АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАГАЛЬНА КЛУБОВА АРТЕРІЯ

Прочитайте:
  1. А2 Загальна частина
  2. АРТЕРІЇ ВЕРХНІХ КІНЦІВОК. ПАХВОВА АРТЕРІЯ.
  3. Виберіть із перерахованого на якому із шийних хребців є горбок до якого притискується загальна сонна артерія для зупинки кровотечі?
  4. Визначити швидкість розповсюдження пульсової хвилі в артеріях.
  5. Від якої судиин бере початок артерія червоподібного відростка?
  6. Внутрішня грудна артерія,
  7. ВЧЕННЯ ПРО ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ. ЗАГАЛЬНА ПАТОЛОГІЯ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ
  8. Гілкою якої судини є права підключична артерія?
  9. Е. - Передня великогомілкова артерія. 1 страница
  10. Е. - Передня великогомілкова артерія. 10 страница

 

Загальна клубова артерія (а.iliaca communis) - парна ар­терія, 5—6 см завдовжки. Відходить від черевної частини аорти на рівні IV поперекового хребця, йде донизу і назовні та на рівні крижово-клубового суглоба поділяється на зовнішню та внутрішню клубові артерії.

 

Зовнішня клубова артерія (а.iliaca externa) - йде по присередньому краю великого поперекового м'яза донизу, проходить під пахвинною зв'язкою і продовжується у стегнову артерію (4.08). По ходу артерія віддає:

- - гілочки до великого поперекового м'яза

- - нижню надчеревну артерію

- - глибоку огинаючу клубову артерію.

1. 1. Нижня надчеревна артерія - йде догори та присередньо по задній поверхні передньої черевної стінки. По ходу віддає гілочки до пря­мого м'яза живота та артерію підвішуючого м'яза яєчка у чоловіків або артерію круглої зв'язки матки у жінок.

2. 2. Глибока огинаюча клубова артерія йде назовні та догори, вздовж пахвинної зв'язки, а далі — вздовж клубового гребеня. Віддає гі­лочки до м'язів передньобічної стінки живота.

 

Внутрішня клубова артерія (а.iliaca interna) - йде донизу, в порожнину малого таза і на рівні верхнього краю великого сід­ничного отвору поділяється на передній та задній стовбури. Від пе­реднього стовбура звичайно відходять органні гілки, а від задньо­го - пристінкові.

 

Органні гілки внутрішньої клубової артерії

1. 1. Пупкова артерія -йде наперед по бічній стінці таза, а далі під очеревину в товщі присередньої пупкової складки і доходить до пупка. Після народжен­ня більша частина артерії облітеруеться, а початковий відрізок артерії функціонує все життя і віддає гілочки до сечоводу та верхні міхурові артерїї, які йдуть до верхніх відділів сечового міхура.

2. 2. Артерія сім’явиносної протоки – іде між листками широкої зв’язки матки, до бічної стінки матки, на рівні її шийки. В цьому місці від артерії відходить піхвова артерія, яка йде донизу по передньобічній стінці піхви. Основний стовбур маткової артерії, піднімаючись вгору по бічній стінці матки, віддає багато гілок до неї, а також трубну та яєчникові гілки.

3. 3. Середня прямокишкова артерія – мала, непостійна артерія. Живить кров’ю ампулу прямої кишки, передміхурову залозу та сім’яні міхурці.

4. 4. Внутрішня соромітна артерія - йде донизута назовні і виходить з малого таза через підгрушоподібний проміжок, а далі через малий сідничний отвір переходить у сідничпопрямокишкову яму. В цьому місці артерія поділяється на:

- - нижню прямокишкову артерію, яка забезпечує кров'ю нижній відрізок прямої кишки;

- - спинкову артерію статевого члена (клітора);

- - глибоку артерію статевого члена (клітора).

Від внутрішньої соромітної артерії відходить ще багато гілок до зовнішніх статевих органів.



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 633 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)