АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ДИНАМІКА АУТОГЕННОГО СТАНУ

Прочитайте:
  1. Вимоги до ведення і моніторингу стану новонародженої дитини під час застосування ШВЛ
  2. Г. Найближчого закладу охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування, де йому може бути надано необхідну безоплатну медичну допомогу відповідно до його стану.
  3. Гідродинаміка потоку в трубі
  4. Деякі варіанти стану монополіста в короткому періоді. Визначення ціни і обсягу виробництва для мон-а.
  5. Динамика аутогенного состояния
  6. ДИНАМИКА АУТОГЕННОГО СОСТОЯНИЯ
  7. Для оцінки санітарного стану пологового будинку проведено обстеження медичного персоналу на бактеріоносійство. Які мікроорганізми особливо небезпечні для оточуючих?
  8. Завдання 2. Заповнити таблицю «Рефлекси, що застосовуються для оцінки функціонального стану ВНС у дітей».
  9. Залежність добової потреби в інсуліні у хворих на цукровий діабет від функціонального стану пацієнта

Займаючись аутогенним тренуванням, ви пасивно концентруєте увагу на спокої, шести стандартних вправах і на всьому, що з вами відбувається. Не слід намагатися змінити в яку-небудь сторону ваш стан. Ваш організм знає, в якому стані ви маєте потребу, і ваша пасивна позиція дозволить виявитися потрібному стану. Можна виділити дві стадії аутогенного стану:

1. Пасивна стадія. Наростає спокій, розслаблення, байдужість до оточуючого, сповільнюється мислення, при збереженні усвідомлення того що відбувається.

2. Активна стадія. Відбувається посилення усвідомлення. Людина загострено сприймає і переживає те, що відбувається з нею. Логічне мислення зупиняється, сприймання оточуючого майже відсутнє. Можливі яскраві переживання: яскраві зорові образи, раптово сформульовані думки, звільнення від переживань, що раніше заважали.

Після виходу з активної фази аутогенного стану відмічається прилив сил, бажання реалізувати переживання, що мали місце під час заняття. У зв'язку з цим заняття перед сном повинні бути нетривалими, щоб не допустити переходу в активну стадію аутогенного стану — це може утруднити настання сну. Позаймавшися трохи в пасивній стадії аутогенного стану, слід перестати виконувати інструкцію і дати можливість аутогенному стану перейти в сон. Вихід з аутогенного стану перед сном не проводиться.

Аутогенний стан відрізняється від дрімотного наявністю постійного усвідомлення всього, що з нами відбувається. Тому взаємодія з усвідомленням дозволяє регулювати свій стан. Укріплюючи усвідомлення, ми залишаємося в аутогенному стані, перешкоджаємо його переходу в дрімоту. Дозволяючи усвідомленню загаснути, ми дозволяємо аутогенному стану перейти в дрімотний і потім — в сон.

 

 

Крім того, аутогенний стан може оформитися в ряд рівнів (по Оскару Ічазо, модифікована схема):

1. «Все виходить». Початковий стан, при якому виконання інструкції уривається відволіканням па думки, сторонні звуки і т. п., зміняється станом, в якому інструкція виконується легко і природно. В цьому стані ніщо не може перешкодити заняттю, все допомагає йому. Наприклад, різкий звук може відгукнутися хвилею спокою, що заливає всю істоту займається. Виражена важкість тіла.

2. «Тілесний стан». Виникає блаженний стан, при якому джерелом блаженства є тіло. Наприклад, світло, проникаюче в очі крізь опущені віка, сприймається, як надзвичайно приємний, ніжний, повний добра. Відчуття важкості тіла може змінитися відчуттям легкості, невагомості, ширяння.

3. «Точкова свідомість». Тіло перестає сприйматися, «розчиняється» і той, що займається усвідомлює себе, як згусток свідомості.

4. Зникнення межі між свідомістю займається і навколишнім світом, радісне переживання єдності з ним.

