АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Харчування вагітних __________із захворюваннями органів травлення

Прочитайте:
  1. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  2. n - тяжкий пізній гестоз.
  3. N Новонароджена дитина не виноситься з пологового залу до моменту переведення разом із матір'ю у палату спільного перебування.
  4. V. Пологи (відповідно до клінічного протоколу «Фізіологічні пологи»).
  5. VІ. Матеріали активізації студентів під час викладання лекції
  6. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  7. А3.2.1. Показання до направлення на консультацію до спеціалістів відповідного профілю/госпіталізацію
  8. Абстрактні графи та геометричні реалізіції. Орієнтовані графи. Дерева
  9. Автоматизм. Проходження потенціалу дії в атипових кардіоміоцитах синоартріального вузла, фізіологічна роль.
  10. Активна детоксикація організму

При вагітності, особливо в другій її половині, коли матка значно збільшується, суттєво змінюється положення і кровообіг ор­ганів черевної порожнини, зокрема шлунка, кишок, печінки, тому нерідко при вагітності спостерігаються диспепсичні розлади — ЯУД°-та, блювання, відрижка, печія, закрепи.

Основними принципами дієтотерапії хронічних запальних за­хворювань шлунка є повноцінне харчування і виключення хімічних і термічних подразнень органа.

Доцільно вживати добовий раціон харчування за 5—6 прийомів, що забезпечує зменшення об'єму кожної порції їжі і сприяє покра­щанню її переварювання. Обмежують продукти, які багаті на кліт­ковину. Виключають смажені страви. Із дієти виключають страви, багаті на екстрактивні речовини і ті, які стимулюють секреторну і моторну функцію шлунка: міцні м'ясні, рибні, грибні бульйони, кон­центровані підливи, соління, спеції, прянощі, смажені страви, кон­серви, копчені і мариновані вироби, свіжий м'який хліб. Найбільш фізіологічна їжа температури 36—37 °С.

При виразковій хворобі шлунка хронічному гастриті з підви­щеною секреторною функцією шлунка в стадії загострення перши­ми стравами рекомендують подавати слизові супи із круп (вівсяної, манної, рисової) з додаванням яєчно-молочної суміші, масла, верш-


122 _________________________________X!_________________________________

ків; у дієту включають не круто зварені яйця, парові омлети (не біль­ше трьох яєць у день), молоко, сирне парове суфле. Масло додають у готові страви. Із нежирних сортів яловичини, м'яса птиці і риби готують парове суфле. Із круп готують рідкі протерті каші з додаван­ням молока або вершків. Із солодких сортів ягід і фруктів готують киселі і желе. Рекомендую ь використовувати мед.

Із дієти виключають хлі і хлібобулочні вироби, страви і гарніри із овочів, закуски, соуси, пр нощі. Потім через тиждень призначають сухарі із білого хліба, м'ясо і рибу у вигляді парових фрикадельок.

У стадії ремісії м'ясні страви готують із нежирних сортів м'яса: яловичини, курки, кролика, індика і вживають його не протертим, відвареним або запеченим. Гбтують не круто зварені яйця або омлети. Виключають продукти, які тимулюють секрецію шлункового сока і подразнюють слизову оболонку шлунка: міцні м'ясні, рибні, грибнії бульйони, гострі соуси і підливи, смажені страви, соління, копчен-1 ня, маринади, міцний чай, каву, продукти багаті на грубу рослинну! клітковину (редька, груші, айва). І

Доцільно вживати масл, соняшникову, кукурудзяну олії. При! схильності до закрепів включають овочі, фрукти, чорний хліб, одно-1 денний кефір, чорнослив, мед. І

їжу споживають невели ими порціями, через кожні 3—4 год. j

Харчування вагітних із захворюваннями ___________печінки і жовчних шляхів;

При гострих гепатитах дієта повинна бути повноцін-j ною з деякими обмеженнями вмісту жирів і відповідним збільшен-і ням кількості вуглеводів. З

У дієту включають легкозасвоювані білки молока і молочних] продуктів, рекомендують також білок м'яса і риби. Біля 2/3 білків] добового раціону повинні становити білки тваринного походження. І Джерелом найбільш повноцінних рослинних білків є гречана і вівсяні на крупи, які потрібно використовувати. я

Дієта, багата білками, сприяє регенерації гепатоцитів, зменшенії ню гіпопротеїнемії, захищає печінку від токсичних впливів, підвив щує імунні реакції організму, покращує розвиток плода. щ

