АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Обволікаючі засоби

Прочитайте:
  1. Адренергічні засоби
  2. Адреноблокуючі засоби.
  3. Адреноміметичні засоби непрямої дії.
  4. Адреноміметичні засоби прямої дії.
  5. Адсорбуючі засоби.
  6. Алкілювальні засоби.
  7. АНАЛЬГЕЗУЮЧІ ЗАСОБИ
  8. Анальгетичні засоби
  9. АНАЛЬГЕТИЧНІ ЗАСОБИ
  10. Анальгетичні засоби.
  Крохмаль Amylum порошок Всередину, ректально – слиз по 15 – 30 г; зовнішньо – в складі присипок, паст
  Насіння льону Semina Lini В картонних пачках по 200 г Слиз всередину, ректально – по 15 – 30 г
  Алтея лікарська Althaea officinalis В картонних пачках по 100 г Всередину – настій чи відвар 0,6:200 – по 1 ст.л. 3 – 4 р/д; зовнішньо – полоскання, примочки, компреси з настою 1:5

Подразнювальні засоби

  Розчин аміаку Solutio Ammonii caustici Фл. По 30 мл 10% р-ну; Амп. 1 мл 10% р-ну Для інгаляцій - для рефлекторного збудження дихального центру; Всередину по 5 – 10 крапель на 100 мл води – при алкогольному отруєнні; Зовнішньо 0,5% р-н – для миття рук
  Ментол Mentholum Порошок, 1 та 2% олійний та спиртовий р-н; олівець ментоловий Зовнішньо – втирання 2% спиртового-ну при невралгія, міалгіях, артралгіях; При мігрені натирають скроневу ділянку ментоловими олівцями; При запальних захворюваннях ВДШ - в розчинах для змащувань, в інгаляціях, в краплях для носа (1%) Всередину – як заспокійливий та спазмолітичний засіб – по 2 – 3 краплі 5%р-ну, приготованого на 70% спирті, при стенокардії
  Валідол Validolum Фл. По 5 мл; Т.0,06; капс. по 0,05 та 0,1 Сублінгвально - при легких формах стенокардії, неврозах, істерії, як проти блювотний засіб при закачуванні – по 1 т. чи капсулі; 4 – 5 крапель на цукрі; Зовнішньо – 5 – 10% р-н для заспокоєння шкірного свербіжа
  Гірчичники Charta Sinapisata Листки паперу 8Х12,5 см, пакети Зовнішньо накладати на визначені зони

 

 

Предмет: «Фармакологія з рецептурою»

 

Спеціальність: «Акушерська справа»

 

Тема: ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ, ЩО ДІЮТЬ В ДІЛЯНЦІ ХОЛІНЕРГІЧНИХ СИНАПСІВ

Мета: знати: класифікацію, фармакодинаміку та застосування холінергічних засобів, симптоматику та невідкладну допомогу при отруєннях грибами, препаратами беладонни, ФОС

 

 

Оснащення: таблиці за темою

 

План

1. Анатомо-фізіологічні особливості еферентної інервації.

2. Холінергічний синапс.

3. Класифікація засобів, що впливають на холінергічні синапси.

4. М-холіноміметики: фармакодинаміка, застосування. Отруєння мускарином (симптоматика, невідкладна допомога).

5. Н-холіноміметики: фармакодинаміка, застосування, негативна дія нікотину на організм людини, засоби, що полегшують відвикання від тютюнопаління.

6. Антихолінестеразні засоби: фармакодинаміка, застосування. Отруєння ФОС (симптоматика, невідкладна допомога).

7. М-холіноблокатори: фармакодинаміка, застосування. Отруєння м- холіноблокуючими засобами (симптоматика, невідкладна допомога).

8. Гангліоблокатори: фармакодинаміка, застосування.

 

 

Література:

 

1) Западнюк В.Г., Гарбарець М.О. Фармакологія з рецептурою. – К.: Вища шк., 1989.

2) Скакун М.П., Посохова К.А. Основи фармакології з рецептурою. –Тернопіль:

Укрмедкнига, 1999.