Схема О. Ичазо співвідноситься з попередньою схемою таким чином: «Все виходить» і варіант «тілесного стану» з тяжкістю тіла — пасивна стадія, решта рівнів, починаючи з «тілесним станом» з легкістю тіла — активна фаза.

Знання рівнів аутогенного стану дозволяє бути готовим до входження в них, запобігає негативній реакції, пов'язаній з несподіванкою. Навіть однократне перебування на рівнях 2—4 по О. Ичазо надовго запам'ятовується і може бути стимулом до подальших занять.

 

§ 20. АУТОГЕННА МОДИФІКАЦІЯ

Аутогенна модифікація — зміна свого стану і поведінки в аутогенному стані.

Перш ніж займатися аутогенною модифікацією, слід скласти список задач, які ви хочете вирішити за допомогою аутогенного тренування і розподілити їх по ступеню складності для вас. Починайте з найлегшою.

Опишіть картину стану, який заважає досягненню поставленої мети. Зверніть увагу на його емоційний, інтелектуальний (розумовий) і тілесний компоненти.

Наприклад, успішній здачі іспитів заважає боязкість, що супроводиться напругою, відчуттям холодку уздовж хребта і думками типу: «Ну все! Не здам!»

Створіть комплексний позитивний образ, протилежний вищеописаному. В даному випадку образ може бути таким: спокій, тепло уздовж хребта і думка: «Я упевнений в собі» або коротший: «Упевнений».

Добре також проаналізувати свій стан в тих випадках, коли вам вдалося подолати це утруднення, і доповните його елементами комплексний позитивний образ.

Формули самонавіяння повинні задовольняти наступним вимогам:

1. Стислість. Ми не мислимо довгими розгорненими пропозиціями, тому коротка фраза краще відображатиметься нашою свідомістю. Наприклад, формула: «Спокійний» краще, ніж «Я спокійний і упевнений в собі в будь-яких ситуаціях».

2. Позитивність. Формула повинна затверджувати, а не заперечувати. Наприклад, формула: «Я не боюся іспити» може усилити боязнь. Слід застосовувати формули: «Упевнений», «Все пам'ятаю» і т.п.

3. Індивідуальність. Формула складається тільки для вас, вона не повинна задовольняти всіх. Пригадайте, як у важкі хвилини вам допомагала фраза, зрозуміла тільки вам. Якщо вам і раніше допомагало, наприклад, слово: «Все!» в подоланні тяги до куріння, ви сміливо можете користуватися ним для аутогенної модифікації, хоча іншій людині воно може показатися безглуздим.

 

ЗАВДАННЯ № 11.

Складіть таблицю. В першому стовпці її розмістите що стоять перед вами задачі, починаючи з найпростішими і кінчаючи найскладнішими. В другому стовпці запишіть стани, що заважають досягненню кожної задачі. В третьому стовпці помістите комплексний позитивний образ для кожної ситуації. Проконсультуйтеся з керівником ваших занять. В аутогенному стані спільно з шістьма стандартними вправами споглядайте комплексний позитивний образ найлегшої задачі.

Після досягнення цієї задачі можна перейти до наступної. Приклад:

 

 

Задача Стан, що заважає Комплексний позитивний образ
Перестати палити
Відчуття «під грудьми», тривога, думка, що тягне: «Покурю останній раз». Спокій, тепло в сонячному сплетенні, формула: «Я можу!»
Подолання страху перед іспитами Прохолода уздовж хребта, страх, думка: Не «здам!» Спокій, тепло уздовж хребта, формула: «Я можу!»  

 

Цілком можливо, що після індивідуального обговорення вам буде запропонований об'єднати комплексні позитивні образи для роботи над обома проблемами: під час заняття АТ акцент на спокої, теплі, особливо спини і сонячного сплетення, формула: «Я можу!»

Якщо задачі об'єднати неможливо, добийтеся виконання найпростішої і після цього переходжуйте до наступної.

