АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВЕГЕТАТИВНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

Прочитайте:
  1. E Аномалії розвитку нервової системи
  2. II. Лебон и его характеристика массовой души
  3. III. Характеристика на интерна
  4. IX. Характеристика основных классов АМП
  5. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  6. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  7. А2 Загальна частина
  8. Аглютиногени і аглютиніни системи АВ0.
  9. Анатомическая характеристика
  10. Анатомическая характеристика

 

Вегетативна (автономна) нервова система – це частина нервової системи, що іннервує органи серцево-судинної системи, травного, дихального та сечостатевого апаратів, ендокринні залози, гладкі м’язи. Таким чином, вегетативна нервова система іннервує ті органи і тканини, функції яких майже не залежать від нашої свідомості.

Вегетативна нервова система має центральні та периферичні відділи. Центральні відділи розміщені вогнищево, у вигляді скупчень нейронів (ядер вегетативної нервової системи), які закладені в спинному, довгастому і середньому мозку.

За будовою та функцією вегетативну нервову систему поділяють на симпатичну та парасимпатичну частини.

Вегетативна нервова система (ВНС) не має своїх особливих аферентних, чутливих шляхів. Чутливі імпульси від органів надходять по чутливих волокнах, які є спільними для вегетативної і соматичної нервової системи. Вищий контроль і регуляція функцій ВНС здійснюється корою півкуль великого мозку.

Анатомічні сосбливості будови ВНС

На відміну від соматичних рухових волокон, які виходять з мозку сегментарно і зберігають сегментарність на периферії, вегетативні волокна виходять лише з декількох ділянок (вогнищ) головного і спинного мозку.

Рухові або еферентні нервові волокна ВНС лежать на периферії у вегетативних вузлах. Відростки вставних вегетативних нейронів, які розміщені в спинному або головному мозку, виходячи з нього, обов’язково переключаються на клітинах вегетативних вузлів.

Таким чином, шлях вегетативних аферентних волокон розбивається на 2 ділянки:

1) 1) передвузлову (прегангліонарний шлях) – від мозку до нервового вузла;

2) 2) післявузлову ( постгангліонарний шлях) – від вузла до робочого органа.

Ганглії парасимпатичної нервової системи – знаходяться на віддалі від органів, який іннервується.

Ганглії симпатичної нервової системи – знаходяться на віддалі від органів, які вони іннервують. Вони утворюють так званий симпатичний ланцюжок, що розміщується справа і зліва від хребтового стовпа, а також ряд вузлів на більш далекій відстані від нього (черевне сплетення, верхній і нижній брижові вузли).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 605 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)