АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розвиток видільної системи після народження. АФО видільної системи.

Прочитайте:
  1. B. Після судово-медичної експертизи
  2. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  3. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  4. А. Недостатній розвиток сім’яників та вторинних статевих ознак, високий зріст.
  5. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  6. Адаптація зорової сенсорної системи
  7. Акушерка післяпологового відділення виявила у породіллі на 3 добу почервоніння в ділянці швів на промежині та гнійні виділення. Яка найбільш доцільна тактика в цьому випадку?
  8. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  9. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  10. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

При народженні дитини маса нирки складає в середньому 10-12 г, до 5-6 місяців її маса подвоюється, в кінці 1-го року – потроюється. До статевого дозрівання збільшення розмірів нирки йде повільно, в пубертатний період маса нирки збільшується у 10 разів. Нирки у дітей мають часточковий характер, недостатньо розвинутий корковий шар. Тканина ніжна, мало сполучної тканини. Ниркові миски розвинуті добре, але їх м’язова і еластична тканина слабо розвинена. Миска розташована внутрішньо-нирково.

Характерним є тісний зв'язок лімфатичної системи нирок з лімфатичної системою шлунково-кишкового тракту. Плазмотік в нирках новонародженої (н/н) дитини менший ніж у дорослих.

Основною структурно-функціональною одиницею нирки є нефрон, який до 2 р. недостатньо диференційований. Після 5 р. будова клубочка подібна до будови клубочка дорослої людини. У нирках н/н клубочки розташовані компактно, їх фільтруюча поверхня значно менша, канальці короткі, просвіт вдвічі вужчий, ніж у дорослих. Вісцеральний листок капсули ниркового клубочка у плодів і н/н складається з кубічного епітелію, при якому процес фільтрації утруднений. До 2 міс кубічний епітелій знаходиться у всіх ниркових клубочках, на 4 міс у біля мозкових клубочках вже з’являється плоский епітелій, на 8 міс його знаходять у периферичних клубочках, у віці 2-4 р. можна виявити лише залишки кубічного епітелію. Малими розмірами клубочків зумовлена невелика їх загальна фільтруюча поверхня у н/н (близько 30% норми дорослого). Лише після 1 року життя фільтрація сечі в клубочках наближається до такої у дорослих.

Канальці у н/н значно коротші, а їх просвіт майже вдвічі вужчий, ніж у дорослих. Це стосується і петлі нефрону (петлі Генле).

Сечоводи мають багато вигинів, діаметр сечоводів відносно ширший, ніж у дорослих, у середньому складає 0,3-0,4 см.

Сечовий міхур розташований вище, ніж у дітей старшого віку, тому його легко пропальпувати. В ньому недостатньо розвинуті еластична та м’язова тканина, проте слизова оболонка розвинута добре. Об'єм сечового міхура у н/н – 30 мл, в 1 рік - 35-50 мл, 3-5 років - 100-150 мл, 9-12 років - 200-300 мл, 12-15 років - 300-400 мл.

Сечовипускний канал у хлопчиків має довжину 5-6 см (у дорослих 15-18 см), в період статевого розвитку сягає 10-12 см. Морфологічно відрізняється слабим розвитком еластичної тканини, сполучнотканинної основи. Слизова оболонка розвинута добре. Довжина сечовипускного каналу у дівчаток менша (1-3 см), а його діаметр значно більший, ніж у хлопчиків. Цим пояснюється більша ймовірність висхідного шляху інфікування сечових шляхів у дівчат, тому вони частіше хворіють на інфекції сечових шляхів. Внутрішній отвір уретри знаходиться у дітей першого року життя на рівні верхнього лонного з’єднання, у кінці року - біля нижнього краю


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 477 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)