АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

КРОВ'ЯНИЙ ТИСК

 

Необхідною умовою руху крові по системі кровоносних судин є різниця тиску між артеріями і венами, яка створюється і підтримуєть­ся серцем.

Тиск крові в різних відділах судинного русла неоднаковий: в ар­теріальній системі він вищий, у венозній - нижчий.

Кров'яний тиск - це тиск крові на стінки кровоносних судин. Ви­мірюється в паскалях і у міліметрах ртутного стовпа. Нормальний кров'яний тиск необхідний для циркуляції крові і постачання кров'ю органів і тканин, для утворення тка­нинної рідини в капілярах, а також для здійснення секреціі і екскре­ції.

Величина кров'яного тиску залежить від трьох основних факторів:

- частоти і сили серцевих скорочень;

- величини периферичного опору, тобто тонусу стінок судин в ос­новному артеріол і капілярів;

- об'єму циркулюючої крові.

Тиск крові визначають в артеріальних, венозних, капілярних су­динах. Артеріальний тиск у здорової людини є досить сталою величиною. Але він зазнає незначних коливань в залежності від фаз діяльності серця і дихання.

Розрізняють систолічний, діастолічний, пульсовий і середньодинамічний артеріальний тиск.

Систолічний (максимальний) тиск - відображає стан міокарду лі­вого шлуночка. Він становить 100 - 120 мм. рт. ст.

Діастолічний (мінімальний) тиск - характеризує ступінь тонусу артеріальних стінок. Він дорівнює 60 - 80 мм. рт. ст.

Пульсовий тиск - це різниця між величинами систолічного і діастолічного тиску. Пульсовий тиск необхідний для відкриття клапанів аорти і легеневого стовбура під час систоли шлуночків. В нормі він дорівнює 35 - 55 мм. рт. ст. Якщо систолічний тиск буде дорівнюва­ти діастолічному, рух крові буде неможливим і наступить смерть.

Середньодинамічний тиск - дорівнює сумі діастолічнчго і 1/3 пу­льсового тиску. Середньодинамічний тиск виражає енергію безперервно­го руху крові і являє собою сталу величину для даної судини і орга­нізму.

На величину артеріального тиску впливають різні фактори: вік, час доби, стан організму, ЦНС і т.д.

Величина максимального АТ складнає у віці:

1 місяць - 80 мм. рт. ст.

10 - 14 років - 100 - 110 мм. рт. ст.

20 - 40 років - 110 - 150 мм. рт. ст..

З віком максимальний тиск збільшується в більшому ступені, ніж мінімальний. Протягом доби спостерігається коливання величини артеріального тиску: вдень він вищий, ніж вночі.

Значне підвищення максимального АТ може спостерігатись при важ­кому фізичному навантаженні, під час спортивних змагань і т. п. Після припинення роботи або закінчення змагань артеріальний тиск швидко повертається до вихідних показників.

Зниження максимального кров'яного тиску нижче 100 мм. рт. ст. називають гіпотонією, а підвищення вище 140 мм. рт. ст. - гіперто­нією. Гіпотонія може наступити в результаті отруєння деякими нарко­тиками, при сильних травмах, поширених опіках, значних крововтратах.

Стійка гіпотонія або гіпертонія можуть свідчити про порушення функцій органів, фізіологічних систем і організму в цілому. В цих випадках необхідна кваліфікована лікарська допомога.

У людини артеріальний тиск вимірюють непрямим методом по Короткову. Для цієї мети користуються сфігмоманометром і фонендоскопом. Артеріальний тиск у людини переважно вимірюють на плечовій артерії. Гумову манжету щільно накладають на плече. Після цього за допомогою груші в манжетці піднімають тиск повітря вище за припускаючу величи­ну систолічного тиску крові в артерії. Потім в ділянці ліктьового згину, на плечову артерію ставлять фонендоскоп і починають з допо­могою гвинтика поступово випускати повітря з манжетки, знижуючи тиск в ній. Коли тиск в манжетці знизиться настільки, що кров при систолі стає здатною його подолати, прослуховують характерні звуки - тони. Ці тони зумовлені появою руху крові при систолі і його відсутніс­тю при діастолі. Покази манометра, які відповідають появі тонів, ха­рактеризують максимальний, або систолічний тиск в плечовій артерії.

При подальшому зниженні тиску в манжетці тони спочатку посилю­ються, а потім затихають і перестають прослуховуватись. Припинення звукових явищ свідчить про те, що тепер і під час діастоли кров здат­на проходити по судині. Настає безперервний рух крові, який не суп­роводжується звуковими явищами. Покази манометра, які відповідають моменту зникнення тонів, характеризують діастолічний, мінімальний тиск в плечовій артерії.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1572 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)