машин, тварин, господарських предметів і т.п.

 

Контрольні питання

1. Визначення відчуттів, сприйнять, уявлень

2. Класифікація відчуттів

3. Основні властивості відчуттів

4. Основні властивості сприйнять

5. Відмінності між сприйняттями та уявленнями

6. Фактори, що впливають на сприйняття

7. Методи дослідження сприйнять

8. Види порушень відчуттів

9. Психосенсорні розлади та їхні види

10.Ілюзії та їхня класифікація

 

 

Завдання для самоконтролю

1. Відображення властивостей предметів об'єктивного світу, що виникає при їхньому безпосередньому впливі на органи відчуття — це:

A. Сприйняття

B. Відчуття

C. Уявлення

D. Усі разом

E. Жодне з них

 

2. Цілісне відображення предметів і явищ навколишнього світу при безпосередньому впливі на органи відчуттів — це:

A. Уявлення

B. Сприйняття

C. Відчуття

D. Усі разом

E. Жодне з них

 

3. Відтворення у свідомості людини предметів і явищ, сприйнятих у минулому— це:

A. Відчуття

B. Сприйняття

C. Уявлення

D. Усі разом

E. Жодне з них

 

4. Мінімальна величина подразника, при якій виникає відчуття, — це;

A. Сенсибілізація

B. Адаптація

C. Поріг відчуття

D. Синестезія

E. Жодне з них

 

5. Підвищення чутливості в результаті взаємодії відчуттів — це:

A. Поріг відчуття

B. Синестезія

C. Адаптація

D. Сенсибілізація

E. Жодне з них

 

6. Виникнення відчуття в одному з аналізаторів після подразнення іншого аналізатора — це:

A. Адаптація

B. Поріг відчуття

C. Сенсибілізація

D. Синестезія

E. Жодне з них

 

7. Хворий Е. страждає на облітеруючий ендартеріїт нижніх кінцівок. Скаржиться на відчуття поколювання, повзання мурашок по шкірі стіп і гомілок. Як називається це явище?

A. Ілюзія

B. Парестезія

C. Гіпестезія

D. Гіперестезія

E. Сенестопатія

 

8. Хвора С., 17 років, перенесла важке гостре респіраторне захворювання. Скаржиться, що її дратують звуки, навіть неголосні, болісна переносить денне світло, просить закрити штори. Яка зміна сприйняття спостерігається у хворої?

А Гіперестезія

B. Гіпестезія

C. Анестезія

D. Парестезія

E. Сенестопатія

 

9. Жінка хвилюється через сина, що затримується на роботі. Вона напружена, схвильована, чекаючи сина, прислухається до кожного шереху. Кілька разів у шумі дощу чула кроки сина, відчиняла двері, але нікого не було. Як називається порушення сприйняття?

A. Агнозія

B. Сенестопатія

C. Ілюзії фізіологічні

D. Ілюзії психічні

E. Ілюзії фізичні

 

10. Студентка медичного інституту, 20 років, за характером вразлива, недовірлива, після кураціїв клініці внутрішніх хвороб пацієнта з підозрою на злоякісну пухлину шлунка, почала відчувати неприємні ниючі болі в своєму шлунку. Далі приєдналися неприємні відчуття «згладжування слизової шлунка». Відчуває, що коли в шлунок попадає їжа, то відтіля доноситься скрип. Зверталася до рентгенолога, терапевта, які не виявили ніякої патології. Як називається описане порушення?

A. Сенестопатія

B. Гіперстезія

C. Гіпестезія

D. Парастезія

E. Синестезія

 

Завдання для самостійної роботи

Досліджуваному пропонують розглянути по рядках одне за одним зображення і назвати їх. Спочатку показують більш прості картинки з чітким зображенням деталей, потім дрібні, контурні, силуетні, закреслені, накладені один на один і більш складні.

Досліджується кірковий аналіз комплексних подразників різної складності, що адресуються перш за все зоровому аналізатору; одночасно досліджують і кірковий синтез, оскільки узнавання зображень в основному є відтворенням тимчасових зв'язків, утворених в минулому життєвому досвіді людини (слід мати на увазі, що в рецепторній частині реакції досліджуваного акцент стоїть на роботі першої сигнальної системи, а в ефекторній частині реакції — на роботі другої сигнальної системи).

Порушення сприймання, утруднене впізнавання зображень особливо часто буває у хворих з явищами психічної слабості (астенічний стан, аментивні, аментивноподібні синдроми) при деяких токсикоінфекціях або органічних захворюваннях головного мозку (при так званому «лобовому синдромі» хворі не спроможні сприймати перекреслені або накладені одна на одну фігури).

 

 

ПСИХОЛОГІЯ ПАМ'ЯТІ

Мета заняття: навчитися визначати особливості пам'яті у пацієнтів і залежно від цього проводити бесіду з ними, планувати діагностичні та лікувальні заходи.

Зміст теми:

Пам'ять — це форма психічного відображення дійсності, за допомогою якого закріплюються, зберігаються і відтворюються раніш сприйняті свідчення, знання, пережиті події.

Людська пам'ять містить у собі два види інформації:

Видову — накопичену в процесі еволюції протягом багатьох тисячоліть, що визначається безумовними рефлексами й інстинктами і передається в спадщину,

індивідуальну, придбану в процесі життя кожної людини, що реалізується в умовних рефлексах.

В основі людської пам'яті, її фізіологічних механізмів лежить система умовних рефлексів, утворення тимчасових зв'язків, чи «слідів», процесів, що відбуваються в нервовій системі, детально вивчених І.П. Павловим та його школою.

З існуючих теорій пам'яті на сьогодні загальновизнаною є хімічна, відповідно до якої імпульси, що надходять з периферії в кору головного мозку, викликають у нервових клітинах зрушення їхнього хімічного складу; відіграє визначену роль РНК, що начебто шифрує, кодує інформацію і надалі є її «місцем зберігання».

Процеси пам'яті:

1) запам'ятовування (фіксація) — засвоєння інформації;

2) збереження (ретенція) —процес збереження інформації;

3) відтворення (репродукція) —процес добування інформації із запасів пам'яті;

4) забування — витіснення інформації, що втратила актуальність, у латентні шари пам'яті чи, можливо, повне стирання її слідів;


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1008 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)