АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розгляньте ситуаційні задачі і тести. Задача 1. У хворого Б., 38 років, гостра наднирникова недостатність, Які засоби найбільш доцільно застосувати?

Прочитайте:
  1. Б. Задачі для самоконтролю.
  2. Б. На малюнку розгляньте внутрішню будову спинного мозку.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Задача 1. У хворого Б., 38 років, гостра наднирникова недостатність, Які засоби найбільш доцільно застосувати?

А)-Гідрокортизон.

Б)-Преднізолон.

В)-Синалар.

Д)-Дезоксікортикостерон.

Г)-Дексаметазон.

Задача 2. Відкоректуйте рецепти, які поступили в аптеку:

Rp.: Prednisolonum 0,005

D.t.d. N 5

S. По 1 таб. за 30 хв. перед сном

#

Rp.:Sol. Desoxycorticosteroni acetatis

D.t.d. N 10 in amp.

S.

Задача 3. Хворий тривало приймав глюкокортикоїди. Після різкої відміни препарату скаржиться на міалгію, підвищену стомлюваність, емоційну нестабільність, головний біль, безсоння, втрату апетиту, нудоту. Розвинувся синдром відміни глюкокортикоїдів. Призначення яких препаратів показане для корекції даного порушення.

A. АКТГ D. Адреналін

B. Глюкокортикоїди E. Кортикостероїди

C. Мінералокортикоїди

Задача 4. В акушерське відділення поступила вагітна жінка із загрозою переривання вагітності. Який гормональний препарат доцільно застосувати в цьому випадку?

А)-Естрон.

Б)-Прогестерон.

В)-Окситоцин.

Г)-Пітуітрин.

Д)-Пролактин.

Самостійна Аудиторна робота студентів.

І. Контроль вихідного рівня знань (опитування).

ІІ. Розглянути ситуаційні задачі, зробити висновки. Виписати складні рецепти, провести корекцію виписаних рецептів. Ознайомитися з формами випуску препаратів, інформаційними листками на них.

ІІІ. Задача 1. Визначити речовини, найбільш раціональні в даних ситуаціях:

1) для лікування хворого, у якого ревматоїдний артрит з гіперергічним запальним процесом при неефективності нестероїдних протизапальних засобів;

2) для зняття синдрому “відміни”, що виник після раптового припинення прийому глюкокортикоїдного препарату;

3) при шокових станах будь-якого походження;

4) у хворого з хронічною недостатністю кори наднирників;

5) для стимуляції регенераторних процесів при кісткових переломах.

6) для лікування раку молочної залози у жінки 68 років;

ІV. Контроль кінцевого рівня знань за індивідуальними завданнями. Проаналізувати помилки.

 

ЗАНЯТТЯ №43

ТЕМА: Препарати жиророзчинних і водорозчинних вітамінів

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ: Вітаміни забезпечують нормальний перебіг біохімічних та фізіологічних реакцій організму. Вітамінні препарати широко застосовуються у медичній практиці за принципом замісної терапії для лікування авітамінозів та гіповітамінозів. У великих дозах (десятки разів більше, ніж добові потреби вітамінів) вітамінні препарати виявляють фармакологічну дію, яку використовують для лікування рахіту, остеопорозу, безпліддя, патології серцево-судинної системи, гепатитів та інших захворювань.

Навчальні цілі:

знати: особливості фармакокінетики, фармакодинаміки, механізм дії та правила призначення препаратів жиророзчинних та водорозчинних вітамінів;

вміти: раціонально призначати і дозувати, обгрунтувати їх застосування в медичній практиці, передбачити і попереджувати можливу побічну дію, виписати препарати в рецепті та провести корекцію виписаних рецептів.

САМОСТІЙНА ПОЗААУДИТОРНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ЗАНЯТТЯ:

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЮ РІВНЯ ЗНАНЬ:

Вивчити за підручником і конспектом лекцій такі питання:

1.Класифікація вітамінів. Види вітамінотерапії.

2.Роль вітамінів групи В в обміні речовин. Участь в окисно-відновних процесах. Вплив на органи і системи. Показання до застосування.

3.Основні фармакодинамічні властивості аскорбінової кислоти, участь в окисно-відновних процесах, вплив на проникність судинної стінки. Застосування.

4.Вплив рутину на проникність тканинних мембран. Джерела його отримання. Застосування. (кверцетин, венорутон).

5.Ретинол. Вплив на епітеліальні покриви. Участь в синтезі зорового пурпуру та інші фармакодинамічні ефекти. Застосування. Побічні ефекти. Гіпервітаміноз.

6. Ергокальциферол, холекальциферол. Механізм утворення активних форм. Вплив на обмін кальцію і фосфатів, інші сторони фармакодинаміки. Застосування. Побічні реакції. Гіпервітаміноз.

7. Філохінон. Його роль в процесі згортання крові. Синтетичний замінник філохінону-вікасол. Вплив на окисно-відновні процеси. Застосування.

8. Токоферол. Його біологічне значення. Застосування.

9. Характеристика полівітамінних препаратів.

Вивчити форму випуску і дозування наступних препаратів: ретинолу ацетату, ергокальциферол, токоферолу ацетат, вікасол, тіаміну хлорид, рибофлавін, кислота нікотинова, нікотинамід, кальцію пантотенат, піридоксину гідрохлорид, кислота фолієва, ціанкобаламін, кальцію пангамат, кислота аскорбінова, рутин.

 

Для того, щоб навчитись грамотно читати і коректувати рецепти, виписати в рецепті: ретинолу ацетат в розчині для прийняття всередину, в ампулах і капсулах, токоферолу ацетат в розчині і капсулах для прийняття всередину, ергокальциферол в драже і спиртовому розчині для прийняття всередину,прегнавіт, тіаміну хлорид в драже і ампулах, рибофлавін в порошку, аскорбінову кислоту з рутином в таблетках, ціанкобаламін в ампулах, фолієву кислоту в таблетках, кальцію пантотенат в мазі і розчині для полоскання ротової порожнини, нікотинову кислоту в порошку, кверцетин.

 

Скласти таблицю: " Вплив вітамінів на обмін речовин”.

  Вітаміни з найбільшим впливом
1. Білковий обмін  
2. Жировий обмін  
3. Вуглеводневий обмін  
4. Антиоксидантна дія  
5. Окисно-відновні процеси  
6. Антигеморагічна дія  

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 542 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)