Боротьба з болем здійснюється подібним же чином. Комплексний позитивний образ включає прохолоду або тепло в області, яку треба обезболити (уточнюється лікарем) і формули про нечутливість, чужості або відсутності цієї області. Наприклад, комплексний позитивний образ для видалення зуба: спокій, величезна розслабляюча важкість у всьому тілі, холод в нижній половині особи, неначе ви лежите особою в снігу, і внаслідок цього нижня частина лиця стала нечутливою, формула: «Нижня частина лиця чужа або просто «Чужа» при напрямі увага» на нижню частину лиця.

В тому випадку, якщо у вас викликає утруднення певна ситуація, наприклад, страх перед їздою в транспорті, страх висоти, страх перед публічними виступами, можна застосовувати споглядання цих ситуацій на фоні аутогенного стану. Систематичне поєднання образу цієї ситуації із спокоєм приведе до тому, що і в реальній ситуації ви відчуватимете себе спокійно. Цей метод, названий Джозефом Уолпом (США) систематичній десензитизацией, можна поєднувати із застосуванням комплексного позитивного образу.

В аутогенному стані можна отримати і удосконалити рухові навики. В аутогенному стані ви можете багато разів повторювати в своїй уяві дії, які треба розучити або удосконалити.

Для цього необхідно:

1. Точно продумати рухи, які слід розучити.

2. Під час аутогенного тренування не тільки зорово представляйте скоювану дію, але і відчуйте, «уявіть» м'язами, «пропустіть» його через себе.

3. В думках промовляйте про себе скоювані дії паралельно з скоюваною дією або перед ним.

4. Починаючи розучувати рухи, представляйте його виконання в сповільненому темпі, потім, у міру освоєння його, темп його уявлення швидшає до реального.

5. На початку освоєння рухового навику краще в думках представляти його в позі, близькій до реального положення тіла під час виконання цієї дії. Надалі цю роботу можна продовжити в класичних позах для АТ.

6. У міру освоєння рухового навику можна включати реальні рухи або дозволяти їм виявитися.

7. При уяві руху розчинитися в ньому, не думати про кінцевий результат.

Докладніше про використовування идеомоторных образів можна прочитати в книзі А. В. Алексеева (Алексєєв А. В., 1985).

§ 21. ВИЩИЙ СТУПІНЬ АУТОГЕННОГО ТРЕНУВАННЯ

Хоча робота з вищим ступенем АТ не входить в програму нашого курсу, ми повідомимо короткі відомості про неї, які допоможуть виробити правильне відношення до зорових образів, що виникають під час занять низького ступеня АТ.

Шість стандартних вправ АТ І. Г. Шульц називав низьким ступенем АТ і вважав її підготовчим етапом для роботи на вищому ступені.

Вищий ступінь АТ (аутогенна медитація) дозволяє, оперуючи зоровими чинами, використовуючи образне мислення, працювати над глибинними психологічними проблемами, витисненими в область несвідомого конфліктами, краще зрозуміти себе.

Ознаками готовності до роботи на вищому ступені є:

а) спонтанно виникаючі під час занять АТ зорові образи;

б) яскраві, запам'ятовуються сновидіння, що супроводяться передчуттям укладеного в них значення і бажанням зрозуміти його.

Підготовка до вищого ступеня полягає в тренуванні на подовження часу знаходження в аутогенному стані і на поступове введення зовнішніх перешкод. Це необхідне для того, щоб потік зорових образів не уривався через нездатність довго знаходитися в аутогенному стані і не спотворювався під впливом зовнішніх перешкод.

Докладніше про роботу із зоровими чинами можна взнати з книги Г. Эберлейн (Еберлейн Р., 11981).

Роботу на вищому ступені аутогенного тренування необхідно проводити під керівництвом досвідченого психотерапевта, знайомого з цим методом.

