АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Механізми розвитку (морфогенез) дистрофій

Прочитайте:
  1. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  2. ВАДИ РОЗВИТКУ ЧЕРЕВНОЇ СТІНКИ
  3. ВАДИ РОЗВИТКУ ШЛУНКА ТА КИШЕЧНИКУ
  4. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  5. Вікова періодизація розвитку м’язової системи людини.
  6. Вкажіть патогенетичні механізми ішемічного інсульту
  7. Генетичні фактори сприяють розвитку панкреатичної патології (у тому числі ХП) навіть при незначній дії інших патогенних агентів і в більш ранньому віці.
  8. Графіки фізичного розвитку
  9. Динаміка розвитку сну
  10. Для вивчення фізичного розвитку дітей та підлітків широко використовують антропометричні дослідження. Виберіть із наведеного фізіометричний метод досліджень.

Серед механізмів, які призводять до розвитку змін, характерних для дистрофій, розрізняють декомпозицію, патологічну інфільтрацію, трансформацію, змінений та спотворений синтез.

Декомпозиція (фанероз, від лат. decompositio – перебудова) – це розпад ультраструктур, макромолекул, комплексних сполук (ліпопротеїдів, глюкопротеїдів та ін.) клітин і міжклітинної речовини, що призводять до порушення обміну речовин і накопиченню його продуктів в тканині чи клітині (при гіпоксіях, ацидозі, змінах температури, інтоксикаціях, інфекціях та ін.). За таким механізмом можуть розвиватися, наприклад, зерниста, гіаліно-крапельна, водянкова дистрофії, мукоїдне і фібриноїдне набрякання, жирова дистрофія та ін.

Патологічна інфільтрація (від лат. Infiltratio – просочування) – надлишкове проникнення продуктів обміну з крові та лімфи в клітини і міжклітинну речовину з послідуючим їх накопиченням внаслідок недостатності ферментних систем, які метаболізують ці продукти (жирова інфільтраційна дистрофія та ін.).

Трансформація (від лат. transformatio – перетворення) – утворення продуктів одного виду із спільних вихідних продуктів, які повинні використовуватися організмом на побудову білків, жирів та вуглеводів. Так, наприклад, може відбуватися трансформація компонентів жирів і вуглеводів в білки та ін.

Змінений синтез – посилення або послаблення утворення певних сполук з накопиченням або втратою їх в тканинах. Як приклад можна привести збільшення або зменшення глікогену в печінці чи м’язах, жиру в жирових депо і т.д.

Спотворений синтез – синтез в клітинах або в тканинах речовин, яких в нормі в них не зустрічається (амілоїду в міжклітинній речовині органів, глікогену в епітелії ниркових канальців та ін).

КЛАСИФІКАЦІЯ ДИСТРОФІЙ

В класифікації дистрофій дотримуються декількох принципів.

1. В залежності від виду порушеного обміну:

- білкові дистрофії (диспротеїнози);

- жирові дистрофії;

- вуглеводні дистрофії;

- мінеральні дистрофії.

2. В залежності від локалізації процесу:

- клітинні або паренхіматозні (частіше виявляються в паренхіматозних органах) дистрофії;

- позаклітинні (стромально-судинні) дистрофії;

- змішані дистрофії.

3. За розповсюдженням процесу:

- загальні дистрофії;

- місцеві дистрофії.

5. В залежності від впливу генетичних факторів:

- набуті дистрофії;

- спадкові дистрофії.

БІЛКОВІ ДИСТРОФІЇ (ДИСПРОТЕЇНОЗИ)

КЛІТИННІ (ПАРЕНХІМАТОЗНІ) ДИСПРОТЕЇНОЗИ


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 656 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)