АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Принцип домiнанти

Прочитайте:
  1. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  2. T7.4. Профилактика поражений ипритом, принципы комплексного лечения
  3. V.по функциональному принципу.
  4. Акушерский перитонит. Клиника, диагностика, принципы лечения.
  5. Акушерский перитонит. Клиника. Диагностика. Основные принципы лечения.
  6. Анаэробная гангрена. Анаэробная флегмона. Принципы профилактики и лечения
  7. Буферные системы крови, их характеристики и принцип действия.
  8. В настоящее время лечебно-профилактическое обслуживание рабочих промышленных предприятий медико-санитарными частями осуществляется по принципу цеховой участковости.
  9. В періоді загострення та принципи проти рецидивної терапії.
  10. В чем заключается сущность системного принципа регуляции функций?

Домінанта - панiвний осередок збудження, який пiдсилюється пiд впливом iмпульсiв, що надхо- дять з iнших центрiв, гальмуючи при цьому останні.

Це визначення зформульоване О.О.Ухтомським на підставі експерименту, який він зробив ще будучи студентом. При подразненні у собаки ділянки кори головного мозку, збудження якої звичайно викликало згинання кінцівки, замість очікуваного ефекту відбувся акт дефекації. Після тривалих роздумів вчений дійшов висновку, що отриманий результат слід пояснювати високою збудливістю центру моторики кишківника. У відповідному вегетативному центрі, в якому вже була підвищена збудливість, під впливом подразнення соматичного центру виникло підсилене, домінуюче збудження, а як наслідок, подразнюваний центр загальмувався. Тому цілком доречним є такий додаток до визначен- ня: домінанта – це панівний осередок збудження в ЦНС, який підпорядковує собі діяльність інших центрів, загальмовуючи їх.

Домінанта формується під впливом адекватних стимулів ззовні чи з внутрішнього середовища, а також під впливом гуморальних агентів, наприклад, гормонів. Домінантними стають ті центри, які забезпечують задоволення життєвонеобхідних потреб. Домінантою може бути харчова, статева, захисна потреба, що визначає поведінку в даний момент.

Для домiнантного центру характерними є такi особливостi: пiдвищена збудливiсть, iнертнiсть збуд- ження, просторова сумацiя, стiйкiсть i тривалiсть збудження, загальмовування інших центрів.

Домінанта в своєму формуванні проходить декілька стадій:

· початкова – іррадіація (генералізація) збудження, котра характеризується розповсюдженням збуд- ження на багато інших центрів;

· концентрація збудження – відбувається в центрі біологічно вагомої на даний час реакції.

Негативна сторона домінанти – її консервативність. Зруйнувати домінанту важко: для цього необхідно створити нову, ще сильнішу домінанту.

Вiдкриттям явища домiнанти продемонстровано умовнiсть iснування в класичнiй фiзiологiї уявлень про рефлекторнi дуги як чiтко локалiзованi, iзольованi один вiд одного шляхи проведення нервових iмпульсiв та стабiльнiсть координацiйних вiдносин мiж нервовими центрами. У дiйсностi координацiйнi вiдносини мiж центрами можуть змiнюватись пiд впливом «функцiонального фону», який створюється аферентними iмпульсами, що поперед- ньо надходять у нервовi центри.

Відхилення від принципу структурності в ЦНС пов’язане з пластичністю нервової системи.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 442 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)