АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поради студенту. Асептика і антисептика.

Прочитайте:
  1. Поради студенту.
  2. Поради студенту.
  3. Эндемический и спорадический зоб. Определение понятия. Классификация. Этиология и патогенез. Клиника, диагностика. Профилактика и лечение.

Змістовий модуль 1.

Введення у хірургію.

Десмургія.

Асептика і антисептика.

Хірургічна операція.


ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ХІРУРГІЧНОГО ВІДДІЛЕННЯ

1. Актуальність теми:

Хірургічне відділення сучасної багатопрофільної лікарні є одним з найважливіших медичних підрозділів, в якому проводиться стаці- онарне лікування хірургічних хворих. До них відносяться хворі планові та екстрені,яким необхідно надати невідкладну хірургічну допомогу, в тому числі і спеціалізовану.

Кожний ліжко-день, проведений у лікарні, оплачується з державних фондів.

Тому студенти повинні розуміти чіткість, узгодженість у роботі всього медичного персоналу, спрямованої на найшвидше повноцінне одужпння хворого.

Робота у будь-якому медичному закладі, в тому числі у хірургічному відділенні без знань основ деонтології неможлива, а тому половина заняття присвячена цій проблемі.

 

2. Тривалість заняття: 2 год.

Навчальна мета

Студент повинен:

знати:

- структуру хірургічного відділення;

- режим роботи хірургічного відділення;

- особливості ведення медичної документації;

- внутрішній розпорядок у відділенні; обстеження хворих з пошкодженнями, невідкладну діагностику;

- організація відвідування хворих;

- роботу палатної медсестри у хірургічному відділенні та маніпуляційному кабінеті;

- шляхи надходження 2-х потоків хворих (планових, ургентних).

 

вміти:

- поводитися в операційній;

- поводитися в перев’язочній;

- користуватися хіругічним спецодягом (маски, бахіли) та інше.

практичні навички:

- опанувати правила медичної деонтології.

 

Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Назви попередніх дисциплін Отримані навики
1. Анатомія людини     2.Пропедевтика внутрішніх хвороб   4. Біохімія   5. Пат. фізіологія   6. Гігієна Знати будову скелета, опорно - рухового апарату, скелетотопію магістральних артеріальних і венозних судин, нервових стовбурів. Визначати фізіологічне положення для різних частин людського організму Володіти методикою обстеження хворого. Збирати анамнез, проводити огляд, пальпацію, перкусію, аускультацію. Знати особливості обміну речовин   Порушення обміну речовин   Розраховувати гігієнічні норми для приміщень стаціонару.

 

Поради студенту.

5.1. Зміст теми:

Хірургічна клініка складається: з приймального відділення, палат для хворих (стаціонарів, допоміжних кабінетів, діагностичних (рентгеновський, ендоскопічний, лікувальної фізкультури). Окрім цього, є операційно- перев’язочний блок.

В приймальному відділенні проводиться первинне обстеження хворих, ставиться попередній діагноз, проводяться додаткові лабораторні дослідження, вирішується питання про показання до госпіталізації в хірургічне відділення, вибір метода лікування. В приймальному відділенні повинно бути все необхідне для виконання деяких лікувальних маніпуляцій, для проведення в необхідних випадках заходів доклінічної і догоспітальної реанімації, надання екстреної швидкої допомоги. Викладач вказує на важливість проведення правильного санітарно- гігієнічного режиму для профілактики внутрішньолікарніної інфекції (огляд хворих, термометрія, повна санітарна обробка поступаючих у відділення хворих.

Стаціонар складається з декількох відділень: чистого, гнійного (кожний окремо). Відділення повинні бути ізольовані один від одного, мати свій інвентар, обладнання та персонал.

Хірургічне відділення складається із палат для хворих, операційного блоку, перев’язочної та підсобних приміщень (санвузол, їдальня, буфет, кімната для білизни, кімната для медперсоналу та інш.). Палати повинні бути просторими, в розрахунку 4 кв.м. площі на кожного хворого. Природнє освітлення повинно бути таким, щоб площа вікон відносилась до площі підлоги, як 1:6. Штучне освітлення- матові плафони в люстрах і настільної лампи у важкохворих. Хірургічне відділення повинно бути забезпеченим водопроводом, центральним опаленням, гарячим водопостачанням, каналізацією та приточно-витяжною вентиляцією, кондиціонерами.

Забезпечення: в палатах встановлюють лікарняні ліжка з пружинною сіткою, а також функціональні ліжка, які дозволяють надати при необхідності хворим різгне, найбільш вигідне положення. В палатах повиннібути тумбочки біля кожного ліжка, стілець для відвідувачів. В палаті повинна бути тиша, гучномовці не допускаються, хворі слухають радіо, користуючись навушниками, хворому виділяють індивідуальні предмети гігієнічного догляду.

Сигналізація може бути світова та звукова. Потрібно підкреслити перевагу світової сигналізації перед звуковою, Коридорі просторі і зручні. Підкреслити перевагу бокових коридорів перд центральними, Прибирання приміщення вологе, не менш 2 разів на день.

Операційна призначена для виконання найбільш відповідального етапу лікування хворих- операції. Операційні для гнійних операцій знаходяться в приміщенні гнійного відділення, поза основним блоком.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 619 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)