У дієту вводять до фізіологічно необхідної кількості масло і особ-?! ливо олію, що має виражену жовчогінну властивість, вміщує ненаси*] чені жирні кислоти, які зменшують жирову інфільтрацію печінки, а також є джерелом вітаміну Е, необхідного для росту плода. )

Дієта вагітних, хворих на гепатит, повинна вміщувати достатню] кількість вуглеводів (фрукти, соки, компоти, мед). Питво збільшу-] ють до 2 л у вигляді відвару шипшини на пшеничних висівках, соків,

________________________________ ХАРЧУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ __________________________________ ^3

чаю, киселів, 5 % розчину глюкози з аскорбіновою кислотою. Кіль­кість кухонної солі знижують до 6 г.

Рекомендують 4—6-разове харчування невеликими дозами. Натще — відвар шипшини на пшеничних висівках, о 8.00 — перший сніданок (20 % енергетичної цінності добового раціону); 11.00 — дру­гий сніданок — 15 %; 14.00 — обід — ЗО %; 17.00 — полудень — 5 %; 19.00 — вечеря — 20 %; на ніч — склянка кефіру.

Після ліквідації жовтухи і диспепсичних розладів у раціон вклю­чають вегетаріанські і молочні протерті супи, парові котлети, теф-телі, відварену курку, рибу, омлет. Щоденно дають свіжий сир з мо­локом, варенням чи медом. Дозволяють їсти житній хліб, сирі овочі, квашену капусту.

При хронічних захворюваннях печінки в дієті вагітних повинна бути достатня кількість олії. У вагітних значно зростає потреба у пов­ноцінних білках, вітамінах, нерафінованих вуглеводах, мінеральних речовинах. У дієті обмежують вміст кухонної солі до 5—6 гіу2 рази збільшують вміст заліза, міді, цинку. Із напоїв призначають відвар шипшини, чай з молоком, рідкі фруктові соки і киселі. Хліб (чорний і білий) дають вчорашньої випічки.

Таким чином, розроблена дієта як засіб комплексної терапії хронічного гепатохолециститу у вагітних відіграє значну роль у бла­гополучному перебігу вагітності і народженні здорової дитини.

Харчування вагітних із захворюваннями нирок _________і сечових органів

У харчовий раціон вагітних, хворих на гломеруло­нефрит, включають продукти, які багаті речовинами, що справля­ють протизапальну, антианемічну, десенсибілізувальну, сечогінну і гіпотензивну дію. Кількість білків у харчовому раціоні повинна бути не менша 1 г на 1 кг маси тіла. Призначається дієта, бідна на солі на­трію, яка сприяє зменшенню затримки води в організмі і зниженню артеріального тиску. Зазвичай у добовому раціоні гіпонатрієвої дієти вміщується 5—6 г кухонної солі. Більш значне зменшення кухонної солі протягом тривалого часу небезпечне, тому що у вагітної можуть виникнути ознаки хлоропенії і гіпонатріємії (блювання, судоми).

При нормальному або незначному підвищенні артеріального тис­ку і відсутності набряків кількість рідини в дієті не треба обмежува­ти. При вираженій гіпертензіїінабряках кількість рідини призна­чається індивідуально залежно від стану видільної функції нирок.

У харчовий раціон хворих на хронічний гломерулонефрит як джерело білків доцільно включати яєчний білок, що містить усі не­обхідні незамінні амінокислоти і має меншу кількість азоту та солей


124 ________________________________v|_____________________________

натрію порівняно з іншим продуктами, які багаті на білки (м'ясоі риба, сир). Із жирів рекомендують масло, але перевагу надають олії,,! їжу готують без солі, м'ясо поживають відвареним, овочі — сирі, ва> рені, тушені.

Протягом усієї вагітнос і регулярно, 1 раз на тиждень, признача­ють розвантажувальний д нь. Кількість спожитої рідини залежит*] від форми пієлонефриту і коригується обліком даних про добовий] діурез.

У період загострення п оцесу і в період ремісії корисний морс із| журавлини, який у печінц під впливом амінооцтової кислоти пере%1 творюється в гіпурову кислоту, яка має бактерицидну дію в нирках ц сечових органах.

Вагітним із латентним еребігом захворювання дозволяють вжи-вати до 5—6 г кухонної солі. і

При хронічній нирков й недостатності дієту призначають і урахуванням ступеня і ви аженості захворювання. |


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 515 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)