§ 22. АУТОГЕННЕ ТРЕНУВАННЯ І МУЗИКА

Будь-яке застосування сторонньої мови і музики порушує принцип аутогенности тренування і перетворює заняття на завуальований сеанс гіпнозу. Це робить людину залежною від зовнішньої допомоги.

Ми рекомендуємо застосовувати музику перед заняттями АТ для створення настрою на заняття, для кращого того, що пережив, що таке спокій і споглядання. Це може бути корисним для людей активних, енергійних, мають малий досвід споглядання.

Частіше за інші ми використовуємо твори І, З. Баха:

1. Органна меса, частина 2, Шмідера «Bach — Werke — Verzeichnis».

2. Хоральна прелюдія мі бемоль, В. 622 з «Органної книжки».

3. Хоральна прелюдія, В.745.

4. Прелюдія і фуга сіль мінор, В. 558. 5 Сюїта для оркестру № 3 ре мажор, В. 1068, частина 2 (арія).

 

§ 23 АУТОГЕННЕ ТРЕНУВАННЯ В ПОВСЯКДЕННОМУ ЖИТТІ

Багатьом людям освоїти аутогенне тренування легше, ніж надалі регулярно її застосовувати. Це відбувається, як правило, тому, що нам важко відмовитися від спокуси рішення своїх проблем наскоком і не сумувати від невдач. Пам'ятайте, що невдалих занять не буває, будь-яке заняття приносить користь. Наприклад, ви не могли зосередитися на ввідній вправі «Спокій», в голову «лізла якась нісенітниця». Але звернете увагу на те, що ця «нісенітниця» відвернула вас від того, що турбувало вас до заняття, чого ви не могли добитися іншими способами. Не біда, якщо ви освоюєте АТ повільніше за інші, адже, освоївши її, ви отримаєте навик на все життя!

Постарайтеся органічно «вписати» заняття аутогенним тренуванням у ваше повсякденне життя. Пам'ятайте, що активне небажання займатися АТ виникає, якщо немає потреби у відпочинку. «Піймайте» моменти, коли починає нагромаджуватися утомленість, і заняття буде бажаним. З другого боку, не доводьте себе до перевтоми, коли заняття стане неможливим через погіршення здібності до концентрації уваги.

І, найголовніше, почастіше нагадуйте собі, що аутогенний стан — не щось неприступне, що воно виникає саме собою у кожного, хто створює умови для його виникнення (§ 3).

ПОПУЛЯРНА ЛІТЕРАТУРАПОПУЛЯРНАЯ ЛІТЕРАТУРА

1. Алексєєв А. В Себе подолати. 3-е изд. М., 1985

2. Беляєв Р. З., Лобзін В. З., Копилова І. А. Психогигиеннческая саморегуляція Л., 1977

3. Вірах А. Победа над безсонням. М., 1979.

4. Льові В. Л. Искусство бути собою. М., 1973.

5. Ліндеман X. Аутогенне тренування 2-е изд. М., 1985

6. Пахомов Ю. В. Занимательный аутотренинг. — В кн: Цзен Н. В., Пахомов Ю. В. Психотренінг. Ігри і вправи, М., 1988.

7. Шульц І. Г. Аутогенная тренування. М., 1985.

8. Еберлейн Г. Страхи здорових дітей. М., 1981.

ЛІТЕРАТУРА ДЛЯ ІНСТРУКТОРІВ

1. Петров Н. Н. Аутогенная тренування як метод корекції порушень внутрісімейних відносин // Сім'я і формування особи / Під ред. А. А. Бодальова. М., 1981.

2. Лобзін В. С. Аутогенная тренування. Л., 1986.

3. Храмелашвілі В. В., Лебедев В. Б. Психологические проблеми в клініці серцево-судинних захворювань: немедикаментозні методи втручання при ішемічній хворобі серця. Огляд. М., 1986.

4. Еверлі Дж., в Розенфельд Р. Стрес: природа і лікування. М., 1985.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 474 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)