АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розглянути ситуаційні задачі.

Прочитайте:
  1. Б. Ситуаційні задачі.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача 1. Порадьте лікарю, який з препаратів доцільно використати при передозуванні невідомого наркотичного анальгетика і чому? А) Налорфіну гідрохлорид. Б) Налоксон.

Задача 2. Разом з лікарем-інтерном доберіть речовини, найбільш раціональні для використання в наступних ситуаціях: а) для зняття болів при нирковій та печінковій коліках; б) при травматичному шоці; в) для лікування ревматоїдного артриту; г) при гострій респіраторній вірусній інфекції, яка супроводжується вираженою гіпертермією; д) для премедикації наркозу; е) для профілактики кардіогенного шоку при інфаркті міокарду; є) для антидотної терапії при отруєнні морфіном; ж) при болючих менструаціях у дівчинки-підлітка.

Задача 3. До приймального відділення надійшов хворий у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання утруднене, відзначається періодичність по типу Чейн-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Чим відбулося отруєння?

A. Наркотичними анальгетиками

B. Транквілізаторами

C. Ненаркотичними анальгетиками

D. М-холіноблокаторами.

Задача 4. Хворій з явищами гострої інтоксикації морфіном був введений налоксон, який швидко покращив її стан. Який переважний механізм дії цього препарату?

A. Конкурентна блокада опіатних рецепторів.

B. Блокада ГАМК-рецепторів.

C. Блокада серотонінових рецепторів.

D. Блокада бензодіазепінових рецепторів.

E. Блокада сигма-опіатних рецепторів.

 

САМОСТІЙНА АУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТІВ:

І. Контроль вихідного рівня знань (опитування).

ІІ. Заповнити таблицю порівняльної дії наркотичних засобів.

 

Назва препарату Форма випуску Доза препа-рату хворого Швидкість та тривалість дії Переваги Недоліки Застосування
             

Ш. Виберіть препарати найбільш ефективні для нейролептаналгезії: морфін, промедол, фентаніл, аміназин, налоксон, дроперідол.

 

ІІІ. Контроль кінцевого рівня знань за індивідуальними завданнями.

 

 

ЗАНЯТТЯ № 18

ТЕМА: Фармакологія ненаркотичних анальгетиків і протизапальних засобів.

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Больовим синдромом супроводжується багато захворювань, тому залежно від етіології біль можна зменшити або повністю зняти за допомогою лікарських засобів. Анальгетики цінні тим, що вибірково пригнічують больові реакції при збереженій свідомості. Проте вони не позбавленні недоліків. Ненаркотичні анальгетики поруч з анальгезуючою, протизапальною та жарознижуючою дією теж проявляють побічні впливи. Конкретні і глибокі знання даної групи препаратів необхідні кожному фармацевту.

Протизапальні засоби широко використовуються в практичній медицині, оскільки є велика кількість захворювань, в основі патогенезу яких лежить запальний процес. Тільки глибоке вивчення фармакологічних властивостей лікарських засобів даної теми допоможе вибрати у кожній конкретній ситуації найраціональніший засіб та попередити розвиток можливих ускладнень.

Навчальні цілі:

знати: особливості фармакокінетики, фармакодинаміки, правила виписування та призначення ненаркотичних анальгетиків, протизапальних засобів, механізми дії, побічні ефекти;

вміти: раціонально застосовувати, дозувати, а також передбачати та попереджувати можливу побічну дію даних засобів, виписувати в рецептах відповідно до форм випуску та коректувати виписані рецепти.

САМОСТІЙНА ПОЗААУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТІВ:

Вивчити за підручником і конспектом лекцій наступні питання:

1.Особливості знеболюючої дії ненаркотичних анальгетиків в порівнянні з наркотичними.

2.Основні хімічні групи ненаркотичних анальгетиків.

3.Вплив ненаркотичних анальгетиків на периферичні механізми формування больового відчуття. Механізми жарознижуючої та протизапальної дії ненаркотичних анальгетиків.

4.Показання до застосування ненаркотичних анальгетиків, їх основні побічні ефекти.

5.Класифікація протизапальних засобів.

6.Можливі механізми протизапальної дії препаратів стероїдної будови. Фармакологічні властивості та порівняльна характеристика гідрокортизону, преднізолону, мометазону, флуметазону півалату. Застосування та побічна дія.

7.Основні принципи призначення та лікування стероїдами.

8.Механізм протизапальної дії нестероїдних протизапальних препаратів.

9.Класифікація нестероїдних протизапальних засобів. Порівняльна характеристика. Застосування, побічна дія.

Вивчити форми випуску і дозування наступних препаратів: кислота ацетилсаліцилова, метилсаліцилат, анальгін, парацетамол, баралгін (максіган, спазмагон, спазган), гідрокортизон, преднізолон, дексаметазон, флуметазону півалат, мометазон, індометацин, диклофенак натрію, кислота мефенамова, напроксен, целекоксиб, мелоксикам.

Для набуття вмінь корекції рецептів, виписаних лікарем, випишіть в рецептах:

-ацетилсаліцилову кислоту в таблетках;

-анальгін в таблетках;

-парацетамол в таблетках;

-баралгін (максіган, спазмалгон);

-метилсаліцилат в лініменті;

-диклофенак натрію (вольтарен, ортофен) в таблетках, мильцях, ампулах;

-кетопрофен в капсулах;

-мелоксикам в таблетках;

-целекоксиб в капсулах;

-гідрокортизон в суспензії та мазі;

-преднізолон в таблетках;

-мометазон (елоком) в мазі;

Розглянути і вирішити ситуаційні задачі і тести:

Задача 1. Які з названих препаратів раціонально використати для потенціювання анальгетичного ефекту аналгіну при болях голови: дифенін, фенобарбітал, кофеїн, парацетамол, аспірин, резерпін, анестезин?

Задача 2. Разом з лікарем-інтерном доберіть речовини, найбільш раціональні для використання в наступних ситуаціях: а) для зняття болів при нирковій та печінковій коліках; б) при травматичному шоці; в) для лікування ревматоїдного артриту; г) при гострій респіраторній вірусній інфекції, яка супроводжується вираженою гіпертермією; д) для премедикації наркозу; е) для профілактики кардіогенного шоку при інфаркті міокарду; є) для антидотної терапії при отруєнні морфіном; ж) при болючих менструаціях у дівчинки-підлітка.

Задача 3. Які препарати слід призначити пацієнту з спастичними болями в ділянці кишечника і чому? Анальгін, парацетамол, спазган, платифилін, бутадіон.

Задача 4. Вкажіть, які побічні ефекти характерні для ацетилсаліцилової кислоти? Безсоння, алергічні реакції, підвищення АТ, болі в шлунку, виразки шлунку, кровоточивість, бронхоспазм.

Задача 5. Вам необхідно підготувати коротке інформаційне повідомлення для лікарів. Для цього складіть таблицю: “Порівняльна характеристика дії ацетилсаліцилової кислоти, амідопірину, бутадіону, індометацину,ібупрофену, мефенамової кислоти, діклофенаку натрію (протизапальна, жарознижуюча, анальгетична, побічна тощо) ”.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 672 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)