АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

САМОСТІЙНА АУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

Прочитайте:
  1. VII. Короткі методичні вказівки до роботи студентів на
  2. VІІ. ІНДИВІДУАЛЬНА НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНА РОБОТА
  3. БАЗА ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ
  4. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ ТА УМІНЬ СТУДЕНТІВ
  5. Для підготовки студентів до контролю засвоєння матеріалу змістового модуля № 1
  6. для підготовки студентів до контролю засвоєння матеріалу змістового модуля № 2.
  7. Для студентів 1 курсу фармацевтичного факультету
  8. Для студентів 3 курсу медичного факультету
  9. для студентів 5-го та 6-го курсу медичного факультету
  10. Для студентів 6 курсу медичного факультету

І. Контроль вихідного рівня знань (опитування).

ІІ. Розглянути ситуаційні задачі і тестові завдання, зробити висновки.

1. Дайте відповіді лікарю на такі питання:

1)Чи подразнююча дія нестероїдних протизапальних препаратів на слизову шлунку є результатом місцевої чи системної дії? Наведіть приклади.

2)Чи доцільно призначати хворим на виразкову хворобу шлунку та гастрит ацетилсаліцилову кислоту, індометацин, ібупрофен? Обгрунтуйте.

3) Дайте відповіді лікарю на такі питання: Які побічні ефекти можуть викликати глюкокортикостероїди? Поясніть механізм імунодепресивної дії.

 

2.При підготовці інформації про нестероїдні протизапальні засоби вкажіть синоніми для ацетилсаліцилової кислоти, вольтарену, індометацину, мелоксикаму, целекоксибу.

Ш.Виписати складні рецепти, ознайомитись з формами випуску препаратів, інформаційними листками на них.

 

ІІІ. Контроль кінцевого рівня знань за індивідуальними завданнями.

ЗАНЯТТЯ №46

ТЕМА: Протиалергічні засоби. Імуномодулятори.

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Протиалергічні та імуномоделюючі засоби широко використовуються у практичній медицині. Це пояснюється наявністю великої кількості захворювань, в основі патогенезу яких лежить запальний процес, зростання числа алергічних захворювань, ослабленням імунної системи організму і необхідністю застосування з лікувальною чи профілактичною метою даних груп фармакологічних препаратів.

Слід відзначити, що не дивлячись на широкий спектр фармакологічної дії і високу терапевтичну цінність, препарати даних груп мають і цілий ряд недоліків, спричинюють розвиток різноманітних побічних ефектів. Тільки глибоке вивчення фармакологічних властивостей лікарських засобів даної теми допоможе фармацевту у співпраці з лікарями будь-якого профілю вибрати у кожній конкретній ситуації найраціональніший засіб і попередити розвиток можливих ускладнень.

Навчальні цілі:

знати: особливості фармакокінетики, фармакодинаміки, механізм дії та правила призначення протиалергічних та імуномодулюючих засобів;

вміти: раціонально призначати і дозувати, обгрунтувати їх застосування в медичній практиці, передбачити і попереджувати можливу побічну дію, виписати препарати в рецепті та провести корекцію виписаних рецептів.

САМОСТІЙНА ПОЗААУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ЗАНЯТТЯ:

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ РІВНЯ ЗНАНЬ.

 

Вивчити за підручником і конспектом лекцій такі питання:

1.Поняття про специфічну і неспецифічну сенсибілізацію. Загальні принципи лікування алергічних захворювань.

2.Групи препаратів, що застосовуються при алергії негайного типу.

3.Групи препаратів, що застосовуються при алергії сповільненого типу.

4.Механізм протиалергічної дії глюкокортикоїдів.

5. Протигістамінні препарати, що впливають на Н1 та Н2 рецептори. Механізм дії. Побічні ефекти.

6. Застосування адреноміметиків (адреналін) і бронхолітиків міотропної дії (еуфілін) при анафілактичних реакціях.

7. Основна спрямованість дії імунодепресантних препаратів. Застосування. Побічні ефекти. Десенсибілізуючі властивості цитостатиків (азатіоприну), циклоспорину.

8. Засоби, що стимулюють імунні процеси (інтерферон, тималін, продігіозан, метилурацил, вітамінні комплекси). Застосування. Побічні ефекти.

Вивчити форму випуску і дозування наступних препаратів: гідрокортизон, преднізолон, дексаметозон, флуметазону пілават, флюоцинолону ацетонід, мометазон, кислота кромогліцієва (кромолін-натрію), лоратидин (кларитин), задітен, дифенгідрамін (димедрол), тавегіл, супрастин, діазолін, терфенадин, еуфілін, адреналіну гідрохлорид, інтерферон, левамізол, тімалін, продигіозан, метилурацил, азатіоприн.

Для того, щоб навчитись грамотно читати і коректувати рецепти, виписати в рецепті:

кромолін-натрію в капсулах, гідрокортизон в суспензії, дексаметазон в таблетках, преднізолону гемісукцинат для ін’єкцій, лоратидин (кларитин) в табл., дифенгідрамін (димедрол) в табл., діазолін, мометазон в мазі, азатіоприн, адреналін для зняття приступу бронхіальної астми.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 506 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)