АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ. VI пара - відвідний нерв (п

Прочитайте:
  1. Пар черепномозкових нервів.
  2. ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ.
  3. ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ.
  4. ПАРИ ЧЕРЕПНОМОЗКОВИХ НЕРІВ, ДІЛЯНКИ ЇХ ІННЕРВАЦІЇ.
  5. Складається з таламічної ділянки (таламус-зоровий горб, метаталамус – колінчасті тіла, епіталамус – епіфіз) і гіпоталамусу.

VI пара - відвідний нерв (п. abducens), руховий, по­чинається від клітин ядра, яке розташоване в ромбоподібній ямці на дорсальній поверхні моста. Через верхню очноям­кову щілину проходить в орбі­ту, де іннервує зовнішній пря­мий м'яз ока.

VII пара - лицевий нерв (n.facialis), руховий, але в його складі проходить так звана XIII пара черепних нервів (проміжний нерв, n.intermedius), яка є змішаною, тому деякі автори вважають, що VII пара є змішаною.

З речовини мозку лицевий нерв виходить у куті між довгастим мозком, мозочком та мостом. Далі нерв йде через внутрішній слуховий хід у канал лицевого нерва. Лицевий нерв виходить з черепа через шило-соскоподібний отвір і потрапляє в товщу привушної залози. Тут нерв утворює привушне сплетення, а після виходу з товщі залози розпадається на ряд гілок, які іннервують усю мімічну мускула­туру, підшкірний м’яз шиї, а також вушні м’язи, потиличне черевце потилично-лобового м’яза, шилопід’язиковий м’яз та заднє черевце двочеревцевого м’яза.

Парасимпатичні та чутливі волокна лицевого нерва виділяють в проміжний нерв. Він виходить з мозку між лицевим та переддвено-завитковим (VIII пара) нервами і у внутрішньому слуховому ході входить до складу лицевого нерва. Найбільшою і кінцевою гілкою проміжного нерва є барабанна струна. Вона містить у собі смакові волокна – до язика та парасимпатичні – до слинних залоз (піднижньощелепної та під’язикової). Барабанна струна приєднується до язикового нерва і йде в його складі. Чутливі волокна проміжного нерва іннервують разом із нижньощелепним слизову передніх 2/3 язика, а парасимпатичні секреторні – слізну, підщелепну і під'язикову слинні залози та залози носової порожнини.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 583 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)