АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про орган і системах органів.

Прочитайте:
  1. A. Органы государственного управления правомерны принять правовые акты, не противоречащие законам.
  2. B) бесполая стадия (шизогания) происходит в организме человека
  3. B. повреждение полого органа
  4. D. Відповідь організму на подразнення
  5. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  6. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  7. I. ОРГАНИЗАЦИЯ И ТЕХНОЛОГИЯ ЛУЧЕВОГО ИССЛЕДОВАНИЯ. ОБЕСПЕЧЕНИЕ БЕЗОПАСНОСТИ ЛУЧЕВОГО ИССЛЕДОВАНИЯ.
  8. II Физиологические параметры органа зрения
  9. II. Генетика микроорганизмов. Основы учения об инфекции. Основы химеотерапии.
  10. II. Дайте визначення поняттям.

Органом називають анатомічно відокремлену частину організму, яка має певні форму, будову, розташування та виконує певну специфічну функцію. Органами є кістки, м’язи, залози, шлунок, легені, нирки і т. д. Кожен орган побудований з декількох тканин. Одна з них становить велику частину органу і обумовлює специфічність його будови та функції. Так, до складу живої кістки входять кісткова, хрящова, ретикулярна, пухка і щільна волокниста сполучна та інші тканини. Однак кісткова тканина утворює основу кістки, визначає характерні для неї властивості – твердість і пружність, з якими пов’язані головні функції кісток: опорна, захисна і участь в рухах.

Специфічність функції деяких органів обумовлена ​​наявністю не однієї, а двох і більше тканин. Наприклад, до складу стінки шлунка і кишечника входять різні види епітелію і сполучної тканини, а також неісчерченних м’язова тканина, але дві основні функції цих органів – секреторна і рухова – пояснюються наявністю залозистого епітелію і неісчерченних (гладких) м’язів. Решта тканини виконують допоміжні функції.

Всі органи забезпечені нервами (іннервуються), кровоносними і лімфатичними судинами.

Органи, подібні за своєю будовою, функції та розвитку, об’єднуються в системи органів.

Система органів руху, або апарат руху, об’єднує всі кістки (кістяк), їх сполуки (суглоби, зв’язки та ін) і скелетні м’язи. За допомогою цієї системи органів здійснюються всі рухи організму в просторі, включаючи рухи, пов’язані з трудовими процесами. Крім того, скелет виконує опорну функцію, а утворюючи порожнини, в яких знаходяться органи, відіграє захисну роль.

Травна система об’єднує органи для прийому їжі, її механічної та хімічної переробки, всмоктування поживних речовин і виведення залишилися неперетравлених частин їжі.

Дихальна система – система органів, за допомогою яких відбувається газообмін між організмом і зовнішнім середовищем.

Сечова система – система органів виділення кінцевих продуктів обміну і виведення їх з організму назовні.

Ці три системи органів – травна, дихальна та сечова – забезпечують обмін речовин між організмом і зовнішнім середовищем.

Статева система включає органи розмноження. Сечові і статеві органи пов’язані між собою з розвитку та місцерозташуванням, тому їх об’єднують в сечостатеву систему.

Ендокринні залози, або залози внутрішньої секреції, – органи, які синтезують і виділяють у кров і лімфу спеціальні хімічні речовини – гормони, що беруть участь в регуляції функцій організму.

Серцево-судинна система включає, крім серця, кровоносні судини (артерії, капіляри, вени) і лімфатичні судини. Основна функція цієї системи – обмін речовин всередині організму між усіма його органами та тканинами.

Органи почуттів – органи зору, слуху і рівноваги, нюху, смаку і дотику. Вони сприймають зовнішні подразнення (зовнішню інформацію).

Нервова система включає головний і спинний мозок, що відходять від них нерви і всі їх розгалуження в органах. Головний і спинний мозок об’єднують під назвою “центральна нервова система”, а всі нерви і їх розгалуження, нервові вузли складають периферичну нервову систему. Вищим відділом нервової системи є кора півкуль великого мозку.

Основні функції нервової системи – сприйняття за допомогою органів почуттів і рецепторів всіх органів інформації із зовнішнього середовища і про процеси, що відбуваються всередині організму, специфічна переробка цієї інформації (її аналіз і синтез) і передача імпульсів, що регулюють діяльність органів, їх систем і всього організму.

Цілісність організму. Всі органи і системи органів взаємопов’язані між собою анатомічно, функціонально і об’єднуються в єдине ціле – організм. Так, кістки з’єднані між собою за допомогою суглобів, зв’язок і хрящів. М’язи прикріплюються своїми сухожиллями до кісток. Нерви та судини проникають у всі органи і розгалужуються в них.

Функціональний зв’язок між органами та системами органів полягає в тому, що діяльність одних з них залежить від діяльності інших органів та погоджено з ними. Наприклад, всі органи отримують необхідні їм живильні речовини через травну систему, а кисень – через дихальну систему; кінцеві продукти обміну речовин з усіх органів виводяться через органи виділення.

Важлива роль в інтеграції (об’єднанні) організму в єдине ціле належить серцево-судинній системі. Через кров і лімфу вона доставляє різні речовини з одних органів в інші і таким чином здійснює зв’язок між ними. Із залоз внутрішньої секреції кров розносить по всьому організму гормони, які надають регулюючий вплив на різні функції, насамперед на обмін речовин. Регуляція функцій організму через кров гормонами і іншими речовинами називається гуморальної регуляцією (humor – рідина).

Провідна роль в об’єднанні організму в єдине ціле належить нервовій системі. Вона здійснює нервову регуляцію роботи всіх органів, координує діяльність різних систем органів, пристосовуючи її до постійно мінливих умов зовнішнього середовища.

Інтегруюча функція нервової системи людини в порівнянні з тваринами має якісні відмінності, зумовлені соціальними чинниками: трудовою діяльністю і пов’язаної з нею промовою.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 536 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)