АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ. Ім. О.О. БОГОМОЛЬЦЯ „Затверджено” на методичній нараді кафедри хірургії №2 (назва кафедри) завідувач кафедри професор Безродний

Прочитайте:
  1. Cечова система. 1 заняття
  2. III. Виховні цілі заняття
  3. V. Зміст теми заняття
  4. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  5. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  6. V. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  7. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття
  8. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття
  9. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття
  10. V. Матеріали методичного забезпечення практичного заняття

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Ім. О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

„Затверджено” на методичній нараді кафедри хірургії №2 (назва кафедри) завідувач кафедри професор Безродний Б.Г.----------------------------- (ПІП,підпис) „______”________________________ 2009 р.  

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

 

Навчальна дисципліна Хірургічні хвороби
Модуль №  
Змістовний модуль №  
Тема заняття № 13 Класифікація хірургічних захворювань тонкої кишки. Неспецифічний виразковий коліт. Хвороба Крона товстої кишки. Дивертикулярна хвороба та поліпоз товстої кишки
Курс  
Факультет медичний

 

Київ 2009

 

І.Актуальність теми. Протягом останніх десятиліть в економічно розвинених країнах невпинно зростає кількість хворих з патологією товстої кишки. Постійний інтерес до вивчення хронічних захворювань кишечнику пов’язаний із зростанням захворюваності на дану патологію у всьому світі. Запальні захворювання кишечнику (неспецифічний виразковий коліт і хвороба Крона) є найбільш тяжкими і поширеними його проявами. В основі цих захворювань лежить хронічне запалення перш за все слизової оболонки кишки. Однак до теперішнього часу етіологія, механізми формування запальної реакції в кишечнику, які призводять до порушення функціонування органа, а також захисних сил організму при неспецифічному виразковому коліті (НВК) і хворобі Крона (ХК) не вивчені до кінця. В рік реєструється 6-8 нових випадків захворювання на неспецифічний виразковий коліт на 100 тис. населення. З врахуванням тривалості життя кількість хворих на НВК становить приблизно 60-70 на 100 тис. населення. Та сама ситуація спостерігається при хворобі Крона. Щороку реєструється 6-8 нових випадків захворювання на хворобу Крона на 100 тис. населення.

Різноманітні клінічні прояви, позакишкові ураження, наявність тяжких ускладнень, які інколи ведуть до летальних наслідків, а також зростання числа хворих на дану патологію з невирішеними питаннями диференціальної діагностики, необгрунтованим патогенетичним лікуванням визначають необхідність подальшого дослідження даної патології.

Одним з важких спадкових захворювань є дифузний сімейний поліпоз (ДСП) товстої кишки. Дані про захворюванність варіюють від 1 випадку на 8300 новонароджених дітей, до 1 на 29000. Дифузний поліпоз найчастіше проявляється у період статевого визрівання (13-15 років):в подальшому,частота його виникнення збільшується до 21 року. Захворювання характеризується прогресуючим перебігом, який призводить до обов’язкового ракового переродження (облігатний передрак!). Саме тому своєчасна діагностика та лікування поліпів є важливим резервом профілактики раку товстої кишки.

Суттєве місце серед інших захворювань кишківника займають дивертикулярна хвороба товстої кишки та хронічний колостаз. Найвищою є частота цих захворювань в індустріально розвинених країнах серед людей літнього віку - більше 25% населення. Медичний аспект проблеми полягає в зниженні якості життя пацієнтів та можливості виникнення тяжких ускладнень, що потребують невідкладного хірургічного лікування, результатом якого може бути навіть інвалідизація хворого.

 

Учбові цілі.

2.1. Ознайомитися: з етіологічними теоріями, особливостями клінічного перебігу та
перспективними методами лікування НВК, ХК, ДСП, дивертикулярної хвороби та функціонального мегадоліхоколона.

2.2. Знати: основні положення етіології, патогенез, класифікацію, клінічні ознаки, методи додаткового обстеження хворих на НВК, ХК, ДСП, дивертикулярну хворобу та функціональний мегадоліхоколон, методи лікування.

2.3. Вміти: збирати скарги, анамнез хвороби, методично правильно проводити огляд
хворого, виконувати пальпацію, перкусію та аускультацію, обирати найбільш інформативні
додаткові методи діагностики та лікувальну тактику при НВК, ХК, ДСП, дивертикулярній хворобі та функціональному мегадоліхоколоні.

2.4. Розвивати творчі здібності на основі вивченого клінічного та діагностичного
матеріалу:
вміти інтерпретувати зібрану діагностичну інформацію, правильно її аналізувати
та на підставі інтегральної оцінки зібраних даних встановлювати діагноз; визначати
лікувальну тактику при НВК, ХК, ДСП, дивертикулярній хворобі та функціональному мегадоліхоколоні.

 

 

 

 

3. Міждисциплінарна інтеграція.  
Дисципліни Знати Вміти  
Попередні дисципліни: Анатомію товстої кишки та Визначати анатомію товстої  
анатомія, топографічна морфологічні зміни в товстій кишки, фізіологічні,  
анатомія, фізіологія, кишці у випадках запальних патофізіологічні процеси в  
патфізіологія, біохімія, процесів; основні функції товстій кишці, клінічні та  
пропедевтика товстої кишки, особливості рентгенологічні симптоми  
внутрішніх хвороб, перебігу фізіологічних процесів захворювань товстої кишки.  
рентгенологія та патофізіологічних процесів у Проводити клінічну діагностику  
  товстій кишці в випадках захворювань кишківника,  
  запалення; основні клінічні, обирати необхідні методи  
  лабораторні та рентренологічні лабораторних досліджень;  
  симптоми захворювань товстої аналізувати та інтерпритувати  
  кишки, рентгенологічні методи обстеження кишківника. результати рентгенологічних методів обстеження кишківника.  
Наступні дисципліни: Епідеміологію, класифікацію, клінічні ознаки, методи діагностики НВК, хвороби Крона, ДСП, дивертикулярної хвороби та функціонального мегадоліхоколону, диференційну діагностику даної патології, її тактику лікування, схеми консервативної терапії, абсолютні та відносні показання до операції, прогноз. Застосовувати отримані базові знання для подальшого вивчення проблем НВК, ХК, ДСП, дивертикулярної хвороби та функціонального мегадоліхоколону, вибору оптимальних способів їх лікування та адекватних методів знеболення при операціях на товстій кишці.
госпітальна хірургія, анестезіологія, клінічна фармакологія.
Внутрішньопредметна Питому частку НВК, ХК, ДСП, дивертикулярної хвороби та функціонального мегадоліхоколона в структурі хірургічних захворювань кишківника, звязок даної патології з іншими хірургічними захворюваннями органів черевної порожнини, результати та наслідки їх лікування, методи профілактики. Оцінювати ефективність та результати лікування НВК, ХК, ДСП, дивертикулярної хвороби і функціонального мегадоліхоколона, використовувати методи профілактики, попередження ускладнень та післаопераційних рецидивів.
інтеграція
         

Завдання для самостійної праці під час підготовки до заняття.

4.1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 322 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)