АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Склад шлункового соку.

Прочитайте:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. D. Це спосіб, при якому передню черевну стінку беруть двома руками в повздовжню складку, після чого просять роділлю потужитись
  3. II. Cтруктура та склад служби страхових експертів
  4. Акт за якою формою складається при обліку нещасних випадків, під час виробничого травматизму?
  5. Білковий склад плазми крові.
  6. Будова, класифікація і хімічний склад кісток.
  7. В - продольные складки
  8. Варiанти клiнiчного перебiгу й ускладнення.
  9. Варiанти клiнiчного перебiгу та ускладнення.
  10. Використовуючи символику родовіду складіть власний родовід

 

Чистий шлунковий сік - безколірна прозора рідина кислої реакції (рН - 0,8-1,5). Кислотність шлункового соку ви­значається вмістом в ньому соляної кислоти, концентрація якої при прийнятті їжі — 0,4-0,5%. При відсутності процесу травлення соляна кислота не виділяється і рН шлункового соку нейтральна.

До складу шлункового соку входять ферменти — протеази, які перетравлюють білки (пепсин, желатиназа, хімозин) і ліпаза, гідролізуюча жири. Пепсин виділяється головними клітинами шлунку в неактивному стані — у вигляді пепсиногену Активує, його соляна кислота. Пепсин розщеплює білки до поліпептидів. Желатиназа (парапепсин) здійснює гідроліз желатину (білок сполучної тканини), а хімозин (ренін) — розщеплює казеін молока в присутності кальцію до параказеїну і сироваткового білка. У дорослих людей хімозин не виділяється. Ліпаза розщеплює жири на гліцерин та жирні кислоти. Ліпаза шлункового соку дорослих осіб малоактивна, вона діє лише на емульговані жири. У грудних дітей шлункова ліпаза розщеплює до 25% жиру молока. Важлива роль в шлунковому травленні належить соляній кислоті. Вона активує пепсиноген, забезпечує бактерицидну дію шлункового соку, викликає денатурацію і набухання білків, зокрема білків молока, сприяючи їх подальшому ферменітивному розщепленню. Нарешті, соляна кислота активує гормон гастрін, який утворюється в слизовій оболонці воротаря шлунку, стимулює шлункову секрецію і бере участь в процесах переміщення харчових мас з шлунку в кишечник. В захисті стінки шлунку від пошкоджуючої дії пепсину і соляної кислоти важлива роль належить слизовому бар'єру з великим вмістом муцину, який вироб­ляється додатковими клітинами шлункових залоз. Обкладовими клітинами шлунку крім соляної кис­лоти виробляється внутрішній фактор шлункового травлення — глікопротеїд. При відсутності цього фактору порушується всмоктування вітаміну В і виникає перніціозна анемія. Під впливом ферментів слини в шлунку про­довжується розщеплення полісахаридів. Проте цей процес триває лише до тих пір, поки їжа, що на­дійшла в шлунок, не змішається з шлунковим со­ком, соляна кислота якого гальмує активність карбоангідраз слини.

Регуляція шлункової секреції. Діяльність шлунку залежить від складу і кількості прийнятої їжі. Стимулюючу дію на залози шлунку виявляють екстрактивні речовини м'яса, гальмівну — жир, концентровані розчини кухонної солі тощо. При споживанні хліба, як і м'яса, максимальна секреція шлункового соку настає через годину, при спожи­ванні молока — через три години. Направлена зміна секреторної діяльності шлункових залоз в залежності від характеру їжі досягається активізацією механізмів нервової та гуморальної регуляції. Весь період шлункового соковиділення умовно поділяють на три фази — реф­лекторна (психічна), власне шлункова (нейрогумо­ральна або хімічна) і кишкова.

Кишкова фаза секреції шлункового соку обу­мовлена хімічним впливом на залози шлунку (через кров) продуктів гідролізу харчових речовин в тон­кому кишечнику. Наявність кишкової фази секреції пояснює відносно велику тривалість активності шлункових залоз. Секреторна функція шлункових залоз знач­ною мірою залежить від емоційного стану людини. Надмірне збудження людини завжди посилює сек­реторну діяльність травних залоз, а страх і смуток її гальмують. Зниження кислотності і атрофія слизової оболонки за таких умов сприяють виникненню виразок шлунку.

В період психічної фази. секреції сік виділяється при дії умовних подразників — умовні харчові рефлекси (вид, запах їжі, неспецифічні подразники які раніше співпадали з прийняттям їжі, її запахом тощо). Шлунковий сік, який виділяється при ба­ченні їжі і її відчутті І.П.Павлов назвав апетитним (запальним) соком.

Виділення апетитного соку за­безпечує підготовку травного тракту до прийняття їжі. А оскільки виникнення апетиту визначається рядом умовних і безумовних подразників, то обстановка, в якій людина споживає їжу, і її смакові якості мають важливе значення для процесів трав­лення. При подразненні їжею смакових і нюхових рецепторів відбувається безумовнорефлекторне по­силення секреції не лише слинних, а й шлункових травних залоз (рис. 11). Наявність фази шлункової секреції доведено дослідом "уявного годування".

Шлункова (нeйpoгуморальна) фаза секреції розвивається після надходження їжі в шлунок і триває декілька годин. Ця фаза шлункової секреції обумовлена дією механічних і хімічних подразни­ків. Вона регулюється блукаючим нервом, місце­вими інтрамуральними рефлексами, гістаміном і гастрином, виділення якого посилюється в присутності амінокислот, дипептидів, алкоголю, под­разненні чутливих рецепторів стінок шлунку при його помірному розтягненні. Гастрин значно активніший гістаміну.

Хімічними подразниками секреторних клітин шлунку є речовини, які утворюються при розщеп­ленні білків, жирів і вуглеводів, екстрактивні ре­човини відварів м'яса і овочів, кінцеві продукти гідролізу білків тощо. В регуляції шлункової секреції беруть участь такі біологічно активні речовини, як серотонін (по­силює утворення муцину і ферментів шлунковими залозами), секретин (гальмує утворення соляної кислоти і секрецію пепсину), бомбезин (посилює секрецію соляної кислоти) та інші. В цілому регуляція діяльності шлункових залоз здійснюється одночасним впливом гормонів, медіаторів, активних ме­таболітів і, звичайно, нервової системи.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 910 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)