АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЛІМБІЧНА СИСТЕМА ТА ЇЇ ФУНКЦІЇ

Прочитайте:
  1. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  2. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  3. IV. Система изложения
  4. IX. Дыхательная система
  5. IX. Система HLA
  6. Автономна нервова система
  7. АНАСТОМОЗИ МІЖ ВЕНОЗНИМИ СИСТЕМАМИ
  8. Анатомія та функції сечовивідних шляхів
  9. Антигенная система Резус.
  10. АНТИКОАГУЛЯНТНАЯ СИСТЕМА

 

Лімбічною системою називають найбільш давню частину кори великого мозку, яка розміщена на медіальній (внутрішній) стороні великих півкуль.

Основними структурами лімбічної системи є: поясна закрутка (окаймовує мозолисте тіло), парагіпокампальна закрутка, власне гіпокамп, мигдалеподібне ядро. На даний час доведено, що лімбічна система приймає активну участь в регуляції вегетативних функцій, особливо травлення, в регуляції реакцій поведінки організму, в формуванні та регуляції емоцій, в формуванні і проявів пам’яті.

 


ЛІКВОР

 

Спинномозкова рідина міститься в підпавутинному просторі, шлуночках і центральному каналі спинного мозку. У дорослої людини кількість спинномозкової рідини становить 120-150 мл, вона виробляється судинними сплетеннями шлуночків головного мозку. Спинномозкова рідина циркулює у всіх напрямках. З бокових шлуночків вона надходить через міжшлуночкові отвори у порожнину 3-го шлуночка, а потім (через водопровід середнього мозку) у порожнину 4-го. Звідси через серединний (Мажанді) та бічний (Люшке) отвори частина спинномозкової рідини потрапляє у підпавутинний простір головного та спинного мозку, частина її по центральному каналу спинного мозку поширюється у каудальному напрямку, у розширення підпавутинного простору в ділянці кінського хвоста. Далі вона потрапляє у підпавутинний простір спинного мозку і рухається вгору до головного мозку. Відтік (всмоктування) спинномозкової рідини відбувається у венозну систему через грануляції павутинної оболонки.

Функції спинномозкової рідини:

- - є амортизатором для головного та спинного мозку, що оберігає його від механічних ушкоджень;

- - бере участь у живленні та метаболічних процесах нервової тканини;

- - бере участь у захисті від водно-осмотичних зрушень;

- - забезпечує нормальний кровообіг у порожнині черепа;

- - регуляторна функція – в лікворі знаходяться фізіологічно-активні речовини, які можуть дифундувати до нервових центрів та змінювати їх активність.

У клінічній практиці велике значення має вивчення ліквору при різних захворюваннях нервової системи, а також можливість ендолюмбального введення лікарських речовин. Найчастіше ліквор отримують за допомогою поперекової (люмбальної) пункції, яку проводять звичайно між 2 і 4 або 4 і 5 поперековими хребцями (щоб не пошкодити речовину спинного мозку). З діагностичною метою у підпавутинний простір можна вводити контрастні речовини, з терапевтичною – антибіотики чи інші засоби, а також певні анестетики з метою знеболювання.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 581 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)