АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПРЕПАРАТИ НІТРАТІВ

Прочитайте:
  1. E. Антигістамінні препарати
  2. Антибактеріальні препарати. Протипаразитарні препарати.
  3. Антидепресанти, препарати літію, адаптогени
  4. Антітромбоцитарні препарати .
  5. Вітамінні препарати
  6. Вітамінні препарати
  7. Гормональні препарати
  8. Гормональні препарати
  9. Гормональні препарати
  10. Гормональні препарати та їх антагоністи.

Нітрогліцерин – високоактивний антиангінальний засіб.

Фармакологічні ефекти:

- розширює коронарні судини;

- зменшує навантаження на серце і його потребу в кисні;

- перерозподіляє коронарний кровотік на користь ішемізованих ділянок, завдяки розширенню колатералей в коронарній системі;

- знижує агрегацію тромбоцитів та покращує мікро циркуляцію;

- знижує переважно венозний тиск;

- розширює також судини мозку, черевної порожнини, справляє спазмолітину дію на м’язи жовчовивідних і сечовивідних шляхів, матки, бронхів.

Призначають нітрогліцерин сублінгвально. Дія проявляється через 2 – 3 хв. та триває

30 хв. застосовують для зняття приступу стенокардії, в\в - при інфаркті міокарда, гострій серцевій недостатності (застосовують 1 % розчин нітрогліцерину в ампулах, який розводять до 0,01 % і вводятьв\в крапельно повільно).

Побічна дія: головний біль (обумовлений вазодилятацією та утрудненням відтоку венозної крові з головного мозку), відчуття розпирання в голові, шум у вухах, почервоніння обличчя, тахікардія, печія під язиком, головокружіння, зниження артеріального тиску, запаморочення, ортостатичний колапс. При помірно виражених побічних явищах можна приймати під язик по ½ таб. або одати ментол чи валідол (під язик одночасно з нітрогліцерином), які покращують відтік крові з мозку.

При тривалому застосуванні нітратів (понад 2 тиж.) може розвинутись толерантність до всіх нітратів. Це зумовлене дефіцитом ѕн-груп. Щоб попередити це ускладнення застосовують такі заходи:

- слід забезпечити переривчастий прийом нітратів всередину протягом доби таким чином, щоб вільний період часу з моменту поступлення їх в кров складав 10 -12 год.;

- застосовувати якнайменші дози препаратів;

- застосовувати донатори ѕн-груп (каптоприл, унітіол).

При розвитку толерантності нітрати відміняють на 3 – 5 днів, а на цей період

призначають ін. антиангінальний засіб (наприклад, молсидомін).

Протипокази: підвищений ВЧТ, глаукома, крововилив в мозок, знижений артеріальний тиск (менше 100/60 мм рт. ст.), алергічні реакції на нітрати, сумісне застосування з віагрою.

 

До препаратів нітрогліцерину подовженої дії належать тринітролонг, сустак, нітронг, нітросорбід, які застосовують в основному для запобігання приступу стенокардії (але можна використати і для усунення приступу – під язик).

Тринітролонг випускається у вигляді полімерних плівок, що прикріплюються до ясен шляхом натискання. Дія проявляється через 2 - 3 в. і триває до 5 год. застосовують для усунення та профілактики приступів стенокардії.

Сустак – мікрокапсульована лікарська форма нітрогліцерину подовженої дії. Випускається в таблетках у вигляді 2 форм – міте та форте (різняться дозою нітрогліцерину). На сьогоднішній день використовуються тільки форми форте, оскільки ефект міте дорівнює ефекту плацебо. Початок дії – через 20 - 30 хв., тривалість до – 5 год. Застосовують всередину для профілактики приступів стенокардії.

Подібними за своїм складом та дією є нітронг та нітрогранулонг.

Ериніт був першим нітратом пролонгованої дії, який почали застосовувати в медичній практиці. Зараз застосовують ізосорбіду моно нітрат (мономак, олікард-ретард), та ізосорбіду динітрат (нітросорбід).

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 606 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)