АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М’які лікарські форми ( л. ф. )

Прочитайте:
  1. Альдегиды - формальдегиды (формалин) – торговое название формидрон, действует на вирусы и простейшие, обладает дезинфицирующим, антисептическим дезодорирующим действием.
  2. Анатомически узкий таз чаще всего формируется
  3. Анатомо – физиологические особенности формирования физиологического прикуса у детей в разные возрастные периоды
  4. Базальные ядра. Роль в формировании мышечного тонуса и сложных двигательных актов, в реализации двигательных программ и организации высших психических функций.
  5. Блуждающий (Х) нерв: формирование, топография, ветви, области иннервации.
  6. Большая, полностью сформированная грыжа живота
  7. В какие сроки после рождения формируется лобная пазуха?
  8. В формировании зубочелюстной системы выделяют несколько этапов.
  9. Верхняя полая вена: формирование, топография, топография, притоки.
  10. Відмітьте неврогенні форми порушення сечовипускання

Супозиторії – це дозовані л. ф., які при звичайній t твердої консистенції, при t тіла розтоплюються.

Розрізняють:

Свічки ректальні - suppositoria rectalia, вагінальні – suppositoria vaginale, палички – bacilli.

За мед. призначенням ректальні супозиторії:

- Місцевої дії – протигемороїдальні свічки, для за живлення тріщин та розривів, для лікування запальних процесів прямої кишки.

- Резорбтивної дії – супозиторії, що проявляються системну дію. Всмоктуються по системі нижніх гемороїдальних вен у загальне коло кровообігу.

- Свічки складаються з л. р. та формотвірної речовини:

А) масло какао

Б) бутирол – гідрогенізований жир різного хімічного складу.

В) желатинова маса

Г) синтетична основа

Ректальні свічки мають форму конуса або циліндра з заокругленим кінцем, їх маса 1,1 – 4, 02; d = 1,5. Якщо у рецепті не вказана маса, то вона = 3,0 г.

Вагінальні супозиторії за формою сферичні, яйцеподібні або у вигляді плоского тіла з заокругленим кінцем. Маса = 1,5 до 6,0 г. Якщо у рецепті: не вказана, то = 4,0 г.

Магістральні супозиторії, які виготовляються в аптеці, виписуються так:

Після слова Rp. Слід написати назву л. р., разову дозу кожної з них, формотвірну речовину ії кількість (на 1 свічку). У Rp. Можна не вказувати кількість формотвірної речовини, замість неї слід писати (quantum satis – скільки потрібно). Перед сігнатурою слід указувати Da tales doses numero.

При виписуванні свічок, які мають офіцинальні назви (комерційні), то спочатку пишеться слова свічка у 3 відміні однини, а далі назва. Якщо у лапках то у Nom. Якщо без, то у Gen.

Мазі (unguentum) – м’яка л. ф., призначена для зовнішнього використання. Складається з лікарської і формотвірної речовини.

Як мазеву основу використовують:

А) вазелін

Б) ланолін

В) свинячий очищений жир

Г) офіцинальна гліцеринова мазь

Д) офіцинальна нафталанова мазь

Е) офіцинальна спермацетова мазь

Мазева основа у певній мірі визначна її якість. Мазі виготовляють на свинячому жирі, швидко псуються внаслідок гідролізу жиру на гліцерин.

Мазі бувають магістральні та офіцинальні. Магістральну мазь, яка складається з однієї л. р. і вазеліну, можна виписати двома способами: скороченим і повним. У першому випадку після Rp. пишуть unguenti, назву л. з., його концентрацію в % і загальну кількість мазі. При повному способі після Rp. необхідно перерахувати всі речовини, які входять до її складу, кількість, з нового рядка – misce, fiat unguentum і спосіб використання.

Якщо до складу мазі входять вазелін то скороченим способом. Якщо інші речовини, то повним, і якщо входять 2 чи більше л. р.

Офіцинальні мазі виписуються лише скороченим способом концентрацію вказувати не потрібно.

Пасти (pasta) – різновид мазі, яка містить від 25% до 65% порошкоподібних речовин, тобто це густа мазь. Як основу використовують ті самі жири, що й для мазі. Якщо порошкоподібні л. р. у пасті складають менше 25% їх маси, то необхідно збільшити їх за рахунок додавання індиферентних речовин, таких як тальк, оксид цинку, крохмаль та інші.

Магістральні пасти виписуються тільки розгорнутим способом. Усі складники пасти виписують у вагових одиницях. Щоб це зробити необхідна пропорція. Кількість індиферентного порошку коливається в межах 12,5 – 32,5 г. Кількість вазеліну розраховують так: відняти від загальної кількості пасти масу всіх попередніх указників.

Якщо л. р., яка входить до складу пасти, є порошком не розчинним у мазевій основі, при виписуванні пасти потрібно щоб загальна кількість порошку в пасті не була більшою 65% від загальної маси пасти.

Офіцинальні пасти виписуються скороченим способом.

Лініменти (linimentum) – різновид мазі, але рідкі мазі.

Як формотворна речовина при виготовлені лініментів використовується рослинні або мініральні олії, дьоготь, іхтіол та іншим способом, Після слова Rp. перераховують складники, їх кількість, далі з нового рядка Misce,fiat linimentum і D.S., спосіб використання.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 486 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)