АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розглянути ситуаційні задачі і тести.

Прочитайте:
  1. Б. Задачі для самоконтролю.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача 1. Разом з лікарем-інтерном доберіть речовини, найбільш раціональні для використання в наступних ситуаціях:

а) хворому з маніакально-депресивним психозом для попередження приступів маній;

б)при депресивному стані;

в)при пригніченні дихання і судинного тонусу при отруєнні етиловим спиртом;

г) для лікування отруєнь наркозними і снодійними речовинами;

д) у хворого з пневмонією для покращення вентиляції легень і досягнення відхаркувального ефекту.

Задача 2. Хворий К., 41року, з алкогольною депресією приймав антидепресивний препарат по 1 таблетці 2 рази на день. Через два тижні став скаржитись на безсоння, серцебиття, сухість в роті, затримку сечопуску, порушення акомодації. Який препарат міг викликати подібні ефекти, як їх попередити? З чим пов’язані периферичні побічні ефекти?

Задача 3. Пацієнт О., 37 років, приймав антидепресивний препарат ніаламід протягом 3 тижнів. У хворого покращився настрій і загальний стан. Бажаючи покращити функцію печінки, за порадою лікаря став вживати багато молочно-кислих продуктів, зокрема сиру. Через декілька днів виник гіпертонічний криз. Яка причина виникнення кризу? Поясніть лікарю його помилку.

Задача 4. Вам необхідно підготувати коротке інформаційне повідомлення для лікарів-анестезіологів про застосування аналептиків. Для цього заповніть таблицю:

 

Показання до застосування кофеїн бемегрид кордіамін камфора
Отруєння наркозними препаратами        
Отруєння алкоголем        
Серцева слабість при інфекціях, інтоксикаціях        
Спазм судин головного мозку        

 

САМОСТІЙНА АУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТІВ:

І. Контроль вихідного рівня знань (опитування і тестування).

ІІ. Розглянути ситуаційні задачі, зробити висновки. Виписати складні рецепти. Ознайомитись з формами випуску препаратів, інформаційними листами до них.

ІІІ. Контроль кінцевого рівня знань за індивідуальними завданнями. Проаналізувати помилки.

 

 

ЗАНЯТТЯ №24

ТЕМА: Підсумковий контроль змістового модуля №3. Фармакологія засобів, що впливають на ЦНС.

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Засоби, що вливають на ЦНС, широко використовують майже в усіх галузях медичної практики. Заспокійливі, транквілізатори, снодійні – в терапії, неврології, хірургії; для лікування епілепсії, нейролептики – в психіатрії і хірургії. Без засобів для наркозу неможливе проведення операцій, закис азоту є ефективним анальгезуючим середником для знеболення родів та при інфаркті міокарду, наркотичні анальгетики є єдиними засобами зняття сильних болів при аналогічних захворюваннях, травмах, шокових станах та в післяопераційний період. В той же час, наркоманія та алкоголізм – це важкі недуги, що є не тільки медичною, а і соціальною проблемою і, практично, дуже важко або взагалі не піддаються виліковуванню.

Навчальні цілі:

знати: особливості фармакокінетики, фармакодинаміки, механізм дії та правила призначення психотропних засобів, наркотичних і ненаркотичних анальгетиків, засобів для наркозу, снодійних, протиепілептичних,протипаркінсонічних засобів.

вміти: раціонально призначити та дозувати, обгрунтувати їхнє застосування в медичній практиці, передбачити та попередити можливу побічну дію, виписати препарати в рецепті та провести корекцію виписаних рецептів.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 576 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)