АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Полегшення, оклюзiя

Завдяки конвергенцiї координацiя рефлекторної дiяльностi здiйснюється з реалізацією таких принципiв як

полегшення i оклюзiя (рис. 4.6).

Рис. 4.6. Схеми розвитку явищ полегшення (А) i оклюзiї (Б).

А – у складі кожного пула нейронів у центральній частині суцільним колом виділено нейрони з високою збудливістю (порогові). Навкруги розташовуються менш збудливі нейрони, створюючи навколопоро- гову кайму. У цих нейронах ЗПСП досягають лише пiдпорогових зна- чень при роздiльнiй активацiї входiв I і II. При одночасній дії на два аферентні входи слабким (по- роговим) подразником

спостерігається перевищення ефекту над сумою ефектів при роздільній активації входів. Такий наслідок свідчить, що в даному разі крім порогових нейронів до відповіді залучаються і навколопорогові завдяки конвергенції на них воло- кон двох чутливих нейронів.

Б – суцільним колом виділено порогові нейрони. При роздільному подразненні одного з волокон (I чи II) збуджується по 5 нейронів. При одночасній дії на два аферентнi входи внаслiдок конвергенцiї імпульси адресуються до спiльних

«порогових» мотонейронiв i в них створюється надпорогове збудження; збуджуються 8 нейронів (усі наявні). Навіть якщо надходження двох потоків імпульсів відрізнятиметься в часі, але на настільки малий інтервал, що «запізнілий» другий поток прийдеться на стан рефрактерності в спільних нейронах у зв’язку з їх збудженням імпульсами від пер- шого потоку. Отже, шлях для збудження від впливу другого потоку опиняється «зачиненим». Звідси й відповідна на- зва явища (від лат. «оссlusi» – запирання).

Полегшенняперевищення ефекта одночасної дiї двох вiдносно слабких аферентних збуджуючих входiв у ЦНС над сумою їх роздiльних ефектiв. Пояснюється це сумацiєю ЗПСП зі збільшенням амплітуди до КРД у групi мотонейронiв, в яких ЗПСП досягають лише значень пiдпорогових при роздiльнiй активацiї входiв.

Ефект конвергенції може бути різним у залежності від того, на яких за збудливістю нейронах

«зустрічаються» волокна, тобто імпульси, а також від сили подразнень.

Для пояснення враховується, що в складі центру нейрони групуються в пули, тобто скупчення мотонейронів, які іннервуються волокнами одного чутливого нейрона. У складі кожного пула, у центральній частині є нейрони з високою збудливістю. Саме вони реагують на порогове подразнення й тому звуться «пороговими». Навкруги розташовуються менш збудливі нейрони, створюючи навколопоро- гову кайму. Вони не здатні реагувати на порогове подразнення, а тому отримали назву «підпорогових». При одночасній дії на два аферентних входи (два нервових волокна) слабким (пороговим) подразником спостерігається перевищення ефекту над сумою ефектів при роздільній активації входів. Такий наслідок свідчить, що в даному разі крім порогових нейронів до відповіді залучаються і навколопорогові завдяки конвергенції на них волокон двох чутливих нейронів. Ефект здійснюється за механізмом просторової сумації.

Оклюзiя – зменшення ефекту одночасного збудження двох сильних аферентних входiв, порівняно з сумою ефектів при роздільному їх подразненні.

Причина оклюзiї полягає в тому, що цi аферентнi входи внаслiдок конвергенцiї адресуються до спiльних «порогових» мотонейронiв i кожен може створити в них таке ж надпорогове збудження, як i обидва входи разом. Навіть якщо надходження двох потоків імпульсів відрізнятиметься в часі, але на такий малий інтервал, що «запізнілий» другий поток прийдеться на стан рефрактерності в спільних ней-


 

ронах у зв’язку з їх збудженням імпульсами від потоку першого. Отже шлях для збудження від впливу другого потоку опиняється «зачиненим». Звідси й відповідна назва явища (від лат. «оссlusо» – запиран- ня).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 473 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)