АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інфекційні захворювання

Прочитайте:
  1. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  2. VІ. Інфекційні захворювання серця
  3. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  4. Виробничі травми та профзахворювання
  5. Вторинний амiлоїдоз нирок переважно виявляється пiсля початку основного захворювання
  6. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ КІСТОК І СУГЛОБІВ
  7. Гостре захворювання
  8. Гострі кишкові захворювання, викликані шигелами, сальмонелами, ешерихіями,
  9. Гострі респіраторні вірусні захворювання
  10. Догляд за дітьми із захворюваннями органів травлення

A. Черевний тиф.

Б. Бактеріальна дизентерія.

B. Сифіліс.

Г. Туберкульоз.

Д. Гінекологічні інфекції.

Е. Пневмонія.

Є. Холера.

Ж. Хронічний бронхіт.

3. Інфекції шкіри.

Й. Профілактика післяопераційних

ускладнень.

Антибіотики

1. Бензилпеніциліну натрієва сілі.

2. Стрептоміцину сульфат.

3. Левоміцетин.

4. Гентаміцину сульфат.

5. Біцилін-3.

6. Макропен.

7. Тетрациклін.

8. Кліндаміцин.

9. Ампіцилін.

10. Сумамед (азитроміцин).

11. Цефтріаксон.

 

Завдання №6

1. Визначити антибіотики А-Д (бензилпеніцилліну-натрієва сіль, біцилін-5, ампіцилін, ампіокс)

  Спектр дії Тривалість дії за одноразового вживання Стійкість до пеніцилінази Стійкість у кислому середовищі
  Вузький Г+ Вузький Г+ Широкий Вузький Г+ Широкий 4-6 год до 4 тиж 4—6 год 3-4 год 4-6 год + _ _ _ + + _ + _ +

 

2. Визначте антибіотики А-Г (цефтазидим, поліміксин М сульфат, лінкоміцин, тетрациклін).

 

  Спектр дії Переважний характер протимікробної дії Механізм протимікробної дії
А   Б В Г Вузький Г-   Широкий Широкий Переважно Г+ Бактерицидний   Бактеріостатичний Бактерицидний Бактеріостатичний Порушення проникності цитоплазматичної мембрани Порушення синтезу білка Ушкодження клітинних мембран Порушення синтезу білка

 

Завдання №7

Фармакологічні задачі:

Визначити препарат, виписати рецепт:

1. Напівсинтетичний препарат. Вводиться свіжоприготований розчин лише в/м у вигляді суспензії. Призначається для сезонної профілактики ревматизму, лікування сифілісу.

2. Антибіотик групи макролідів. Застосовується при пневмонії, сепсисі, бешисі, маститі, перитоніті, гнійно-запальних процесах. У вигляді мазі –при гнійничкових хворобах шкіри, інфікованих ранах, хворобах очей.

3. Антибіотик широкого спектру дії. Використовується для лікування туберкульозу легень, пневмонії, чумі, туляремії, бруцельозі. Може викликати вестибулярні розлади, зниження слуху, алергічні реакції.

4. Антибіотик, діє бактеріостатично. Препарат вибору при черевному тифі. Застосовується при паратитах, дизентерії, бруцельозі, туляремії, висипному тифі, пневмонії, менінгіті, сепсисі тощо. Може викликати анемії, дисбактеріоз, суперінфекції, порушення ЦНС, у дітей- “сірий синдром плода”.

5. Сульфаніламідний препарат. Повільно всмоктується і довго затримується у кишківнику, де створює високу концентрацію. Ефективний при кишкових інфекціях.

6. Протимікробний препарат широкого спектру дії. Добре всмоктується з травного каналу. Виділяється нирками в незміненому вигляді.застосовується при інфекційних хворобах нирок і сечових шляхів.

7. Похідне нітрофурану. Жовтий порошок, нерозчинний у воді. Застосовується для лікування черевного тифу, захворювань, які викликають лямблії і трихомонади.

8. В анотації до препарату зазначено, що це комбінований антибіотик з групи напівсинтетичних пеніцилінів, який чинить бактерицидну дію, пригнічує синтез компонентів мікробної клітини, спектр його дії широкий, він стійкий до пеніцилінази та стійкий у кислому середовищі. Дія препарату триває 4—6 год, показання до його застосування: сепсис, перитоніт, остеомієліт, інфекції у немовлят і вагітних. Визначте препарат. Які антибіотики входять до його складу?

9. Антибіотик із групи цефалоспоринів III покоління. Спектр дії широкий, не всмоктується в травному каналі. Вживають тільки парентерально. Добре переноситься хворими, не токсичний. Застосовують препарат при септичних процесах, інфекціях органів дихання, сечо- та жовчовивідних шляхів, при менінгіті, остеомієліті, інших хірургічних, а також акушерсько-гінекологічних захворюваннях. Визначте препарат.

 

Ситуаційні задачі:

1. Після парентерального введення бензилпеніциліну-натрію у хворого з’явився головний біль, кропивниця, біль у суглобах, підвищилась температура тіла.

Чому це сталось? Міри попередження?

 

2. У вагітної жінки (перший триместр вагітності) діагностована пневмонія. Визначили, що збудник чутливий до бензилпеніциліну-натрію, тетрацикліну і ципрофлоксацину.

Який із цих препаратів слід обрати для лікування хворої із урахуванням її фізиологічного стану? Відповідь обгрунтуйте.

 

3. При тривалому використанні препарату для лікування циститу у хворого виникли диспептичні явища, сеча набула інтенсивного жовтого кольору. Який препарат використовував хворий? Відповідь обгрунтуйте.

 

4. Хворому 65 років призначено гентаміцину сульфат для лікування інфекційного процесу сечовивідних шляхів. Одночасно з ним він приймав фуросемід. Через деякий час хворий звернувся до лікаря зі скаргами на зниження слуху, болі у попереку, диспепсію.

Чому виникли дані ускладнення? Які рекомендації повинен був дати лікар пацієнту перед вживанням препарату?

 

5. Хворому для лікування бронхіту призначили бензилпеніциліну натрієву сіль по 500 000 ОД внутрішньом'язово 4 рази на добу. Флакони по 1000 000 ОД. Препарат вводитимуть вперше. Вказати правила розведення антибіотика і правила проведення внутрішньошкірної проби. Яке запитання ви повинні поставити хворому?

 

6. У клініці перебувала хвора 18 років з діагнозом «Туберкульоз
позачеревних залоз». Маса тіла хворої становила 26 кг, вона не могла
підвести голови, розмовляти, їсти. Температура тіла підвищувалася до
40 °С. В черевну порожнину їй неодноразово вводили 2 г антибіотика,
в подальшому протягом 20 днів вона одержувала щодня по 1 г препара
ту. Внаслідок такого лікування пацієнтка одужала. Який антибіотик
вводили хворій?

 

7. Хворий на туберкульоз легень отримував антибіотикотерапію протягом 1,5 міс. Пацієнт скаржився на відчуття закладення у вухах. Під час проведення аудіометрії встановлено зниження слуху. Яку назву має ця побічна дія? Які антибіотики можуть її спричинити? Які треба вжити заходи щодо її усунення?

 

8. У хворого пневмонія. Для лікування призначили комбінацію

антибіотиків: гентаміцин + цефалексин. Користуючись таблицею сумісності, зробіть висновок про доцільність сумісного застосування цих препаратів. Які комбінації антибіотиків доцільніші в цьому разі?

 

 

Завдання №8.

Виконати індивідуальне контрольне завдання(картка контролю).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 913 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)