АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПІДКЛЮЧИЧНА АРТЕРІЯ (a.subclavia), ЇЇ ГІЛКИ

Прочитайте:
  1. АРТЕРІЇ ВЕРХНІХ КІНЦІВОК. ПАХВОВА АРТЕРІЯ.
  2. Виберіть із перерахованого на якому із шийних хребців є горбок до якого притискується загальна сонна артерія для зупинки кровотечі?
  3. Визначити швидкість розповсюдження пульсової хвилі в артеріях.
  4. Від якої судиин бере початок артерія червоподібного відростка?
  5. Вкажіть магістральну артерію верхньої кінцівки, від якої відходять такі гілки: найвища грудна, грудоакроміальна, латеральна грудна,
  6. Внутрішня грудна артерія,
  7. Гілкою якої судини є права підключична артерія?
  8. Е. - Передня великогомілкова артерія. 1 страница
  9. Е. - Передня великогомілкова артерія. 10 страница
  10. Е. - Передня великогомілкова артерія. 11 страница

 

Підключична артерія починається справа від плечоголовного стовбура, а зліва — від дуги аорти. Йде догори і латерально, переходить на шию крізь верхній отвір грудної клітки, де розміщується позаду верхівки легені, а далі проходить між пе­реднім та середнім драбинчастими м'язами і, перегинаючись через І ребро, виходить з-під ключиці в пахвову ділянку, де дістає на­зву пахвової артерії. За топографічними ознаками підключичну ар­терію поділяють на три відрізки:

- - до входу в міждрабинчастий прос­тір

- - у межах міждрабинчастого простору

- - від міждрабинчастого простору до верхнього отвору пахвової ямки.

 

Гілки першого відрізка підключичної артерії

 

1. 1. хребтова артерія (а.vertebralis) - йде догори та дещо назад, проходить у поперечний отвір VI шийного хребця і далі вгору через поперечні отвори V—І шийних хребців. Далі переходить через великий отвір потиличної кістки в порожнину черепа і, з'єднуючись з одной­менною артерією протилежного боку, утворює основну артерію.

Основна артерія (a.basilaris) - розміщуючись на схилі, при­лягає до основної борозни моста. Біля переднього краю моста ар­терія ділиться на праву та ліву задні мозкові артерії (2.01).

. Від основної артерії відходять такі гілки:

- - артерія лабіринту (йде до внутріш­нього вуха);

- - верхня мозочкова артерія;

- - передня нижня мозочкова ар­терія;

- - гілки до моста.

Задні мозкові артерії (a.cerebri pisteriores) - йдуть назовні та наперед, далі повертають назад і розгалужуються в речовині по­тиличної частки півкулі головного мозку. (2.01).

Від хребтової артерії відходять такі гілки:

- - передня та задня спинномозкові артерії

- - задня нижня мозочкова артерія

- - гілочки до передхребтових м'язів шиї

- - спинномозкові гілки.

 

Артеріальне коло великого мозку (circulus arteriosus posteriores) - роз­міщене на основі мозку, навколо турецького сідла. Від правої і лівої внутрішніх сонних артерій відходять назад та де­що досередини відповідно права та ліва задні сполучні артерії. Кожна з них з'єднується з відповідною задньою артерією мозку. Права та ліва передні артерії мозку анастомозують між собою за допомогою передньої сполучної артерії. Від утвореного таким чи­ном артеріального кола великого мозку відходить багато бічних гі­лочок, які забезпечують кров'ю навколишні структури мозку.

Артеріальне коло головного мозку забезпечує кровопостачання всіх відділів мозку в разі припинення течії крові (з різних причин) по одній з основних артерій (внутрішній сонній або хребтовій), які живлять мозок (2.01).

 

2. 2. внутрішня грудна артерія (а.thoracica interna) - йде до­низу по задній поверхні реберних хрящів, на 1 см латеральніше краю грудини, і на рівні VII ребра розгалужується на кінцеві гіл­ки: м'язово-діафрагмальну артерію та верхню надчеревну артерію.

Крім кінцевих гілок від внутрішньої грудної артерії відходять осердно-діафрагмальна артерія, а також гілочки до жирової тка­нини переднього середостіння, загрудинної залози, бронхів, гру­дини та до грудної залози.

- - осердно-діафрагмальна артерія йде разом з діафрагмальним нервом до діафрагми та осердя.

- - м’язово-діафрагмальна артерія йде по краю реберної частини діафрагми, віддає гілочки до неї, а також до ребер, м'язів стінки живота, міжреберних м'язів та до шкіри.

- - верхня надчеревна артерія (а.epigastrica superior), пряму­ючи донизу, проходить діафрагму та задню стінку піхви прямого м'яза живота, йде по задній його поверхні і на рівні пупка анастомозує з однойменною нижньою артерією. По ходу артерія віддає гілочки до прямого м'яза живота, до піхви його і до пупкової ді­лянки.

 

3. щитошийний стовбур (truncus thyrocervicalis) - товстий, 15 мм завдовжки стовбур, який звичайно розгалужується на три гілки:

- - нижню щитоподібну артерію (йде до нижнього полюса щитоподіб­ної залози і, в свою чергу, віддає нижню гортанну артерію, гілки до стравоходу і трахеї);

- - висхідну шийну артерію (йде догори по пе­редній поверхні переднього драбинчастого м'яза і віддає гілочки до передхребтових м'язів, до глибоких м'язів потилиці і спинного моз­ку);

- - надлопаткову артерію (йде назовні та дещо донизу, досягає вирізки лопатки і переходить у надосну ямку, де й розгалужується на гілочки до м'язів над- і підосних ямок та плечового суглоба).

 

Гілки другоговідрізка підключичноїартерії

1. 1. реберно- шийний стовбур (truncus costocervicalis) - спочатку йде назад та вгору і бли­зько місця утворення розгалужується на дві гілки:

- - глибоку шийну артерію (забезпечує кров'ю глибокі м'язи потилиці, спини та спин­ний мозок);

- - найвищу міжреберну артерію (яка віддає гілочки до 1-го і 2-го міжреберних проміжків).

 

Гілка третього відрізка підключичної артерії

Поперечна арте­рія шиї (a.transversa colli) йде назад та назовні і, розгалужуючись, живить прилягаючі м'язи та шкіру.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 700 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)