АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова шлунково-кишкового тракту

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова ВНС.
  2. Анатомічна будова кореня.
  3. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  4. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  5. Анатомічна будова листка.
  6. Анатомічна будова мозочка.
  7. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  8. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  9. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  10. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.

Розділ 14. фІзІологІя травлення

Травлення—комплекс фізичних, хімічних і фізіологічних процесів, які забезпечують перетворення харчових продуктів зі складних у прості хімічні сполуки, здатні засвоюватися організмом.

Фізичні зміни їжі пов'язані з подрібненням, розм'якшенням, перемішуванням і розчиненням під дією травних соків. Хімічна обробка їжі полягає в розщепленні складних білків, жирів і вуглеводів до мономерів під дією ферментів, що містяться в соках різних травних залоз.

Порожнина рота

Дванадцятипала кишка

Тонкий кишечник

Глотка

Стравохід

Шлунок

Товстий кишечник

Пряма

Рис. 81. Травний канал

Усі вищевказані процеси здійснюються системою органів травлення, що з'єднані в єдиний функціональний і анатомічний комплекс, який утворює травний чи шлунково-кишковий тракт (рис. 81). Він по

кишка

чинається ротовим отвором, який переходить у ротову порожнину, глотку, стравохід, шлунок, тонкий і товстий кишечник. У слизовій травного тракту розташована безліч екзокринних залоз, а також у нього впадають протоки великих залоз, що знаходяться за межами тракту (слинні залози, печінка, підшлункова залоза).

Процес нормального травлення здійснюється у взаємозв'язку і залежності органів травлення. Цей зв'язок здійснюється нейрогуморальним шляхом завдяки розташованим у шлунково-кишковому тракті спеціальним нервовим структурам, що реєструють склад їжі, ступінь її переробки і засвоєння.

Функції травного тракту:

1. Секреторна — виділення травних соків, що містять ферменти, специфічні для кожного відділу ШКТ.

2. Моторна — процеси жування, ковтання, перемішування і пересування їжі по ШКТ і виділення продуктів метаболізму.

3. Всмоктувальна — процеси транспорту в кров і лімфу речовин із травного тракту.

будова шлунково-кишкового тракту

Анатомічна і гістологічна будова травного тракту забезпечує виконання його основних функцій.

Травний тракт починається ротовим отвором, за яким слідує ротова порожнина, де їжа піддається механічній обробці і починається її хімічне перетворення під впливом секрету, що надходить зі слинних залоз. Потім ротова порожнина переходить у звужену частину травного тракту — глотку і стравохід, через які проводиться харчова грудка в шлунок. У шлунку їжа піддається подальшим хімічним перетворенням під впливом шлункового соку, що виділяється залозами шлунка. Шлунок переходить у тонку кишку—найбільш вузьку і довгу частину шлунково-кишкового тракту. У тонкому кишечнику відбувається найбільш інтенсивне хімічне перетворення живильних речовин, тому що сюди надходить сік підшлункової залози, багатий ферментами, виділяється кишковий сік секреторними клітинами кишечника, а також надходить жовч, яку продукує печінка. У тонкому кишечнику відбувається розщеплення й усмоктування білків, вуглеводів і жирів, що забезпечується спеціальною будовою слизової оболонки і її клітинних елементів. Тонка кишка переходить у більш широкий відділ травного тракту—товсту кишку. Тут закінчується травлення і відбувається, головним чином, усмоктування води, мінеральних солей і формування

калових мас. Травний тракт закінчується відхідником, через який видаляються з організму неперетравлені частини їжі.

Стінка травного каналу, незважаючи на морфологічні особливості його різних відділів, має загальний план будови. Вона складається з чотирьох шарів: 1) слизової оболонки, що вистилає канал зсередини; 2) підслизової основи; 3) м'язової оболонки; 4) зовнішньої оболонки, що представлена або серозною, або адвентиціальною оболонкою.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 961 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)