АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

САМОСТІЙНА аудиторна РОБОТА студентів .

Прочитайте:
  1. VII. Короткі методичні вказівки до роботи студентів на
  2. VІІ. ІНДИВІДУАЛЬНА НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНА РОБОТА
  3. БАЗА ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ
  4. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ ТА УМІНЬ СТУДЕНТІВ
  5. Для підготовки студентів до контролю засвоєння матеріалу змістового модуля № 1
  6. для підготовки студентів до контролю засвоєння матеріалу змістового модуля № 2.
  7. Для студентів 1 курсу фармацевтичного факультету
  8. Для студентів 3 курсу медичного факультету
  9. для студентів 5-го та 6-го курсу медичного факультету
  10. Для студентів 6 курсу медичного факультету

І. Контроль вихідного рівня знань (опитування).

ІІ. Розглянути ситуаційні задачі і слайди, зробити висновки. Виписати складні рецепти. Ознайомитися з формами випуску препаратів, інформаційними листками на них.

ІІІ. Провести корекцію виписаних рецептів.

ІV. Контроль кінцевого рівня знань за індивідуальними завданнями. Аналіз помилок.

 

ЗАНЯТТЯ №53

ТЕМА: Фармакологія сульфаніламідів. Фармакологія нітрофуранів, 8-оксихінолінів.

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Сульфаніламідні препарати (СА)- синтетичні протимікробні засоби широкого спектру дії - впроваджені у практику з 1935 року, знаходять досить широке застосування для фармакотерапії в різних галузях медицини (в терапії, хірургії, ЛОР-практиці, офтальмології, стоматології, педіатрії та ін.). Особливе зацікавлення до СА зросло з появою пролонгованих та комбінованих препаратів, які нерідко викликають бактерицидну дію. Проте у кожного з препаратів є поряд з позитивними і побічні ефекти, відмінності фармакологічних властивостей, врахування яких може забезпечити правильне дозування ефективне лікування, попередження розвитку стійких штамів.

Похідні нітрофурану, 8-оксихіноліну широко застосовують для лікування інфекційних захворювань, викликаних грампозитивними та грамнегативними мікроорганізмами і найпростішими

Навчальні цілі:

знати: особливості фармакокінетики, фармакодинаміки, спектр та механіми дії синтетичних хіміотерапевтичних засобів різних хімічних груп, правила дозування та призначення;

вміти: раціонально призначати і оптимально дозувати, обґрунтувати їх застосування, передбачити можливу побічну дію, провести корекцію виписаних рецептів.

самостійна позааудиторна робота студентів при підготовці до заняття:

запитання для контролю рівня знань:

1.Історія застосування хіміотерапевтичних середників.

2.Основні принципи хіміотерапії. Критерії оцінки хіміотерапевтичних препаратів.

3.Сульфаніламідні препарати, залежність між структурою і антимікробним ефектом. Механізм і спектр антибактеріальної дії.

4.Фармакокінетика сульфаніламідних препаратів. Класифікація.

5.Дозування препаратів сульфаніламідів. Можливі ускладнення, їх попередження і лікування.

6.Комбіновані препарати сульфаніламідів та триметоприму. Спектр, характер дії. Особливості фармакокінетики.

7.Похідні нітрофуранів. Механізм та спектр протимікробної дії.

8.Показання і протипоказання до призначення фурациліну.

9.Особливості спектру дії і застосування фуразолідону, фурадоніну, фурагіну. Побічні ефекти.

10.Спектр та механізм антибактеріальної дії похідних 8-оксихіноліну, які погано всмоктуються в травному каналі: ентеросептолу, інтестопану, мексаформу, мексази.

11.Показання і протипоказання до призначення препаратів, які добре всмоктуються в травному каналі: нітроксоліну (5-НОК). Побічна дія.

Вивчити форму випуску і дози таких препаратів: сульфадимезин, етазол, уросульфан, сульфапіридазин, сульфадиметоксин, фтанілсульфатіазол (фталазол), сульфацетамід (альбуцид), ко-тримоксазол (бактрим. бісептол), сульфатіазол срібла (аргосульфан), сульфаметоксіпіразин (сульфален), сульфасалазин (салазопіроин-ЕN-Табс) ентеросептол, інтестопан, мексаза, мексаформ, нітроксолін, фуразолідон, фурацилін, фурагін, фурадонін, хлорхінальдол, хіноксидин, діоксидин, метронідазол, тинідазол

Для набуття вмінь корекції рецептів, виписаних лікарем, самостійно випишіть в рецептах: сульфадимезин в таблетках і порошку, етазол в таблетках, сульфацетамід, фталазол в таблетках, бактрим в таблетках, сульфатіазол срібла, сульфален, сульфасалазин в таблетках, фурацилін в таблетках і в розчині, фурадонін в таблетках, фуразолідон в таблетках, фурагін в таблетках, нітроксолін в таблетках, ентеросептол в таблетках, інтестопан в таблетках, мексаза в таблетках, хлорхінальдол в мазі, хінофуцин ЛХ в суппозиторіях.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 410 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)