АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАВДАННЯ № 8.

Прочитайте:
  1. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  2. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  3. Б. Тестові завдання
  4. Вирішіть тестове завдання.
  5. Відповіді на завдання.
  6. Глава 1. Предмет і завдання патологічної фізіології. Основні поняття загальної нозології. Вчення про хворобу
  7. До завдання № 2
  8. Еталони відповідей на завдання по темі
  9. Завдання
  10. Завдання 1

Розслабтеся в одній з поз для АТ і сконцентруйте увагу на спокої, важкості, теплі і пульсації. Потім, не припиняючи їх відчувати, зосередьтесь на декілька секунд на будь-якому етапі дихання. Після цього зробіть вихід з аутогенного стану.

Як завжди, при освоєнні нової вправи, час концентрації на диханні подовжуйте поступово, пам'ятаючи, що новою вправою треба займатися рівно стільки, скільки ви здатні робити це пасивно. Вправа засвоєна, якщо під час заняття дихання спокійне, заколисуюче, супроводжується враженням, що «дихається само по собі».

Далі відчуття, що виникають від засвоєних вправ, якби накладаються одне на одне, коли відчуття спокійного, важкого і теплого тіла знаходиться під впливом досягнутих ритмів дихання та пульсації.

Концентрація уваги на диханні є стрижнем спрощеного методу аутогенного тренування по Герберту Бенсону.

Ось інструкція Бенсона:

1. Сядьте зручно в тихому місці.

2. Закрийте очі.

3. Глибоко розслабте свої м'язи, починаючи з ніг і кінчаючи обличчям, зберігайте: їх розслабленими.

4. Дихайте носом. Усвідомлюйте дихання. Коли видихнете, подумки скажіть: «Раз». Наприклад: вдох-видох-«Раз» і т.д. Дихаєте легко і природно.

5. Займайтеся 10—20 хвилин. Не користуйтеся таймером або будильником, щоб взнати час; для цього можна розплющити очі. Після закінчення концентрації на диханні і слові «раз» посидіть спокійно спочатку із закритими очима, потім — з відкритими. Не вставайте протягом декількох хвилин.

6. Не турбуйтеся про те, наскільки ви заглиблюєте стан релаксації (розслаблення). Зберігайте пасивну позицію і дозвольте релаксації проникнути у ваш внутрішній світ. Якщо ваша увага відволіклась, знову повертайтеся до слова «раз». З практикою стан релаксації виникатиме все легше. Займайтеся один раз або двічі в день, але не раніше, ніж через дві години після їжі, щоб процес травлення не заважав виникненню стану релаксації.

 

Зауваження психотерапевту. Метод Бенсона виник на основі чотирьох умов входження в аутогенний стан, виявлених при фізіологічних дослідженнях методу трансцендентальної медитації по Махаріши Махеш йоги. Основа методу Махаріши Махеш йоги — концентрація уваги на мантрі (слові або фразі на санскриті), яка таємно повідомляється учню в кінці курсу навчання. Оскільки Бенсон встановив, що можна концентрувати увагу на чому завгодно, він запропонував два об'єкти для концентрації — дихання і слово «раз» (one), що явно демістифікує таємну мантру.

Досвід навчання методу Бенсона переконує в тому, що за один чотиригодинний урок людина може засвоїти інструкцію для занять і вже на цьому уроці увійти до аутогенного стану, проте без підтримуючих занять, які тривають близько 2—3 місяців, люди в основній масі припиняли самостійні заняття. Таким чином, класичний метод аутогенного тренування по Шульцу, навчання якому проводиться протягом 2,5 місяців, в термінах не поступається методу Бенсона, вигідно відрізняється здібністю до вегетативної саморегуляції за допомогою шести стандартних вправ. Крім того, скорочені методи володіють загальним недоліком — учень одержує просту інструкцію і починає чекати, коли наступить обіцяний стан. Займаючись аутогенним тренуванням, учень направляє увагу на освоєння стандартних вправ, що дозволяє більш органічно зайняти пасивну позицію відносно аутогенного стану, який може виникнути при освоєнні будь-якої вправи, навіть ввідної вправи «Спокій».

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 378 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)