АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ОСОБИСТА ГІГІЄНА ХВОРОГО. не аспірували в дихальні шляхи

Прочитайте:
  1. B. У хворого прикрита перфоративна виразка.
  2. V. ЗАГАЛЬНИЙ ОГЛЯД ХВОРОГО
  3. А) приготування постелі хворого.
  4. Анатомія, вікова фізіологія і гігієна серцево-судинної системи
  5. Гігієна кісткової системи дитини
  6. Гігієна медичного персоналу хірургічних відділень.
  7. Гігієна м’язової системи дитини
  8. Гігієна нервової системи дитини
  9. Гігієна органів дихання дитини
  10. Гігієна праці медичного персоналу

не аспірували в дихальні шляхи. Під голову підстилають клейонку, зверху — пелюшку. Голову хворого краще повернути ліворуч, під ку­тик рота підставляють лоток. Шпателем відводять щоку. Зволоже­ним марлевим або ватним тампоном на затискувачі обробляють зуби (верхній ряд — зверху вниз, нижній — знизу вверх) із зовнішньої та бажано внутрішньої сторони. Під час протирання верхніх корін­них зубів шпателем треба відвести щоку, щоб не занести інфекцію у вивідну протоку привушної слинної залози. З цієї причини слизову оболонку щоки протирати не бажано.

Якщо є наліт на язику, за допомогою зволоженої марлевої сервет­ки або язикотримача частково витягають язик і протирають його зво­ложеним тампоном. Ополіскують ротову порожнину тим самим роз­чином за допомогою гумового балона чи шприца. Просушують ясна та губи сухим тампоном. За наявності сухості в роті слизову оболонку та язик обробляють звіробійною або обліпиховою олією. Також мож­на використати 10 % розчин бури в гліцерині, рослинну олію або вер­шкове масло.

Оброблення знімних зубних протезів. Виймають у тяжкохворо­го знімні зубні протези, ретельно промивають їх під струменем води з милом. Тримають у сухій скляній баночці, яку прикривають марле­вою серветкою. Перед тим, як надіти тяжкохворому зубні протези, їх знову промивають водою.

Оброблення ротової порожнини у разі виникнення стома­титу. Роблять аплікацію: накладають стерильну марлеву сервет­ку, змочену розчином фурациліну 1:5000 або відваром ромашки на З—5 хв. Процедуру повторюють кілька разів на добу. Періодично ополіскують ротову порожнину 2 % розчином натрію гідрокарбонату або ізотонічним розчином натрію хлориду.

Профілактика запалення привушної слинної залози. При вира­женій сухості ротової порожнини і забороні тимчасово вживати ріди­ну І їжу (після операцій на органах травлення) пацієнтові пропону­ють жувати сухарі, цитринову шкірочку або жувальну гумку, але все це після виділення слини сплюнути і ні в якому разі не ковтати.

І Догляд за очима

Перед будь-якою процедурою потрібно здійснити гігієніч­не миття рук, надягнути стерильні гумові рукавички. Після проце­дури зняти відпрацьовані гумові рукавички зовнішньою поверхнею всередину, опустити в дезінфекційний розчин, вимити і висушити Руки.

Догляд за очима здійснюють за наявності виділень, які склеюють вії та повіки. Виділення утворюються при запаленні слизової обо-


V

лонки повік (кон'юнктивітах), вони засихають і утворюють кірочки, які склеюють повіки і вії. Кірочки треба змочити теплим антисеп­тичним розчином (розчин фурациліну 1:5000, розчин калію перман­ганату 1:10000, 2 % розчин борної кислоти або ізотонічний розчин натрію хлориду). Можна використати в домашніх умовах міцну за^ варку чаю. На прикриту очну щілину накладають змочену в декілька шарів стерильну марлеву серветку або зрошують око за допомогою! очної піпетки. Після розм'якшення кірки легко видаляються зволоі женим антисептичним розчином тампоном. Повіки протирають у на] прямку від зовнішнього до внутрішнього кута ока. Для кожного окаї використовують окремі стерильні тампони, щоб запобігти перенесені ню інфекції з одного ока на друге. І

Промивання очей за допомогою ванночки. У стерильну ван«*| ночку наливають антисептичний розчин. Пропонують хворому взя­ти ванночку за ніжку, нахилитись над нею так, щоб повіки знахо­дились у ванночці, і притиснути її до шкіри, потім підняти голову, притримуючи ванночку руками (рідина при цьому не повинна виті, кати з неї). Пропонують хворому часто поморгати у рідині протягом 1 хв, потім, нахилившись уперед, поставити ванночку на стіл. У разі потреби повторюють процедуру, замінивши розчин у ванночці на сві-жий. Якщо немає очної ванночки, можна промити очі за допомогою піпетки, підставивши ниркоподібний лоток, у напрямку від зовніш­нього кута ока до внутрішнього.

