АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Симпатолітики. До симпатолітиків належать резерпін і октадин

Прочитайте:
  1. Адреноблокатори, симпатолітики
  2. Симпатолітики
  3. Симпатолітики


До симпатолітиків належать резерпін і октадин. Ці засоби діють пресинаптично, на рівні варикозних потовщень адренергічних нервів, сприяють виснаженню запасів норадреналіну, що призводить до блокади проведення нервового імпульсу. На адренорецептори вони не впливають.
Резерпін є сумою алкалоїдів рослини раувольфії. Під впливом препарату знижується артеріальний тиск. Це відбувається за рахунок розширення судин і зменшення частоти і сили серцевих скорочень. Максимальна гіпотензивна дія розвивається через 5-7 днів регулярного прийому препарату. Після проведеного курсу лікування ефект може зберігатися протягом двох тижнів.
Резерпін показаний для лікування різних форм гіпертонічної хвороби. Він має значну кількість побічних ефектів. Оскільки належить до групи нейролептичних засобів, то при тривалому його застосуванні можуть розвиватися явища паркінсонізму. Характерні також в’ялість, сонливість, депресія, брадикардія. Підвищується моторна і секреторна активність шлунково-кишкового тракту, що може спричинити загострення виразкової хвороби, проноси. Характерним є набрякання слизової носа з утрудненням носового дихання.
У зв’язку з побічними ефектами і створенням нових ефективних антигіпертензивних засобів резерпін для лікування гіпертонічної хвороби використовується рідко. Але він входить до складу ряду комбінованих препаратів, які призначають цим хворим, – адельфану, бринердину, кристепіну, трирезиду.
Октадин є симпатолітиком із сильним гіпотензивним ефектом. Зниження артеріального тиску при його застосуванні розвивається поступово, через 2-3 дні. Після припинення прийому препарату ефект зберігається протягом 2 тижнів. До появи сучасних засобів октадин був одним з основ­них препаратів для лікування гіпертонічної хвороби. Зараз його призначають при тяжких формах артеріальної гіпертензії. Дози необхідно підбирати індивідуально, краще в умовах стаціонару. Добову дозу октадину можна приймати один раз на день, зранку. Препарат має значну кількість побічних ефектів: викликає загальну слабість, нудоту, блювання, набрякання слизової оболонки носа, пронос, затримку рідини в організмі. При його застосуванні можливий розвиток ортостатичного колапсу. Для профілактики цього ускладнення хворий повинен 2 год лежати і повільно переходити з горизонтального у вертикальне положення. Для октадину не характерні побічні ефекти з боку ЦНС, тому що він не проникає через гематоенцефалічний бар’єр.
Препарати
Адреналіну гідрохлорид (Adrenalini hydrochloridum) – ампули по 1 мл 0,1 % розчину; флакони по 10 мл 0,1 % розчину.
Норадреналіну гідротартрат (Noradrenalini hydrotartras) – ампули по 1мл 0,2 % розчину.
Ефедрину гідрохлорид (Ephedrini hydrochloridum) – таблетки по 0,002 г, 0,003 г, 0,01 г, 0,025 г; ампули по 1 мл 5 % розчину; флакони по 10 мл 2 % і 3 % розчину.
Мезатон (Mesatonum) – ампули по 1 мл 1 % розчину.
Дофамін (Dophaminum, Dofaminum) – ампули по 5 мл 0,5 % і 4 % розчину.
Нафтизин (Naphthyzinum) – флакони по 10 мл 0,05 % і 0,1 % розчину.
Галазолін (Halazolinum) – флакони по 10 мл 0,05 % і 0,1 % розчину.
Ізадрин (Isadrinum) – таблетки по 0,005 г; флакони по 25 мл і 100 мл 0,5% і 1 % розчину.
Сальбутамол (Salbutamolum) – таблетки по 0,002 г, 0,004 г; флакони по 10 мл (200 разових доз).
Фенотерол (беротек, партусистен) (Fenoterolum, Berotec, Partusisten) – таблетки по 0,005 г; флакони по 15 мл.
Празозин (Prazosinum) – таблетки по 0,001 г, 0,005 г.
Доксазозин (Doxazosinum) – таблетки по 0,002 г, 0,004 г.
Анаприлін (пропранолол) (Anaprilinum, Propranolol) – таблетки по 0,01г, 0,04 г; ампули по 1 мл і 5 мл 0,1 % розчину.
Атенолол (Atenololum) – таблетки по 0,05 г і 0,1 г.
Метопролол (Metoprololum) – таблетки по 0,05 г і 0,1 г.
Резерпін (Reserpinum) – таблетки по 0,0001 г і 0,00025 г.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 391 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)