АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Антацидні засоби. - це препарати, які, завдяки лужним властивостям, здатні нейтралізувати соляну кислоту, у зв’язку з чим кислотність шлункового соку зменшується

Прочитайте:
  1. Адренергічні засоби
  2. Адреноблокуючі засоби.
  3. Адреноміметичні засоби непрямої дії.
  4. Адреноміметичні засоби прямої дії.
  5. Адсорбуючі засоби.
  6. Алкілювальні засоби.
  7. АНАЛЬГЕЗУЮЧІ ЗАСОБИ
  8. Анальгетичні засоби
  9. АНАЛЬГЕТИЧНІ ЗАСОБИ
  10. Анальгетичні засоби.

- це препарати, які, завдяки лужним властивостям, здатні нейтралізувати соляну кислоту, у зв’язку з чим кислотність шлункового соку зменшується. Застосовують ці препарати при всіх захворюваннях, які супроводжуються підвищеною кислотністю шлункового соку(виразкова хвороба, гастрит, печія).

 

Натрію гідрокарбонат є найбільш швидкодіючим антацидним засобом. Нейтралізує

соляну кислоту з утворенням вуглекислого газу, що є небажаним явищем. Вуглекислий

газ зумовлює вторинну гіперсекрецію (через деякий час кислотність знову підвищується). Натрію гідрокарбонат унаслідок тривалого застосування може змінювати рН крові в бік лужної реакції (призводити до алкалозу), тому що він добре всмоктується в кров. В такій ситуації хворі втрачають апетит, зявляється нудота, блювання, біль в животі, неспокій, головний біль тощо. Необхідна негайна відміна цього препарату.

Магнію оксид при реакції нейтралізації не утворює вуглекислого газу і тому не зумовлює вторинної гіперсекреції, не всмоктується в кров та не впливає на рН крові. Хлорид магнію, що утворюється при цьому в кишечнику проявляє послаблю вальну дію. Як антацидний засіб призначають по 0,25 – 1 г через 1 та 3 год. після їди, к послаблю вальний препарат – по 3 - 5 г.

Альмагель – комбінований препарат, до складу якого входить алюмінію гідроксид, магнію оксид, Д-сорбіт. До складу альмагелю – А входить також анестезин. За рахунок двох перших компонентів проявляється антацидна, адсорбуюча та обволікаюча дія. Д-сорбіт сприяє жовчовиділенню та має послаблюючу дію. Тому альмагель призначають при виразковій хворобі шлунка та ДПК, гострих та хронічних гастритах, езофагіті та і. захворюваннях травного каналу, що супроводжуються підвищеною кислотністю. Препарат альмагель – А призначають оді, коли ці захворювання супроводжуються вираженою нудотою, блюванням, болючістю.

 

При захворюваннях шлунка, що супроводжуються високою кислотністю шлункового соку, використовують також препарати із рослин – насіння льону, трава чистотілу, трава чистотілу, трава деревію, квітки ромашки лікарської, трава звіробою, м’ята перцева та ін.

Окрім того, важливою складовою проти виразкового лікування стала антихелікобактерна терапія – призначення лікарських препаратів, які впливають на етіологічний фактор виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриту типу В, пухлин шлунка - Helicobacter pylori. До таких засобів належать метронідазол, амоксіцилін, кларитроміцин, тетрациклін, колоїдний субцитрат вісмуту (Де-нол).

Також важливим є призначення препаратів, які безпосередньо захищають слизову оболонку шлунка (гастроцитопротекторів) завдяки створенню механічного захисту - сукралфат (вентер), препарати вісмуту, або впливу на слизовий бар’єр (мізопростол, сайтотек, карбеноксолол).


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 418 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)