АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Відчуття голоду, насичення і апетит

Прочитайте:
  1. Відчуття і сприймання в процесі праці
  2. Всмоктування поживних речовин в травній системі. Механізм всмоктування. Відчуття голоду та насичення.
  3. Засоби що впливають на апетит.
  4. Засоби які знижують апетит або анорексигенні.
  5. ЗАСОБИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА АПЕТИТ
  6. Засоби, що впливають на апетит.
  7. Засоби, що пригнічують апетит
  8. РАЗДЕЛ IX СРЕДСТВА, ВЛИЯЮЩИЕ НА АПЕТИТ, МОТОРИКУ ЖЕЛУДКА И КИШЕЧНИКА. ЖЕЛЧЕГОННЫЕ СРЕДСТВА
  9. У жінки через 3 місяці після пологів виникли зниження зору на праве око і відчуття затерпання в ногах. Ці скарги є типовими для дебюту якого захворювання?

 

Відчуття голоду, насичення, апетиту і спраги належать до загальних відчуттів. Їх виникнення не пов'язане з функцією якого-небудь одного конк­ретного органа або частини тіла. Формування цих відчуттів викликається дією стимулів (одного або декількох), які виникають в самому організмі. По­дразнюючи відповідні інтерорецептори, ці стимули не лише формують відчуття голоду чи спраги, а і обумовлюють виникнення мотивацій, спрямованих на пошуки і прийняття їжі та води.

Голод. Відчуття голоду проявляється у виник­ненні неприємних відчуттів, які локалізуються пе­реважно в області шлунка ("смоктання під ложеч­кою"). Це відчуття супроводжується знесиленням, загальною слабкістю, інколи нудотою. Як правило відчуття голоду виникає при порожньому шлунку і зникає при його наповнені (відчуття ситості),

Формування відчуттів голоду і ситості тісно пов'язано з функцією гіпоталамуса. В його лате­ральній зоні знайдені ділянки стимуляція яких ви­кликає відчуття голоду, а руйнування — відмову від їжі; подразнення нервових клітин вентрамедіальної зони гіпоталамуса активізують механізми, що формують відчуття ситості, а їх руйнування — булімію (патологічне відчуття голоду і прожерли­вість). Структурно і функціонально гіпоталамічний центр голоду тісно зв'язаний з лімбічними струк­турами і корою головного мозку. Саме ці його зв'яз­ки і обумовлюють харчову поведінку і направлену діяльність травного тракту.

В регуляції відчуття голоду виділяють корот­кочасний і довготривалий механізми. Короткочас­ний механізм голоду формується в умовах відсутності іжі в шлунку (рефлекторне скорочення пустого шлунка), а також при зменшенні за межі гомеостатичної норми концентрації глюкози в крові. Вчені допускають наявність глюкорецепторів в проміжному мозку, шлунку і тонкому кишечнику. Їх подраз­нення при зменшенні глюкози в крові і є, основним фактором виникнення відчуття голоду (глюкостатичний механізм регуляції споживання їжі). Довготривалий механізм регуляції відчуття голоду поки що є гіпотетичним, згідно з цією гі­потезою вчені допускають наявність ліпорецепторів, які беруть участь в регуляції жирового обміну. Відхилення маси тіла від нормативної регулюється проміжними продуктами обміну жирів, які сприймаються організмом як сигнал голоду або насичення. Харчовий центр може активізуватись і внаслідок посиленого надходження ліпідів з жи­рових депо.

 

Насичення. Загальне відчуття протилежне го­лоду, називається насиченням. Воно виникає за­ довго до повного всмоктування поживних речовин з травного каналу і проявляється у відчутті повноти шлунка.

Розрізняють передабсорбтивний і післяабсорбтивний види насичення. Передабсорбтивне (сенсорне або первинне) насичення наступає до того, як продукти перетравлення їжі надходять в кров. Його виникнення пов'язане з подразненням нюхових, смакових і механорецепторів порожнини рота, глотки, стравоходу, шлунка і 12-палої кишки під час їжі. Сприяють сенсорному насиченню розтягнення шлунка їжею, подразнення хеморецепторів шлунка та 12-палої кишки глюкозою і амінокислотами їжі.

Післяабсорбтивне насичення (обмінне або вторинне) формується після всмоктування продуктів розщеплення харчових речовин в кров. В його виникненні беруть участь глюко-, ліпо- і термо­ статичний механізми регуляції споживання їжі та харчової поведінки. Ці механізми знаходяться у зворотному зв'язку з механізмами, які формують відчуття голоду.

 

Апетит. Кількість їжі, яку споживає людина в час їди, визначається не лише відчуттям голоду, а і рядом психологічних факторів. Емоційне від­чуття, зв'язане з бажанням людини споживати дану їжу, називають апетитом. Це відчуття може бути складовим компонентом відчуття голоду, а може виникати і самостійно (індивідуальна схильність до даного харчового продукту), не залежно від по­треб людини в поживних речовинах. Апетит часто проявляється як наслідок звички приймати їжу в один і той же час доби. Апетитність їжі звичайно визначається її смаковими якостями, запахом, кон­систенцією, температурою, способом приготування, сервіровкою тощо.

Надмірне споживання їжі (булімія), або повна відмова від неї (анорексія) інколи проявляється у людей, які попадають в скрутні життєві ситуації, при дії стресових подразників надмірної сили. Нер­вова анорексія часто проявляється у дівчат в період їх статевого дозрівання.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1126 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)