АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пов’язка на палець

На кожен палець окремо накладається спіральна пов’язка. фіксують пов’язку навколо кісточок, потім ведуть по тильній поверхні до кінчика пальця, виконують спіральні тури і повертаються через тильну поверхню для закріплення пов’язки навколо кісточок.

Пов’язка на всю стопу без пальців

Праву стопу починають бинтувати з зовнішнього боку, а ліву з внутрішнього боку.

Бинт ведуть уздовж зовнішнього краю правої стопи від п’ятки до основи пальців, потім по тильній поверхні стопи йдуть до внутрішнього краю її і коловим ходом обгортають стопу, накладаючи його якомога нижче, обходять п’ятку ззаду. Фіксують пов’язку навколо кісточок.

Пов’язка на всю стопу з захопленням пальців (поворотна)

Починають з кругового тура над кісточками, бинт ведуть по боковій поверхні стопи, обходять її циркулярними ходами кілька разів і закріпляють спіральними турами, поки не закривають всю стопу.

Пов’язка на гомілку

На гомілку накладається спіральна пов’язка з перегинами до рівня колінного суглоба, де і фіксується коловими ходами бинта.

Пов’язка гомілково-ступеневого суглоба

Накладається при пошкодженні зв’язок гомілково-ступневого суглоба. Стопу приводять до гомілки під кутом 900. Фіксують бинт в області кісточок, потім накладають восьми подібні тури навколо стопи та гомілки і закріплюють вище кісточок.

Пов’язка на коліно

При зігнутому положенні коліна на суглоб накладається черепашача пов’язка збіжна або розбіжна. При розігнутому положенні накладають пов’язку по типу восьми подібної.

Пов’язка на стегно

На кульшовий суглоб накладається колосовидна пов’язка, а на кукси – поворотна.

Застосування еластичних бинтів та панчіх, бандажів та суспензорію

Еластичні бинти та панчохи

Хворим з варикозним (вузлуватим) розширенням вен рекомендується бинтування еластичним бинтом. Вранці кінцівці надають підвищене положення, злегка погладжують долонями в проксимальному напрямку для відтоку крові з вен, а потім бинтують еластичним бинтом, починаючи з пальців і рівномірно натягують бинт. Замість бинта можна застосовувати еластині панчохи «Рубін» відповідних розмірів.

Бандажі

Для укріплення слабких місць живота використовують бандажі різноманітної форми та будови. Їх застосовують у хворих з килами, якщо їм протипоказана операція, після операцій на животі, при опущенні нирок та внутрішніх органів. Хворий надягає бандаж лежачи в ліжку, ходить в ньому на протязі дня, а перед сном знімає.

Суспензорій

При захворюваннях мошонки та після операцій з приводу мошонкової кили, водянці яєчок застосовується пов’язка, яка підтримує мошонку – суспензорій. Він випускається у вигляді бязевого мішечка з поясом. Пояс закріплюють на талії хворого, строчки суспензорію проводять по сідницях і фіксують до пояса. Якщо немає готового суспензорію, то на талію хворого зав’язують кусок бинта, другий кусок широкого бинта або марлі розрізують у вигляді пращі, нерозрізану ділянку довжиною 10 см підводять під корінь мошонки, кінці прив’язують до пояса з деяким натягненням.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 513 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)