АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПОНЯТТЯ ПРО ПРОВІДНІ ШЛЯХИ ГОЛОВНОГО І СПИННОГО МОЗКУ

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. VII. БОЕВЫЕ ПОВРЕЖДЕНИЯ ПОЗВОНОЧНИКА И СПИННОГО МОЗГА
  8. Анатомія головного мозку
  9. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  10. Анатомія спинного мозку

 

ВИСХІДНІ ПРОВІДНІ ШЛЯХИ

Висхідні (аферентні) або чутливі провідні шляхи – це система нервових волокон, які проводять імпульси від слизових оболонок і шкіри, внутрішніх органів та органів руху до різних відділів спинного і головного мозку.

Провідні чутливі шляхи складаються з 3 нейронів. Перший нейрон розміщується поза мозком, знаходячись в спинномозкових або чутливих вузлах черепних нервів.

Спинний мозок проводить 4 види чутливості: тактильну (відчуття дотику і тиску), температурну, больову і пропріоцептивну (від рецепторів м’язів і сухожилків, так зване відчуття положення і рухів тіла та кінцівок).

 

 

Основні висхідні провідні шляхи

1) 1) латеральний спино-таламічний шлях – це шлях больової і температурної чутливості. На цьому шляху волокна перехрещуються і імпульси від лівої половини тулуба та кінцівок передаються в праву півкулю, а від правої половини – в ліву півкулю.

2) 2) передній спино - таламічний шлях – складається з волокон, які проходять в передньому канатику спинного мозку і є провідниками тактильної чутливості.

3) 3) м’язово-суглобові або пропріоцептивні шляхи – прямують до кори півкуль великого мозку і в мозочок, який приймає участь в координації рухів:

 

а) спинномозочкові шляхи – ідуть до мозочка:

 

- - задній спинномозочковий шлях – починається від клітин спинномозкового вузла (перший нейрон); відростки других нейронів від дорсальної частини бічного канатика і через ніжки мозку ідуть до клітин кори мозочка;

- - передній спинно-мозочковий шлях – утворює подвійний перехрест: в спинному мозку і в ділянці верхнього вітрила, а потім, через верхні ніжки мозочка, досягають клітин кори мозочка.

 

б) пропріоцептивний шлях до кори півкуль великого мозку– представлений двома пучками:

 

- - ніжний пучок – проводить імпульси від пропріорецепторів нижніх кінцівок і нижньої половини тіла; лежить медіально в задньому канатику;

- - клиноподібний пучок – прилягає до ніжного ззовні і несе імпульси від верхньої половини тулуба та верхніх кінцівок.

Відростки цих пучків утворюють перехрест в довгастому мозку і сполучаються в пучок, який називають медіальною (чутливою) петлею.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 762 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)