АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ

Під типовими патологічними реакціями прийнято розуміти однотипні (цілісні, стандартні) реакції, що виникають у відповідь на вплив різних факторів, що ушкоджують.

До типових патологічних реакцій відносять розлади кровообігу, запалення, порушення обміну речовин у тканинах, некроз і пухлини.

До розладів кровообігу відносять гіперемію (артеріальну і венозну), стаз, ішемію, кровотечу, інфаркт, тромбоз, емболію.

Гіперемія - надлишковий зміст крові в тканинах.

Стаз - зупинка кровотока в окремих капілярах, дрібних артеріях і венах.

Ішемія - патологічний процес, при якому в якому-небудь органі й тканині є вміст крові в порівнянні з нормою зменшується.

Кровотеча - вихід крові із судини в навколишнє середовище або в порожнині тіла.

Крововилив - нагромадження крові в тканинах або порожнині тіла, викликане кровотечею.

Залежно від джерела, з якого відбувається кровотеча, вони діляться на серцеві, артеріальні, венозні, капілярні й паренхіматозні.

По величині й поширеності в тканинах розрізняють наступні види крововиливів: крапковий крововилив, синець, гематома, геморрагическая інфільтрація.

Інфаркт - вогнище некрозу тканини органа, що виник внаслідок припинення припливу артеріальної крові.

Тромбоз - процес прижиттєвого виділення із крові щільних мас і осадження цих мас на стінці судини або в порожнинах серця. маси, що утворилися, називають тромбом.

Емболія - циркуляція в крові яких-небудь часток, що не зустрічаються в нормальних умовах, і закупорка ними судин. Такі частки називаються емболами.

Дистрофія - порушення тканинного метаболізму.

Некроз - омертвіння тканин у живому організмі.

Розрізняють три види некрозу: сухий, вологий і гангрену.

Гангрена виникає тоді, коли мертва тканина піддається впливу факторів зовнішнього середовища. У результаті цього тканини здобувають чорний цвіт, що залежить від зміни кров'яного пігменту.

Розрізняють два види гангрени: суху і вологу. Різновидом гангрени є пролежень.

Запалення - комплексна місцева судинно-мезенхімальна реакція тканини, спрямована на знищення агента, що викликав її ушкодження, і відновлення.

До клінічних ознак запалення відносять:

□ почервоніння;

□ припухлість;

□ підвищення температури;

□ хворобливість;

□ розлад функції.

До морфологічних ознак запалення відносять:

□ альтерацію;

□ ексудацію;

□ проліферацію.

Атрофія - прижиттєве зменшення обсягу органів, тканин, клітин, яке супроводжується ослабленням або припиненням їхньої функції. Атрофію ділять на фізіологічну (вікову інволюцію) і патологічну.

Гіпертрофія - збільшення об’єму органів, тканин, клітин при збереженні їхньої конфігурації. Розрізняють гіпертрофію дійсну і помилкову.

Пухлина - патологічний процес, основним прояв якого служить невтримане, безмежне, некоординоване організмом розростання власних клітин будь-яких тканин. Вчення про пухлини зветься онкологія (від гречок. «онкос» - «пухлина» і «логос» - «навчання»).

Пухлини ділять на дві групи - доброякісні й злоякісні.

Злоякісні (незрілі) пухлини характеризуються швидким інфильтруючим ростом, метастазами, рецидивами, загальним негативним впливом на організм, виснаженням.

Метастази - перенос пухлинних клітин токовищем крові або лімфи від основного вузла, затримка їх у капілярах органів або лімфатичних вузлів, розмноження й утворення там нового пухлинного вузла.

Класифікація пухлин базується на їхньому походженні з тих або інших тканин. До назви тканини, з якого складається пухлина, додається частка «ома»: остеома - пухлина з кісткової тканини; міома - пухлина з м'язової тканини; ангіома - пухлина із судин; фіброма - пухлина зі сполучної тканини; папілома - пухлина із плоского або перехідного епітелію; аденома - пухлина залозистих органів і слизових оболонок, вистелених призматичним епітелієм. Крім того, існує кілька спеціальних позначень: злоякісна пухлина з епітелію позначається «рак», «канцер», «карцинома»; злоякісна пухлина зі сполучної тканини зветься «саркома».

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 433 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)