АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИМПАТИЧНА НЕРВОВА СИСТЕМА

Прочитайте:
  1. IV. Система изложения
  2. IX. Дыхательная система
  3. IX. Система HLA
  4. Автономна нервова система
  5. АНАСТОМОЗИ МІЖ ВЕНОЗНИМИ СИСТЕМАМИ
  6. Антигенная система Резус.
  7. АНТИКОАГУЛЯНТНАЯ СИСТЕМА
  8. Антиноцицептивная система
  9. Артериальная система
  10. АТФ и адениловая система клетки

 

Симпатична частина ВНС складається з 2 відділів:

1) 1) Центральний відділ – утворений клітинами бічних рогів спинного мозку на рівні грудних і верхніх 3 поперекових сегментів.

2) 2) Периферичний відділ – утворений нервовими волокнами і симпатичними нервовими вузлами (гангліями). Нервові вузли поділяються на 2 групи:

- - паравертебральні (навколохребтові) ганглії – розміщені 2 ланцюжками по боках від хребта і утворюють правий та лівий симпатичні стовбури;

- - превертебральні (передхребтові) ганглії – вузли периферичних нервових сплетень, які лежать в грудній та черевній порожнинах.

Симпатичні нервові волокна виходять із спинного мозку в складі передніх корінців спинномозкових нервів, а потім, через сполучну нитку, прямують до відповідного вузла симпатичного стовбура. Там частина волокон переключається на постгангліонарний нейрон і його волокна прямують до органів. Друга частина проходить через вузол без перериву до передхребтових вузлів, переключається в них, а потім постгангліонарні волокна ідуть до органів. Для постгангліонарних симпатичних волокон характерне утворення сплетень по ходу артерій, які живлять даний орган.

Симпатичні стовбури (правий і лівий) – являють собою ланцюжки нервових вузлів, які сполучаються міжвузловими гілками, і розміщені по обидва боки від хребтового стовпа. В ділянці грудного і верхнього поперекового відділів кожний вузол сполучений білою сполучною гілкою з відповідним спинномозковим нервом. Через ці гілки прегангліонарні волокна, які йдуть від мозку в передніх корінцях, переходять у вузол симпатичного стовбура. Так як вони складаються з м’якотних волокон, ці пучки мають біле забарвлення. Від всіх вузлів симпатичного стовбура до спинномозкових нервів йдуть сірі сполучні гілки, які складаються з постгангліонарних безм’якотних волокон сірого кольору.

 

В симпатичному стовбурі розрізняють наступні відділи:

1) 1) Шийний відділ

 

Шийний відділ представлений 3 вузлами, які лежать попереду від глибоких м’язів шиї:

- - верхній шийний вузол – найбільший вузол, від якого відходять гілки, що іннервують органи голови та шиї;

- - середній шийний вузол;

- - нижній шийний вузол – деколи зливається з першим грудним вузлом, утворюючи зірчастий вузол.

Від всіх 3-ох шийних вузлів обох симпатичних стовбурів відходять серцеві нерви, які опускаються в грудну порожнину і там, разом з гілками блукаючих нервів, на висхідній аорті та легеневому стовбурі утворюють поверхневі та глибокі серцеві нервові сплетення, від яких відходять нерви до серця.

 

2) 2) Грудний відділ

 

Грудний відділ складається з 10-12 вузлів, які лежать попереду ребер і прикриті плеврою.

Від вузлів грудного відділу відходять гілки до аорти, серця, легень, бронхів, стравоходу. Вони утворюють органні сплетення.

Найбільшими нервами, які йдуть від 5-9 і 10-11 грудних вузлів, є великі та малі черевні нерви, що проходять між ніжками діафрагми в черевну порожнину, де підходять до вузлів черевного (сонячного) сплетення. Вони несуть прегангліонарні волокна до клітин черевних вузлів.

 

3) 3) Поперековий відділ

 

Поперековий відділ складається з 3-5 вузлів, які розміщені на передньобічних поверхнях тіл поперекових хребців. Від них ідуть гілки, які приймають участь в утворенні вегетативних нервових сплетень черевної порожнини і тазу.

 

4) 4) Крижовий відділ

 

Крижовий відділ складається з 4 вузлів, які розміщені на передній поверхні крижової кістки. Внизу ланцюжки вузлів правого та лівого симпатичних стовбурів сполучаються в один куприковий непарний вузол. Всі ці утворення сполучаються в, так званий, тазовий відділ симпатичних стовбурів. Від них ідуть гілки, які приймають участь в утворенні вегетативних сплетень тазу.

 

Симпатична нервова система не тільки регулює роботу внутрішніх органів, але і впливає на обмінні процеси, які протікають в скелетних м’язах і в нервовій системі, що вперше було встановлено Л.А.Орбелі (адаптаційно-трофічна функція симпатичної нервової системи).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 584 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)