АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Абдомінальний синдром

Прочитайте:
  1. A. Ишемический инсульт в стволе мозга в русле вертебробазилярной системы. Альтернирующий синдром Вебера
  2. A. Синдром Віскотта-Олдрича
  3. A. Синдром Паркинсонизма.
  4. A. Синдром шейного утолщения.
  5. B. Синдром межреберной невралгии.
  6. B. Синдром Рейтера
  7. C. Продолговатый мозг, синдром Джексона.
  8. C. Синдром Таласа-Ханта.
  9. D Синдром склерокистозных яичников
  10. D) Киари-Фроммел синдромы

Болі у животі є одним з провідних симптомів при ураженні органів травного тракту. У маленьких дітей проявом болів у животі може бути крик, неспокій, відмова від грудей. Починаючи від дошкільного віку можливе вияснення локалізації болю, його характеру, інтенсивності.

Болі у животі можуть бути зумовлені як ураженням органів травної системи, так і іншими причинами (ураження сечостатевої системи, органів дихання, кістково-м’язевої системи та ін.).

Болі у правому підребер’ї спостерігаються при ураженні печінки і жовчевивідних шляхів, дванадцятипалої кишки, головки підшлункової залози, правої нирки. У праву верхню частину живота можуть іррадіювати болі при правобічному плевриті.

Болі у лівому підребер’ї характерні для ураження лівої половини товстої кишки, шлунка, тіла і хвоста підшлункової залози, можливі при суттєвому збільшенні селезінки.

Болі в епігастральній ділянці найбільш характерні для ураження шлунка (гастрит, виразкова хвороба), дистального відділу стравоходу.

Болі навколо пупка характерні для ураження тонкої кишки.

Біль у правій клубовій ділянці може свідчити про апендицит, ураження товстої, термінального відділу тонкої кишки, а також нирок, статевих органів.

Болі у лівій клубовій ділянці виникають при ураження сигмовидної кишки, статевих органів.

Болі над лоном характерні для ураження прямої кишки (звичайно вони виникають або посилюються при дефекації), сечового міхура, статевих органів.

Іррадіація болю у праве плече і лопатку буває при ураженні жовчевивідних шляхів (холецистит), в оба підребер’я – при дуоденіті, панкреатиті. При панкреатиті характерні опоясуючі болі з іррадіацією у спину.

Важливо з’ясувати також зв’язок болю з прийомом їжі. Болі, які виникають відразу після прийому їжі, найдалі через півгодини (ранні) характерні для гастриту, виразки шлунка, пізні болі (з’являютсья через 1,5 – 2 години після їди) бувають при дуоденіті, виразці дванадцятипалої кишки. Варіантом пізніх болів є також голодні та нічні болі.

За характером розрізняють болі:

· спастичні – гострі сильні болі за типом колік, зустрічаються при колітах, ентероколітах, гіперкінетичному варіанті дискінезії жовчевивідних шляхів

· спайкові – теж різкі, виникають при перисталбьтиці кишківника, бувають при спайкоих процесах у черевній порожнині, провокуються різкими рухами, зміною положення тіла

· дистензійні болі викликаються розтягненням стінки кишки газами, каловими масами, можуть відчуватися як тиску, здавлення аж до дуже інтенсивних (ішемічних) болів, звичайно супроводжуються роздуттям живота.

При діагностиці захворювань органів травлення певне діагностичне значення має дослідження ряду симптомів та больових точок:

· точка Боаса – болючість при натискання на поперечні відростки Х – ХІІ грудних хребців. Болючість у цій точці характерна для виразкової хвороби шлунка (зліва від хребців), дванадцятипалої кишки (справа)

· симптом Менделя (“молоточковий” симптом) – поява болючості при нанесенні уривчастих ударів по епігастральній або пілородуоденальній зоні. Симптом позитивний при втягненні у процес очеревини, характерний для виразкової хвороби, загострення хронічного гастродуоденіту

· болючістьу зоні Шоффара (зона розташована вище від пупка, обмежена передньою серединною лінією та лінією, що з’єднує пупок з верхівкою правої аксілярної ділянки) характерна для ураження дванадцятипалої кишкии

· болючість у точці Дежардена (знаходиться на перетині лінії, що з’єднує пупок з верхівкою правої аксілярної ділянки та зовнішнього краю правого прямого м’яза живота) характерна для ураження головки підшлункової залози

· болючість у точці Мейо-Робсона характерна для ураження тіла і хвоста підшлункової залози (точка розміщена між середньою та верхньою третиною відрізка між пупком та реберною дугою бісектриси кута лівого верхнього квадранту)

· точка Кача болюча при ураженні хвоста підшлункової залози, розміщена на зовнішньому краї лівого прямого м’яза живота, на 4 – 7 см відступивши від пупка (завжди нижче і латеральніше від точки Мейо-Робсона)

· точка Кера (точка жовчевого міхура) – місце перетину правої реберної дуги і зовнішнього краю правого прямого м’яза живота. Болючість у цій точці характерна для ураження жовчевого міхура (симптом Кера).

Крім цього при ураженні жовчевого міхура позитивні симптоми:

· симптом Ортнера – болючість при постукуванні ребром долоні по правій реберній дузі

· симптом Мерфі - пальці занурюють під реберну дугу у точці проекції жовчевого міхура, біль виникає у момент вдихання,хворий рефлекторно припиняє вдих

· френікус-симптом – болючість при натисканні між ніжками правого грудинно-ключично-соскового м’яза (крім болючості у місці натискання, можлива іррадіація у праве підребер’я)

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 544 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)