АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АЛГОРИТМ № 1. Виконання маніпуляції «Забір матеріалу для виявлення збудника сифілісу»

Прочитайте:
  1. c) Алгоритм люмбальной пункции
  2. АЛГОРИТМ
  3. АЛГОРИТМ
  4. Алгоритм аспирации содержимого трахеобронхиального дерева через интубационную и трахеостомическую трубку у больных, находящихся на ИВЛ
  5. Алгоритм виконання маніпуляції
  6. Алгоритм виконання маніпуляції
  7. Алгоритм виконання маніпуляції
  8. Алгоритм виконання маніпуляції
  9. Алгоритм виконання маніпуляції
  10. Алгоритм виконання маніпуляції

Виконання маніпуляції «Забір матеріалу для виявлення збудника сифілісу»

Обладнання: лоток, бактеріологічна петля, ватні та марлеві тампони, ізотонічний розчин натрію хлориду, мило, гумові рукавички,предметне і покривне скельця.

Мета: виявлення блідої трепонеми з елементів висипань.

 

1. Знати:

- показання до проведення

- техніку виконання

- інструментарій

- асептику, антисептику

- методику накладання примочок.

 

2. Вміти:

- підготувати хворого до маніпуляції

- підібрати все необхідне для маніпуляції

- провести маніпуляцію

 

3. Показання:

- виявлення збудника сифілісу з елементів висипань

- диференціальна діагностика сифілісу

- контроль ефективності лікування

 

4. Результат:

Досліджуємо наявність блідої трепонеми під мікроскопом в темному полі зору, за наявності збудника його видно у вигляді тонкої спіралеподібної нитки з рівномірними завитками, яких може бути від 8 до 14, висота завитків дещо зменшується, як правило, до загострених кінців трепонеми, бліда трепонема надзвичайно рухлива, вона виконує поступальні (вперед і назад), коливальні, маятникоподібні рухи, обертальні (навколо осі), згинальні, хвилеподібні.

 

ОБЛАДНАННЯ     Лоток, бактеріологічна петля, ватні та марлеві тампони, ізотонічний розчин натрію хлориду, мило, гумові рукавички,предметне і покривне скельця.  
ПРИМІТКА Після взяття матеріалу дослідження під мікроскопом проводять негайно, оскільки бліда трепонема тканий паразит і поза організмом швидко гине. Якщо трепонему не виявлено, потрібно повторити дослідження після нанесення на елемент висипки примочки з ізотонічним розчином натрію хлориду.
АЛГОРИТМ ДІЇ ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ
Психологічна підготовка хворого до маніпуляції 1.Привітайтеся з пацієнтом. 2.Назвіть себе. 3.Запитайте як його звати. 4.Поясніть доцільність проведення маніпуляції. 5.Отримайте дозвіл на виконання 6.Запевніть у неможливості виникнення ускладнень. 7.Поясніть техніку забору матеріалу. 8.Запропонуйте пацієнту сісти на стілець.
Техніка забору матеріалу для виявлення збудника сифілісу 1.Вимийте руки з милом в проточній воді. 2.Вдягніть гумові рукавички. 3.Підготуйте необхідні інструменти. 4.Очистіть поверхню елементів (ерозії чи виразки) тампоном змоченим ізотонічним розчином натрію хлориду (кілька разів). 5.Висушіть поверхню елемента сухим тампоном. 6. «Погладьте» обережно досліджувану поверхню кілька разів бактеріологічною петлею. 7.Візьміть матеріал бактеріологічною петлею у разі виділення прозорої тканинної рідини. 8.Нанесіть на предметне скельце. 9.Додайте краплю ізотонічного розчину натрію хлориду. 10.Накрийте покривним чи іншим предметним скельцем. 11.Досліджуйте в темному полі зору. 12.Зніміть рукавички і покладіть у посудину для відпрацьованого матеріалу.
Оцінювання результатів   Бліді трепонеми в темному полі зору мають вигляд білих штопороподібних ниток, які рухаються в усіх напрямках: вперед, назад, навколо осі, згинається.
Дезінфекція обладнання Використані рукавички занурте у дезрозчин.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 538 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)