АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пузирчатка вегетуюча.

Прочитайте:
  1. Пузирчатка еритематозна (себорейна)
  2. Пузирчатка звичайна
  3. Пузирчатка листоподібна

 

Це особлива форма звичайної пузирчатки, характеризується пузирями та ерозіями з подальшим розвитком папіломатозних вегетацій.

Патогенез: це наслідок особливого стану імунітету.

Клінічні прояви:

- Спочатку з`являються невеликі кволі пузирі.

- На поверхні ерозій, здебільшого навколо природних отворів і шкірних складок (пахвові, пахові, під молочними залозами, за вушними раковинами и т.д.) формуються внаслідок мацерації і бактеріальної флори соковиті рожево-червоні м`які вегетації висотою від 0,2 до 1 см з серозно-гнійним відокремлюваним, смердючим запахом.

- Вегетуючі ерозії, зливаючись, утворюють розлогі вогнища, поверхня яких стає з часом сухою, гіперкератотичною, з наявністю тріщин і пустул по периферії.

- На шкірі поза складками і на слизових оболонках еволюція пузирів така, як при звичайній пузирчатці. Однак, на межі слизових оболонок і шкіри (ділянка носа, губ, геніталій, заднього проходу) вегетації часті.

- С-м Нікольського позитивний лише поблизу осередків.

Діагностика:

- Наявність акантолітичних пузирів (на початковій стадії) з подальшим утворенням папіломавірусних вегетацій, що нагадують поверхню бородавок.

- Біопсія шкіри. Над базальним шаром епідермісу – акантоліз, горизонтальні тріщини. Водночас має місце виразний акантоз, папіломатоз, внутрішньоепідермальні еозинофільні абсцеси.

- Виявлення пемфігус Ig G – антитіл у сироватці крові.

Диференційний діагноз:

Вегетуюча піодермія, широкі кондиломи сифілітичні, чорний акантоз.

Перебіг і прогноз:

Більш доброякісні, ніж при звичайній пузирчатці. Спостерігаються випадки трансформації в генералізовану звичайну пузирчатку. Вегетації нерідко резистентні до терапії.

Лікування:

Як і звичайної пузирчатки. Можливий кюретаж ложкою Фолькмана, місцево -глюкокортикоїдні мазі з антисептиками.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 400 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)