Закрапування очей. Здійснюють за допомогою піпетки або безпо­середньо із флакона за допомогою надітої на флакон піпетки. Необ* хідно запропонувати пацієнтові подивитися догори, відтягнути ниж-і ню повіку за допомогою стерильного ватного тампона і, не торкаюі чись повік, закрапати 1—2 краплі очних крапель, прикласти ватнийі тампон і потримати його протягом 1—2 хв. Якщо закрапують в очі 1 % розчин атропіну сульфату, то після закрапування злегка проп«к нують пальцем натиснути на сльозову протоку для того, щоб уникну ти всмоктування атропіну сульфату в організм.

Закладання мазі за повіки. Здійснюють за допомогою скляні лопаточки. На лопаточку видавлюють необхідну кількість мазі, щєнтові пропонують сісти, подивитися догори, відтягують нижі повіку і лопаточкою закладають мазь за краї повіки. Прикладак стерильний ватний тампон і пропонують зробити легенький масі для того, щоб мазь рівномірно розподілилась у кон'юнктивальному мішку. Якщо треба закласти мазь за верхню повіку, то пропонують пацієнту подивитися вниз, за вії відтягують верхню повіку і, вивер таючи її, закладають мазь, пропонують пацієнтові подивитись уверх. при цьому повіка розправляється, після чого ватним тампоном па­цієнт здійснює легенький масаж.

ОСОБИСТА ГІГІЄНА ХВОРОГО <}7

7 Догляд за вухами

Догляд за вухами заключається у регулярному промиван­ні їх теплою водою з милом. Наявність гною в слуховому ході спри­чинює подразнення і запалення слизової оболонки. При переломі основи черепа з вух може виділятися кров, що є добрим поживним середовищем для мікроорганізмів, які можуть висхідним шляхом потрапити в головний мозок і призвести до його запалення. Тому за наявності гною або кров'яних виділень у слуховому ході слід своє­часно і систематично здійснювати його очищення.

Туалет слухових ходів тяжкохворого в разі гноєтечі або виді­лення крові. Голову тяжкохворого повертають на бік, вушну ракови­ну знизу і з боків обкладають пелюшкою. Злегка відтягують вушну раковину вверх і назад і за допомогою шприца або гумового балона вливають декілька мілілітрів теплого 3 % розчину пероксиду водню. Ватним тампоном просушують вушну раковину. На кінець вушного зонда з винтовою нарізкою намотують стерильну гігроскопічну вату і, відтягуючи вушну раковину вверх і назад, обережно вводять зонд з намотаною ватою у зовнішній слуховий хід і легкими обертальними рухами очищають його, щоб не пошкодити барабанну перетинку.

За відсутності зонда для очищення слухового ходу використову­ють марлеву турундочку, за допомогою якої обертальними рухами прочищають зовнішній слуховий хід.

У такий самий спосіб можна видалити із слухових ходів вушну сірку.

За призначенням лікаря краплі у вуха закрапують у теплому ви­гляді в кількості 5—7 крапель. Пацієнт повертає або нахиляє голову в протилежний бік, вушну раковину відтягують трохи вверх і назад і за допомогою піпетки закрапують краплі. Через 7—10 хв пацієнт закладає стерильний тампон у вушну раковину і промокає залишки крапель.

" Догляд за носом

Необхідність у догляді за носовою порожниною виникає при наявності виділень з утворенням кірок на слизовій оболонці но­сової порожнини. Змочують турунду пастеризованим гліцерином або вазеліновою олією, злегка віджимають і закладають турунду в ніс і видаляють обертальними рухами турунди розм'якшені кірочки. Краплі у ніс закрапують почергово в одну і другу ніздрю. Пацієнтові пропонують відхилити голову трохи назад і нахилити в протилеж­ний бік, піднімають кінчик носа і закрапують 3—5 крапель по на­правленню до носової перегородки, пропонують пацієнтові стиснути

4 8-215


V_________________________________

ніздрі і зробити легенький масаж пальцями з тим, щоб ліки рівно­мірно розтіклися по слизовій оболонці носа.

При носовій кровотечі ватний тампон змочують 3 % розчином пе-роксиду водню і вводять у носовий хід, а також на перенісся прикла­дають холодну примочку. При неефективності здійснюють тампона­ду носової порожнини марлевими турундами.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 689 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)