АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Часткове знімне протезування.

Прочитайте:
  1. Незнімне протезування.
  2. Повне знімне протезування.
  3. При усіх клінічних формах - усунення місцевих подразників, санація порожнини рота й (у подальшому) раціональне протезування.
  4. Часткове голодування

Вибір конструкції протезу при ІІІ класі за Кенеді.

Матеріальне забезпечення: моделі щелеп з дефектами зубних рядів, ІІІ клас за Кенеді. Модель в/щ – відсутні 18, 16, 15, 14, 25, 26, 28 зуби, 13, 12, 11, 21, 22, 23 мають каріозні ураження, 24 зруйнований на 2/3, канали запломбовані до верхівки.

Діагноз:часткова втрата зубів, ІІІ клас за Кенеді, дефект твердих тканин 13, 12, 11, 21, 22, 23, 24 зубів.

Показано виготовлення естетичних коронок (фарфорових, композитних, металокерамічних або металопластмасових) на 13, 12, 11, 21, 22 зуби, 24 відновити куксовою литою або комбінованою вкладкою (анкерні штифти з надбудовою з матеріалу для відновлення кукси зуба), та виготовлення суцільнолитих комбінованих (металокерамічних або металопластмасових) мостоподібних протезів з опорою на 17, 13 та 23, 24, 27 зуби.

Обгрунтування конструкції: естетичні коронки на зуби фронтальної групи показані для заміщення дефекту твердих тканин і створення хорошого естетичного вигляду; перед протезуванням значний дефект 24 зуба підлягає відновленню штифтовою конструкцією. Включені дефекти у бічних відділах заміщуються мостоподібними протезами (дефекти середнього розміру, обмежені з обох сторін стійкими зубами). Кількість опорних зубів студент розраховує статичним методом за Агаповим або Оксманом, втрачені 18 та 28 зуби не відновлюються.

Планування конструкції протезу при ІV класі за Кенеді.

Матеріальне забезпечення: моделі щелеп з дефектами зубних рядів ІV клас за Кенеді. Модель в/щ – відсутні всі зуби бокової групи до рівня ікол з обох боків, склепіння піднебіння добре виражене, верхньощелепні горби помірно атрофовані. 13 та 23 стійкі, нормальної висоти.

Діагноз: часткова втрата зубів, ІV клас за Кенеді.

Показано виготовлення часткового знімного пластинкового протезу на в/щ з кламерною фіксацією. При застосуванні гнутих дротяних кламерів 13 та 23 слід покрити металевими штампованими коронками. Альтернативний варіант – бюгельний протез або пластинковий з металевим базисом. Можлива замкова фіксація на 13 та 23, які в цьому випадку покриваються комбінованими коронками.

Обгрунтування конструкції: основними для заміщення дистально необмежених дефектів є знімні конструкції (пластинкові та бюгельні протези), які передають частину жувального тиску на альвеолярний відросток і тверде піднебіння; незнімні конструкції при обширних кінцевих дефектах не показані. Коронки на 13 та 23 зуби служать допоміжними елементами фіксації або захищають опорні зуби від абразивної дії кламерів. Студент на моделі окреслює границі знімного протеза: з вестибулярного боку – на рівні перехідної складки, огинаючи тяжі та складки слизової оболонки в ділянці премолярів, з перекриттям горбів в/щ. З піднебінного боку дистальна границя пластинкового протезу може бути зменшена - не доходити до лінії „А” на 0.5-1.0 см (в залежності від вираженості склепіння піднебіння і горбів в/щ), у фронтальному відділі – проходить на рівні шийок зубів. При виготовленні бюгельного протеза дуга моделюється у вигляді широкої пластинки товщиною 1.0-1.5 мм, розміщеної у задній 1/3 твердого піднебіння. Виготовлення пластинкового протеза з металевим базисом показано при частих переломах базиса, синдромі несприйняття акрилового базису

Планування конструкції протезів при І класі за Кенеді.

Матеріальне забезпечення: Моделі з дефектами зубних рядів, хімічний олівець

Модель н/щ – часткова втрата зубів (відсутні всі зуби, за винятком ікол). Ікла стійкі, нормальної висоти. Альвелярна частина н/щ в ділянках дефектів помірно атрофована, трикутної форми.

Діагноз: часткова втрата зубів, І клас за Кенеді.

Показано виготовлення часткового знімного пластинкового протеза з кламерною фіксацією на іклах, які слід покрити металевими штампованими коронками. Альтернативні варіанти: пластинковий протез з фіксацією на телескопічних коронках, штанзі Румпеля або вкладках з кулястими атачменами.

Обгрунтування конструкції: кламерна фіксація найбільш проста у виготовленні, проте найменш естетична. Усі вказані альтернативні варіанти здатні забезпечити більш надійну фіксацію, а об’єднання зубів штангою показане при необхідності їх шинування (рухомості І ступеню). Застосування вкладок з кулястими атачменами зменшує вивихуючий момент сил на опорний зуб і таким чином подовжує термін його функціонування.

На моделі студент окреслює границі протеза: з вестибулярного боку – по перехідній складці, огинаючи вуздечку нижньої губи і бокові тяжі в ділянках премолярів, в дистальному відділі – до ретромолярних горбиків, з орального боку – по дну ротової порожнини, огинаючи вуздечку язика. При кламерній фіксації базис в ділянці ікол з вестибулярного боку відсутній. При застосуванні кулястих атачменів протез робиться по типу покривного, з границями базису, як у повного протеза.

Планування конструкції протезів при ІІ групі дефектів за Кеннеді.

Матеріальне забезпечення: Моделі щелеп з дефектами зубнихрядів, хімічний олівець.

Модель в/щ – відсутні 18, 16, 15, 14, 25, 26, 27, 28 зуби, 13, 12, 11, 21, 22, 23 мають рухомість І ст., альвеолярні відростки в ділянках дефектів помірно атрофовані, верхньощелепові горби і склепіння піднебіння добре виражені.

Діагноз: часткова втрата зубів, ІІ клас за Кенеді.

Показано виготовлення бюгельного протеза з шинуючими пристосуваннями. У конструкції слід передбачити заднє положення дуги у вигляді широкої плоскої пластини, яка не торкатиметься піднебіння у ділянці кінцевого дефекту на 0.5-1.0 мм; багатоланковий кламер Кенеді у передній ділянці, кламер Роуча на 13 та кламер зворотної дії на 24 зуби для шинування фронтальної групи зубів; кламер Аккера на 17 зуб для забезпечення фіксації протеза.

Обгрунтування конструкції: бюгельний протез є найбільш оптимальною конструкцією в даному випадку, оскільки одночасно із заміщенням обидвох дефектів здатний забезпечити шинування рухомих зубів і раціональний розподіл жувального тиску. Відстояння дуги від піднебіння в ділянці кінцевого дефекту повинно компенсувати занурення кінцевого сідла під час навантаження у слизову оболонку.

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 552 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)