АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Симпатолітики

Прочитайте:
  1. Адреноблокатори, симпатолітики
  2. Симпатолітики
  3. Симпатолітики

- це засоби. що пригнічують передачу збудження із закінчень адренергічних нервів на адренорецептори. Діють вони пресинаптично, сприяють виснаженню запасів норадреналіну, що призводить до блокади проведення нервовоо імпульсу. На адренорецептори вони не впливають.

 

Октадин (Octadinum). Під впливом препарату знижується сила та частота серцевих скорочень, тонус судин, артеріальний тиск. Препарат призначають на сьогодні рідко, при тяжких формах артеріальної гіпертензії. Зниження артеріального тиску при його застосуванні відбувається поступово. Виражений антигіпертензивний ефект розвивається через 4 – 7 діб і зберігається після відміни препарату протягом 2 тиж. Дози препарату підбирають індивідуально. Добову дозу октадину приймають один раз на день, вранці. Для посилення дії та зменшення затримки рідини в організмі препарат комбінують з діуретиками.

Препарат має значну кількість побічних ефектів: ортостатичний колапс, брадикардія, нудота, блювання, сухість слизових оболонок носа і ротової порожнини, набряки, ульцерогенна дія, імпотенція. Для октадину не характерні побічні дії з боку ЦНС, томцу що він не проникає через ГЕБ.

 

Резерпін (Reserpinum) – це алкалоїд рослини раувольфії. Як і октадин, зменшує частоту та силу серцевих скорочень, розширює судини, знижує артеріальний тиск. Окрім того, знижує рівень катехоламінів в ЦНС, тому діє заспокійливо і має слабкий антипсихотичний ефект. Призначають препарат для лікування артеріальної гіпертензії. Гіпотензивна дія препарату розвивається протягом 2 – 3 діб, а після відміни препарату вона триває 2 – 4 тиж.

Для посилення дії часто комбінують з діуретинами.

Побічні дії: депресія, сонливість, загальна слабкість, явища паркінсонізму (при тривалому застосуванні), зниження лібідо, гінекомастія, підвищення моторної та секреторної функції шлунка, можливе загострення виразкової хвороби, нудота, блювання, діарея, характерним є набухання слизової оболонки порожнини носа із утрудненням носового дихання.

У зв’язку з побічними ефектами і створенням нових ефективниз антигіпертензивних засобів резерпін для лікування гіпертонічної хвороби використовують рідко. Але він входить до складу комбінованих препаратів, які призначають пацієнтам із гіпертонічною хворобою: адельфан, бринердин, кристепін, трирезид.


 

Назва препарату Форма випуску Спосіб застосування

α – і β -адреноміметики

  Адреналіну гідрохлорид Adrenalini hydrohloridum амп. 1 мл 0,1% р-ну; фл. 30 мл П/ш (усунення гострих приступів бронхіальної астми), в/в крапельно (для підвищення АТ при колапсі) по 0,3 – 1 мл 0,1% р-ну; при гострій зупинці серця – внутрісерцво; додають до розчинів місцевих анестетиків для зменшення їх всмоктування по 1 – 5 крапель 0,1% р-ну на 5 – 10 мл р-ну анестетика

Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 654 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)