АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розглянути ситуаційні задачі і тести. Задача 1. Разом з лікарем-інтерном доберіть речовини, найбільш раціональні для використання в наступних ситуаціях:

Прочитайте:
  1. Б. Задачі для самоконтролю.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача 1. Разом з лікарем-інтерном доберіть речовини, найбільш раціональні для використання в наступних ситуаціях:

а)похідні пурину при гіпотонії;

б) для зменшення відчуття втоми, голоду, сонливості;

в) для лікування нічного нетримання сечі;

г) при деяких формах мігрені (разом з ненаркотичними анальгетиками);

д) студенту перед іспитами.

Задача 2. До лікаря звернувся хворий Н., 28 років, із скаргами на швидку втомлюваність, в’ялість, сонливість, зниження розумової і фізичної працездатності. При обстеженні патології з боку внутрішніх органів та ЦНС не виявлено. Допоможіть лікарю вибрати препарати, які доцільно призначити в даному випадку, їх дози. Які ефекти виникнуть? Який механізм їх розвитку?

Задача 3. В аптеку звернувся студент, який готуючись до сесії, почав приймати ноотропіл за сім днів до екзаменів по 1 капсулі 3 рази в день. Який механізм дії препарату? Чи правильно студент вживає препарат? Чи буде результат помітний вже на першому екзамені?

Задача 4. Відзначити препарат, показаний при зниженні розумової діяльності, пов'язаної з дегенеративними ураженнями головного мозку:

Пірацетам

Амітриптілін

Піразидол

Бемегрид

Бемітил

 

САМОСТІЙНА АУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТІВ:

І. Контроль вихідного рівня знань (опитування і тестування).

ІІ. Розглянути ситуаційні задачі, зробити висновки. Виписати складні рецепти. Ознайомитись з формами випуску препаратів, інформаційними листами до них.

ІІІ. Контроль кінцевого рівня знань за індивідуальними завданнями. Проаналізувати помилки.

 

ЗАНЯТТЯ №23

ТЕМА: Фармакологія антидепресантів, аналептиків і солей літію

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Необхідними у практичній роботі лікаря є знання про фармакодинаміку і фармакокінетику такої групи препаратів як аналептики, що використовуються при шокових та термінальних станах, а також при ранніх стадіях отруєння снодійними та наркозними засобами.

Адаптогени знаходять широке застосування при лікуванні психічних захворювань, а також невротичних та психозоподібних розладів, що супроводжуються напругою, страхом, тривогою, депресією, якими щорічно страждають мільйони.

Відкриття та впровадження в практику активних психотропних засобів є одним з найбільш великих досягнень медицини. Перш за все принципово змінилося положення в лікуванні психічних захворювань, до появи яких лікування такого контингенту хворих було дуже обмеженим. Психотропні препарати суттєво поповнили арсенал лікарських засобів, що вживаються в інших галузях медицини. Важливо і те, що успіхи у створенні цих препаратів значною мірою стимулювали фундаментальні дослідження (фармакологічні, фізіологічні, біохімічні, патофізіологічні) у цій складній проблемі, як механізми різних проявів діяльності головного мозку, а також у встановленні етіології та патогенезу психічних розладів і принципів їх лікування.

Навчальні цілі:

знати: особливості фармакокінетики, фармакодинаміки, правила виписування та призначення аналептиків, антидепресантів і солей літію.

вміти: раціонально застосовувати, дозувати, а також передбачати та попереджувати можливу побічну дію даних засобів, виписувати в рецептах та коректувати виписані рецепти.

 

САМОСТІЙНА ПОЗААУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТІВ:

Вивчити за підручником і конспектом лекцій наступні питання:

1. Класифікація середників, що збуджують нервову систему.

2. Аналептики. Загальні принципи дії на ЦНС. Вплив на кровообіг і дихання. Показання до застосування. Побічна дія. Можливість конвульсивних реакцій.

3. Антидепресанти. Можливі механізми антидеприсантної дії. Класифікація.

4. Порівняльна характеристика препаратів антидепресантів. Вплив на ефекти інших лікарських засобів. Побічні ефекти.

5. Поняття про актопротектори. Бемітил. Особливості фармакодинаміки, застосування.

6. Солі літію. Можливі механізми дії. Застосування. Побічні ефекти.

Вивчіть форму випуску і дозування наступних препаратів: бемегрид, камфора, кордіамін, етимізол, кофеїн бензоат натрію, стрихніну нітрат, амітриптилін (триптизол), піразидол, ніаламід, азафен, тразадон, флуоксетин (прозак), гіперицин, літію карбонат, бемітил.

Для набуття вмінь корекції рецептів, виписаних лікарем, випишіть в рецептах: бемегрид в ампулах, камфору для ін’єкцій, кордіамін всередину і для ін’єкцій, етимізол, амітриптілін, флуоксетин, ніаламід в таблетках, літію карбонат.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 628 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)