3) Майский В.В., Муратова В.К. Фармакология с рецептурой. – М.: Медицина, 1986.

 

 

Усі еферентні (відцентрові) нервові волокна поділяються на такі, що інервують скелетні м’язи (соматичні) та регулюють функції внутрішніх органів (вегетативні).

Місце контакту закінчення аксона одного нейрона з тілом іншого або з клітиною виконавчого органа (ефекторною клітиною) називається синапсом.

Соматичні нерви утворюються аксонами мотонейронів, тіла яких знаходяться у ЦНС.

Вегетативні нерви, на відміну від соматичних складаються з прегангліонарного і постгангліонарного волокон. Аксони постгангліонарних нейронів закінчуються на клітинах виконавчих органів (гладеньких м’язів, залоз).

Вегетативна нервова система має 2 відділи – парасимпатичний та симпатичний, тонус яких знаходиться у стані динамічної рівноваги. За впливом на функцію більшості органів парасимпатичний та симпатичний відділи вегетативної нервової системи є антагоністами.

Передача імпульсів через синапс як у центральній, так і у периферичній нервовій системі здійснюється в результаті вивільнення нейрогуморальної речовини – нейромедіатора. Передача нервових імпульсів у периферичній нервовій системі забезпечується двома основними медіаторами – ацетилхоліном та норадреналіном. Залежно ввід того, який медіатор бере участь у передачі нервових імпульсів, ефекторні нерви поділяються на холінергічні (медіатором служить ацетилхолін) і адренергічні (медіатором служить норадреналін).

Постгангліонарні симпатичні волокна є адренергічними. В інших синапсах еферентної інервації медіатором є ацетилхолін. За допомогою ацетилхоліну передається збудження ку вегетативних гангліях (симпатичних та парасимпатичних), в нервово-м′язевих синапсах (контакти рухових нервових волокон з клітинами скелетних м’язів) і в синапсах, утворених закінченнями постгангліонарних парасимпатичних волокон та клітинами органів та тканин.

 

Холінергічнийсинапс складається з пресинаптичної та постсинаптичної мембран, між якими знаходиться синаптична щілина. У пресинаптичних закінченнях холінергічних нервів є пухирці (везикули), в яких виробляється медіатор ацетилхолін, що надходить у синаптичну щілину і потрапляє на постсинаптичну мембрану, де взаємодіє з холінорецепторами. Внаслідок цього виникає деполяризація постсинаптичної мембрани – потенціал дії, який спричиняє зміну функції ефекторного органа. Після взаємодії ацетилхолін руйнується ферментом ацетилхолінестеразою.

Холінорецептори (спеціальні утворення – специфічні білки з певною просторовою будовою – на постсинаптичній мембрані) неоднаково чутливі до хімічних речовин. Розрізняють мускариночутливі, або м-холінорецептори, що чутливі до мускарину (алкалоїд грибів мухоморів), та нікотиночутливі, або н-холінорецептори, чутливі до нікотину (алкалоїд тютюну).

М-холінорецептори розташовані у гладенькій мускулатурі та секреторному епітелії внутрішніх органів, у ЦНС. Н-холінорецептори знаходяться у всіх гангліях, на закінченнях соматичних нервів, у мозковому шарі кори наднирників, у каротидних синусах, у ЦНС.

Речовини, які збуджують холінорецептори, називаються холіноміметичними, а ті, які блокують холінорецептори – холіноблокуючими (холінолітиками).

 

Залежно від впливу на певні рецептори і спрямованість ефектів, що виникають, розрізняють такі лікарські речовини:

1) М, Н-холіноміметики (ацетилхолін);

2) М-холіноміметики (пілокарпін, ацеклідин);

3) М-холіноблокатори (атропіну сульфат, платифіліну гідротартрат, скополаміну гідро бромід, метацин);

4) Н-холіноміметики (цититон, лобелін);

5) Н-холіноблокатори:

а) гангліоблокатори (бензогексоній, пентамін);

б) міорелаксанти(тубокурарину хлорид, дитилін);

6) антихолінестеразні засоби (прозерин, галантаміну гідробромід).

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 566 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)